CROPIX
MNOŠTVO SIMBOLIKE I POVIJESTI

RETRO DRES 'Prva ideja vodilja bila nam je podsjetiti na godinu kada su u klub došli ta trojica igrača...'

GNK DINAMO Hrvatski prvak majicom za novu sezonu odaje počast i momčadi s kraja '80-ih godina prošlog stoljeća
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. srpanj 2019. 01:52

U svijetu nogometa, konkretnije u inozemstvu, razdoblje ljetne stanke klubovi redovito koriste i za dodatnu promidžbeno-marketinšku aktivnost koja je usmjerena u dobroj mjeri na predstavljanje dresova. Vojska navijača i simpatizera kluba čeka taj trenutak, brzo se kreće u kupnju jer je pitanje malo i navijačkog ponosa i prestiža imati "ono nešto novo, svježe, aktualno". Biti odjeven jednako kao centarfor ili zadnji vezni momčadi za kojom i s kojom strepiš. U konačnici, u cijelom se poslu tu onda krije i lijepi novac, solidna zarada. Govorimo o vrhunskim, onim najvećim profesionalnim klubovima, tipa Barcelone, Chelseaja, Bayerna, Reala, Juventusa...

Neko se vrijeme na isti način postavljaju i hrvatski klubovi. Dakako, brojke prodanih dresova ili milijunske zarade nisu dio hrvatske priče. No strast i emocije u navijačkoj vojsci su jednake. Kao i još nešto. Oslanjanje na povijest, tradiciju. Dio su malo veće storije o nekom klubu i pripadnosti njemu, a ne tek puki sportski odjevni predmet.

Aktualni hrvatski prvak u nogometu, zagrebački Dinamo predstavio je ovih dana dres ili majicu za novu sezonu. Temeljna novina koja je zamjetna svakako su prvi put tri zvjezdice iznad Dinamova grba. Znamen za 30 osvojenih naslova državnog prvaka. Druga posebnost na modrom dresu su tanke, okomite bijele crte. Neke malo bolje, ili možda malo starije poznavatelje Dinamova dresa kroz povijest sadašnja će majica "vratiti u prošlost". Točnije u godinu 1987.

- To nam je i bila prva ideja vodilja. Podsjetiti na momčad, odnosno doba kada su u ljeto 1987. u klub došli Vlado Kasalo, Kujtim Shala, Zoran Ćava Dimitrijević. Tada je Dinamo prvi put u povijesti zaigrao u plavim majicama s kratkim bijelim prugama - kaže nam Miroslav Tomašević iz odjela za odnose s javnošću GNK Dinamo.

SN arhiva

Nadalje, sadašnja majica ima lagani retro izgled i kao asocijacija na sredinu '70-ih godina prošlog stoljeća kada je Dinamo prvi put nastupao, baš kao i danas, u Adidasovoj opremi. Štoviše, povijest bilježi da je Adidas prvi inozemni tehnički sponzor, dakle oprematelj Dinama u povijesti. U Adidasovoj je opremi Dinamo osvojio za neke sporni naslov državnog prvaka 1979., kao i pobjednika Kupa ondašnje države 1980.

U Adidasu je Dinamo nastupao i u prvoj sezoni Hrvatske nogometne lige, s tim da se tada klub zvao HAŠK Građanski. No priča o Dinamovu dresu, njegovoj boji ili bojama, puno je dulja, starija i zanimljivija od tog letimičnog prikaza.

- Baš smo ove godine, 13. travnja obilježili stotu obljetnicu prve utakmice u kojoj je naš klub zaigrao u plavoj majici. Bilo je to dakle 1919., baš u Maksimiru, a suparnik je bio engleski York Lancaster - upućuje nas Miroslav Tomašević. Tu valja dodati da je boja bila modra, kako je stajalo i u Statutu Građanskog. Od jeseni 1923. boja je plava.

Dinamov je pričuvni ovosezonski dres žut, kao i prijašnjih godina. Postoji, međutim, povijesni razlog i za to. Od nekih stavki iz opće gradske povijesti Zagreba (žuta su vrata na grbu grada Zagreba, prvi zagrebački električni tramvaji su bili žuti, od 1910. do 1923.), pa do povijesti kluba. Naime, Građanski je koncem '30-ih godina prošlog stoljeća i tijekom Drugog svjetskog rata igrao u majicama koje su imale plavo-žute pruge.

Pa čak i nakon Drugog svjetskog rata, kada je Dinamo bio na turneji po Južnoj Americi, igračima se svidio dres Penarola iz Montevidea sa žuto-crnim prugama. U gradu su kupili komplet takvih majica i neke utakmice u domaćem prvenstvu igrali u njima. Štoviše, Zambatina generacija dinamovaca iz druge polovice 60-ih naručila je iz čakovečkog MTČ-a jedan komplet takvih dresova.

Jedan novi dres, za novu sezonu, ali iza njega mnoštvo simbolike i dugačke povijesti...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. travanj 2024 20:33