CROPIX
REKONSTRUKCIJA NA RUJEVICI

RIJEKA JE OPET PRISILJENA PRODAVATI IGRAČE, ALI VLADA OPTIMIZAM Počinje novi petogodišnji ciklus: Bišćan od danas počinje slagati Rijeku na svoj način

Igor Bišćan sada počinje slagati Rijeku na svoj način, od danas će već pod povećalom držati neke koji su ranije skrenuli pažnju na svoje mogućnosti (Vuk, Mitrović, Bušnja, Liber, Pandur...)
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 02. siječanj 2019. 22:35

Nova godina na Rujevici počinje - radno. Doduše, ne kao prije 72 godine, kada je riječki prvoligaš prvenstvenu utakmicu protiv Metalca (1:1) odigrao 1. siječnja, već današnjim početkom priprema za proljetni dio sezone, u kojem Rijeka traži održavanje financijske stabilnosti i povratak trofejima.

Godina koja broji svoje prve dane nosi nove izazove za Bijele u postšampionskoj eri; nakon što je pet godina Miškovićeve vladavine jedini cilj bio napraviti ono što Rijeka nije uspjela nikada prije u svojoj povijesti, odnosno osvojiti naslov prvaka, sada će s prvom Bišćanovom prozivkom, zakazanom danas na Rujevici, započeti novi ciklus, u kojem je želja riječkog prvoligaša trošiti manje, a biti jednako uspješan.

Svi su u izlogu

I zato Igor Bišćan i njegova momčad počinju ispočetka. Jesenas je napravio sjajnu rezultatsku nisku, priznavši i sam da ni u nekim najoptimističnijim predviđanjima nije očekivao toliko bodova, a sada počinje slagati svoju prvu Rijeku. Temelji koje je postavio u protekla tri mjeseca svakako mogu biti razlog za optimizam kod njega, navijača, ali i kod klupskog vodstva; Rijeka je ponovo počela dobivati svoju fizionomiju, pokazivati naznake momčadi koja zna i može, a samim time i apetiti za 2019. godinu rapidno rastu.

- Valjda smo ostvarenim u sve ove godine zaslužili da nam se vjeruje - rečenica je koju smo često čuli od ljudi iz riječkih ureda.

Rijeka se nakon turbulentnog početka sezone vratila tamo gdje joj je i mjesto, ponovo je u vrhu hrvatskog nogometa, ima otvoren put prema finalu Hrvatskog kupa i sezona koja je nakon ispadanja od Sarpsborga i nekih slabih izdanja u HNL-u slutila na loše ponovo je zapalila onu iskru kod navijača. Ipak, Rijeka ni u 2019. neće skretati sa svog kursa, a osim cilja da bude u vrhu hrvatskog nogometa zadržat će i cilj samofinanciranja. To u prijevodu znači da su najbolji igrači i dalje u izlogu, da će i ove zime trebati prodavati, odnosno da će i Bišćan, baš kako je bilo i Matjažu Keku, u svakom prijelaznom roku gubiti poneko značajno ime.

Tko između Hebera, Župarića, Sluge, Pavičića, Gorgona ili Zute početak proljetnog dijela prvenstva neće dočekati u riječkom dresu, u ovom se trenutku može samo nagađati, ali prilično je izvjesno da neće svi ostati na okupu. Jednostavno, Rijeka je i dalje prisiljena prodavati najbolje igrače da bi preživljavala, proces je to koji na Rujevici već traje godinama, s bitnom razlikom da se u ovom novom petogodišnjem ciklusu očekuje da neke od njih počinju mijenjati igrači iz riječke škole nogometa.

To je segment kluba koji je dosad polučio najslabije rezultate; ne može se reći da Rijeka nije imala darovitih pojedinaca, ali kada su trebali napraviti iskorak, jednostavno su se izgubili negdje između vlastitih manjkavosti i kvalitete koja je bila potrebna za ulazak u širi krug riječke prve momčadi.

Sada bi se i tu priča mogla početi mijenjati, Igor Bišćan od danas će već pod povećalom držati neke koji su ranije skrenuli pažnju na svoje mogućnosti (Vuk, Mitrović, Bušnja, Liber, Pandur...) i od kojih se očekuje da - kako je najavio i sam šef riječke struke - u idućih godinu dana izbore dres prvotimca.

Srđan Grahovac tako je, zasad, jedini koji neće ući u pripreme za proljeće, novo-staro ime je Matej Vuk, dok se svi ostali očekuju na prvoj prozivci nakon što je većina u egzotičnom destinacijama punila baterije za Bišćanov dril, koji će početi i završiti na Rujevici nakon što Rijeka središnji dio priprema odradi u Portugalu. Nije ta destinacija odabrana slučajno, Riječani su se ondje pripremali zadnje dvije godine i oba puta imali sjajno proljeće. Prije dvije su godine iz Albufeire odjurili do duple krune, prošle godine dočekali kraj prvenstva kao najbolja momčad proljeća, samim time očekuje se da će tamo ponovo biti udareni temelji i uspješne 2019, u kojoj su financijska stabilnost, trofej i afirmacija mladih igrača i dalje najveće želje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 05:55