Srdjan Vrancic / Hanza Media / Hanza Media
NAKON BIKOVA - KOZA

'REZERVNA' RIJEKA SLAVILA NA RUJEVICI Istra se branila sat vremena, ali onda je puklo! Pogledajte dva autogola koja su presudila hrabrim Puljanima

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 29. srpanj 2017. 15:59

RIJEKA - ISTRA 1961 2:0 (Ivušić 65' ag), Gojković 74' ag).

RIJEKA (4-2-3-1): Sluga - Ristovski 6,5, Punčec, Elez, Zuta – Maleš , Bradarić – Heber (od 46. Vešović), Matei (od 82. Mišić), Gorgon – Jelić (od 58. Gavranović). TRENER: Matjaž Kek 7

ISTRA 1961 (4-5-1): Ivušić – Miloš, Mitrevski, Gojković, Bertoša – Kitanovski, Puclin, Maksimović (od 79. Jelavić), Prelčec (od 68. Grujević ), Pavić – (od 12. Halilović ) – Matjaž. TRENER: Darko Raić Sudac

------------------------------------------------------------

Nešto teže od očekivanog, uz dva autogola (!), Riječani su pobjedom nad Istrom najavili uzvrat protiv Red Bulla (srijeda, 20.45)!

Osim kadrovskih, u odnosu na Salzburg, Matjaž Kek je susret protiv Istre odlučio otvoriti i s jednom novom taktičkom varijantom. Naime, Florentin Matei igrao je iza Jelića, a Gorgon je bio na lijevom krilu gdje je proveo cijelu šampionsku sezonu. S druge strane, Raić-Sudar napunio je sredinu u formaciji 4-5-1, no ubrzo su mu planovi pali u vodu zbog ozljede Pavića (ušao Halilović, pa Prelčec otišao na lijevo krilo).

Matei je Ligu prvaka na Red Bull Areni odgledao s klupe, no sinoć je bio rastrčan, vrlo opasan, željan igre. Pogodio je prečku iz slobodnog udarca (8, Heber odbijanac poslao preko gola), opasno nabacivao iz kornera i prekida, a namjestio je Gorgonu najbolju šansu u prvom dijelu (31), no Austrijanac je loše primio loptu, pa pucao previsoko umjesto da pokuša isprve matirati Ivušića s 10-ak metara.

Gosti su bili organizirani i koncentrirani u defanzivi, stoga su Bijeli često pokušavali iz daljine probiti bravu Zeleno-Žutih (Maleš 23 i 45, Bradarić 27), a najopasniji iz prekida bio je Roberto Punčec (16, 30), no svaki put je Ivušić bio dobro postavljen, baš kao i kod pokušaja Žute (19) nakon prodora Gorgona po desnoj strani.

U 36. minuti je Heber - kojemu je Kek cijelo poluvrijeme vikao da ne ulazi u sredinu već da se drži desne aut linije ne bi li raširio obranu - individualno probio, no završnica nije bila precizna. Istra se par puta pojavila pred Slugom, ali nije bilo konkretnih prijetnji osim nekoliko ubacivanja i udarca Kitanovskog (41) iz daljine, taman prije nego je Bertoša u gužvi (korner) vukao poduzetnog Jelića s dvije ruke. Vučković se nije oglasio, poslije usporene snimke može se reći da je situacija dvojbena.

U nastavak su Riječani ušli bez Hebera, Matjaž Kek odlučio je odmah aktivirati Vešovića na čemu mu se teško može prigovoriti.

I odmah - još jedna sekvenca za 'oko sokolovo'. Glavni sudac prosudio je da je Gojković srušio Mateija na rubu kaznenog prostora, a ne unutar istog, a iz slobodnog udarca je Rumunj opet pogodio - prečku (48)! Nakon malo manje od sat vremena Kek je morao u igru poslati i Gavranovića u trenucima kada su emocije već dobrano bile uzavrele (žuti karton Vešovića, 55).

Riječki pritisak rastao je proporcionalno proteku vremena, gosti su se sve više povlačili u krilo vrataru i u 65. minuti se uz pozamašnu dozu sreće (Ivušić) dogodilo očekivano i domaći su poveli zahvaljujući Mateiju i Gorgonu. Uzdah olakšanja prolomio se Rujevicom, uključujući sjevernu tribinu gdje je Armada, za razliku od prošlog tjedna, navijala cijelu utakmicu... Bijeli su se vidno opustili, vratar Istre dobro je Mateiju skratio kut (70) u izglednoj šansi, udarac Bradarića (73) prohujao je kraj stative, no Ivušić ništa mogao u 74-oj kada ga je matirao vlastiti stoper.

To je ujedno bio kraj nadanja regionalnih susjeda da mogu izvući bod na Rujevici. Rijeka čeka srijedu i - utakmicu za 5-6 milijuna eura...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 04:57