Zagreb, 221119.
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica HT Prva liga, 16. kolo, GNK Dinamo - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Nenad Bjelica i Damir Buric
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

PROSJEK OD 9 PO SEZONI

REKORDNIH 7 KLUBOVA U PRVOJ HNL MIJENJALO JE TRENERA, A DO KRAJA JE OSTALO JOŠ 13 KOLA Strpljenja nema, a pravo je pitanje: 'Tko je sljedeći?'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 26.02.2020. u 23:32

 • TRENERI Kakvi su trendovi otkako se Prva liga igra s deset klubova

  Prosjek baš i nije za hvalu. Otkad je HNL krenuo s Ligom 10, sezone 2013./14. do danas, dakle, u sedam sezona, a ova još nije gotova, klubovi su imali 62 promjene trenera, što u prosjeku iznosi gotovo nestvarnih devet po sezoni.

  Posljednji je, eto, pao Sergej Jakirović.

  Protočna liga Statistika govori da je od početaka HNL-a do danas, zajedno s onim famoznim “vršiteljima dužnosti” hrvatske prvoligaše vodilo čak 282 trenera, s time da uzimamo u obzir mogućnost poneke pogreške. No i pet gore ili dolje, ne mijenja stav da se radi o nevjerojatno “protočnoj” ligi. Koja odgaja i daje priliku, ali ujedno i nemilosrdno žvače te pljuje trenere usput.

   

  Rijeka ostaje ekstrem, jer je unazad sedam godina na klupi imala samo trojicu stratega (Kek, Bišćan, Rožman), dok je Inter u dvije sezone manje zabilježio dvojicu - Toplaka i odnedavno Željka Petrovića. A neki su te brojke skidali u samo jednoj sezoni (Rudeš je u jednoj sezoni imao rekordnih petoricu trenera, Osijek i Cibalia četvoricu).

  Analizom posljednjih sedam sezona jasno je da su tendencije jednake; izuzev sezone 2015./16., kada su se HR klubovi tek pet puta odlučivali na promjene, sve se druge vrte između osam i jedanaest smjena, što ih i dovodi do tog prosjeka od devet trenerskih glava godišnje, što je, inače, zbir i ove sezone. Koja, međutim, do kraja broji još tri mjeseca, tako da bi se lako moglo dogoditi da opet ode u dvocifrenu brojku.

  Kek i Toplak su apsolutni rekorderi, no u kontrastu još je više onih koji su na klupama sjedili tek nekoliko kola. I stoga je sjajno opetovano slušati o konzistentnosti i vjeri u sustav, plan i ideju, koje slušamo na predstavljanju baš svakoga od njih. A onda, kada kola krenu nizbrdo, stara hrvatska upravljačka navada pali se sama od sebe:

  - Izgubila se kemija između svlačionice i trenera, igrači više ne prate svog šefa - glavna je mantra prilikom pojašnjenja tih nagomilanih otkaza, ostavki i sporazumnih raskida.

  Istina je da prste u pekmezu drže i igrači, koji perfidno i vrlo konkretno utječu na promjene, uz prešutni blagoslov uprava, koje, eto, ne znaju kako drugačije razriješiti taj gordijski čvor. Nisu, jasno, niti treneri abolirani, međutim, u tom kolopletu brzopletosti, krivih odluka i otvorenih ulaska u priče u kojima su znali da ne mogu dobro proći, definitivno i sami snose svoj dio krivice.

  U cijelu tu našu nogometnu svakodnevicu jučer je, evo, sletio i Valdas Dambrauskas (43), dosadašnji trener latvijskog RFS-a, prvi litavski trener u HNL-u, koji će s referencama rada u omladinskoj školi Manchester Uniteda, Fulhama i Brentforda, ali i u Barceloninoj akademiji, kao i dva naslova prvaka sa Žalgirisom, pokušati prodrmati i osokoliti Goričine europske ambicije.

  U svakom slučaju, priča o trenerima u HNL-u spada pod domenu: “Samo mijena stalna jest.” Očekivati da će se mijenjati zvuči utopistički, jer u ovom okruženju strpljenja nema. I da su ekstremni slučajevi iznimka koja potvrđuje pravilo. Pitanje koje okružuje ovu priču, isključivo glasi:

  “Who’s next?”

  PROMJENE TRENERA U LIGI

  sezona 2013./2014.

  10 smjena

  Rijeka (Kek), Lokomotiva (Ivković), Istra 1961 (Pamić) te Zadar (Milin) nisu mijenjali trenere, Dinamo i Belupo vodila su čak tri trenera (Ivanković, Jurčić i Mamić, odnosno Katalinić, Frančić i Scoria) dok je rekorder Osijek imao četvoricu (Rupnik, Steinbrückner, Kulešević i Rukavina)

   

  sezona 2014./2015.

  8 smjena

  Dinamo (Mamić), Rijeka (Kek), Zagreb (Kopić) i Istra 1961 (Pamić) nisu mijenjali trenere, dok je rekorder bio Zadar, kojeg su vodili Milin, Blažević, pa Štimac

   

  sezona 2015./2016.

  5 smjena

  fenomen-sezona s najmanje smjena; čak šest klubova nije diralo trenere: Dinamo (Mamić), Rijeka (Kek), Hajduk (Burić), Inter (Toplak), Slaven Belupo (Kopić), te Zagreb (Medić). Istra je rotirala trojicu (Pamić, Rubčić, Panadić)

   

  sezona 2016./2017.

  11 smjena

  povratak ustaljenim navikama, s četiri kluba bez smjene - Rijeka (Kek), Osijek (Zekić), SB (Kopić) i Inter (Toplak). Cibalia i Istra rotirala su četvoricu (Pacult, Sesar, Bartolović, Mršić, odnosno Panadić, Raić-Sudar, Tot i Tomić)

   

  sezona 2017./2018.

  8 smjena

  Rijeka (Kek), Osijek (Zekić), Inter (Toplak) i Istra 1961 (Raić-Sudar) nisu mijenjali, Rudeš je mijenjao trojicu (Aira, Alonso, Jeličić), kao i Dinamo (Jurčević, Cvitanović, Bjelica)

   

  sezona 2018./2019.

  11 smjena

  sezona s čak 11 smjena. Dinamo (Bjelica), Gorica (Jakirović), Lokomotiva (Tomić) i Inter (Toplak) bili su dosljedni, a apsolutni rekorder HNL s 10 klubova postao je Rudeš s čak pet trenera za kormilom (Ivković, Matić, Lozo, Jozinović i Balagović)

   

  sezona 2019./2020.

  9 smjena

  tri su kluba dosad odoljela promjenama (Dinamo, Lokomotiva, Istra 1961), Hajduk i Varaždin već su vodila tri trenera (Oreščanin, Burić, Tudor, odnosno Perković, Bonačić, Toplak).

  OVOSEZONSKI TRENERI

  HAJDUK: Siniša Oreščanin, Damir Burić, Igor Tudor

  RIJEKA: Igor Bišćan, Siniša Rožman

  OSIJEK: Zoran Zekić, Ivica Kulešević

  SLAVEN BELUPO: Ivica Sertić, Tomislav Stipić

  INTER: Samir Toplak, Željko Petrović

  VARAŽDIN: Borimir Perković, Luka Bonačić, Samir Toplak

   

  ŠANSE ZA OSTANAK NA KLUPI DO KRAJA SEZONE

  DINAMO: Nenad Bjelica        99%

  LOKOMOTIVA: Goran Tomić  70%

  ISTRA 1961: Ivan Prelec              70%

   

  Tagovi
  Iz drugih medija