Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
UTRKA NAPETA SVE DO KRAJA

RIJEKA ĆE ZA POVIJESNI NASLOV MORATI SRUŠITI APSOLUTNI REKORD Otkrivamo što klub s Rujevice mora napraviti da bi skinuo Dinamo s trona

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 12. travanj 2017. 09:57

Rijeka 69, Dinamo 65... U završni krug HNL-a Riječani ulaze s četiri boda prednosti ispred Dinama i s ambicijom da s istim bodovnim odmakom dočekaju posljednje kolo u Maksimiru. Iako će svi reći da su spremni igrati na pobjedu i kod Dinama u zadnjem kolu, ako to bude trebalo, kristalno je jasno da će pitanje naslova prvaka pokušati riješiti u idućih osam utakmica u kojima će pet puta biti domaćini (Split, Osijek, Inter, Hajduk i Cibalia) te tri puta gostovati (Istra 1961, Lokomotiva, Slaven Belupo).

Prevedeno u brojke, Rijeka će za titulu morati ponoviti prethodna tri prvenstvena kruga i osvojiti 92 boda što bi bio apsolutni rekord u HNL-u. Dosadašnji bodovni rekord je u vlasništvu Dinama, Modri su u sezoni 2014/15. osvojili 88 bodova, ostvarili 26 pobjeda i 10 remija što je učinak koji Bijelima po svemu sudeći neće biti dovoljan. Barem ne ako je suditi po Dinamu koji ne briljira, ali pobjeđuje na individualnu kvalitetu i u stopu prati Riječane.

Pitanje koje je ključno u ovom trenutku ono je može li Rijeka zadržati visoki postotak osvojenih bodova (85 posto) i izgurati mrtvu utrku s Modrima? Odgovor ćemo dobiti na travnjaku, ali rastuća forma momčadi nakon ove reprezentativne stanke svakako je razlog za optimizam u riječkom taboru. Uostalom, upravo je krug prvenstva u koji se ulazi onaj koji je jesenas Rijeka najuvjerljivije odradila, momčad Matjaža Keka je na travnjaku stav kakav dolikuje pretendentu na titulu počela pokazivati baš od utakmice s Dinamom (5:2) na Rujevici pa u idućih devet kola sa sedam pobjeda i dva remija (na gostovanjima kod Slaven Belupa i Dinama) potvrdila jesenski naslov i šampionske ambicije.

Sada je ulog puno veći od titule prvaka jeseni, ali Rijeka je ove sezone, a u velikoj mjeri i sada protiv Dinama, pokazala da je sposobna nositi se s pritiskom važnosti utakmice i medijskom pompom koju vuče borba za naslov prvaka.

Na Rujevici imaju sasvim dovoljno razloga za optimizam u razmišljanju da mogu u visokom ritmu nastaviti nizati pozitivne rezultate i budu li momčad kakva su bili tijekom velikog dijela utakmice protiv Dinama, neće ih moći zaustaviti ni motivirani suparnici ni eventualni sudački vjetar u prsa. Jednostavno, ako želi biti prvak, a želi, Rijeka će, po svemu sudeći, morati pobijediti u svim utakmicama do zadnjeg okršaja s Modrima.

Koliko god s Rujevice ponavljali da im nitko ništa nije poklonio (što je i točno!), ne bi se na Rujevici žalili ni kada bi netko zakočio Modre (ovo vrijedi i kod Dinama koji bez pomoći trećeg kluba ne može biti prvak) kao što su to jesenas već napravili Slaven Belupo, Osijek ili Istra 1961 u Maksimiru, odnosno kada bi se iz one čuvene izjave pokojnog Stjepana Spajića pojavio neki “Dragovoljac koji će odlučivati o prvaku“. Od Lokomotive to ne treba očekivati, bez obzira na najave kako će se protiv Dinama boriti s jednakim žarom kao i protiv Rijeke, a gostovanja kod Slavena Belupa i Osijeka u kojima se može tek tako računati na bodove. Ne treba zaboraviti ni Hajduk koji će i u Maksimiru i na Rujevici imati silan motiv… U svakom slučaju, travanj i svibanj na HNL travnjacima bit će zanimljivi kao malokad ranije.

Linker
23. travanj 2024 14:12