Zeljko Hajdinjak / CROPIX
ZAKOVAN ZA KLUPU

RIJEKA NE VJERUJE LANI SVOM PONAJBOLJEM IGRAČU! Čak i ako prodaju prvog napadača, u njemu ne vide dostojnu zamjenu: 'To mu je ubilo psihu...'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 06. siječanj 2020. 14:45

Nogometaši Rijeke u ponedjeljak će početi pripreme za proljetni dio sezone s kadrom koji, kako sada stvari stoje, neće bitno odstupati od onoga s kojim je Simon Rožman završio jesen. Neće biti Darija Župarića, koji je otišao u Portland Timberse, ali doći će svi oni čiji se transferi kuhaju. Antonio Mirko Čolak, Tibor Halilović, Stjepan Lončar, Maxwell Acosty i Ivan Lepinjica počet će pripreme s Rijekom, no pitanje je hoće li svi u riječkom dresu dočekati i kraj zimskog mercata.

Budući da su na Rujevici spustili rampu na transfer Lepinjice, a da klupska blagajna ipak treba značajniji impuls kroz neke prodaje, odlazak Antonija Mirka Čolaka više je nego realna opcija ove zime. Ne znači to da će se sigurno i dogoditi, ali Čolak je jedan od onih čija bi prodaja, zbog visine transfera, zatvorila financijsku konstrukciju za ovu sezonu.

Znači li to onda da će dres prvotimca dobiti Jakov Puljić? Prema nekim pričama koje smo mogli čuti na Rujevici, Čolak će se nadomjestiti ​novim igračem sličnog profila i kvalitete, u riječkom su prvoligašu itekako svjesni koliko im je potreban napadač koji će jamčiti 15-ak golova po sezoni i već neko vrijeme imaju rješenje za taj odlazak.

A to rješenje, po svemu sudeći, neće biti Jakov Puljić. Napadač iz Vinkovaca nakon najbolje sezone u karijeri počeo je kliziti prema klupi, a ako je suditi po završnici jeseni, nema ni nekih ozbiljnijih naznaka da će mu se otvoriti minutaža. Gledajući nastupe, na posljednjih šest utakmica jesenskog dijela sezone upisao je samo 19 minuta na gostovanju u Zaprešiću, ostatak je odgledao s klupe. Puljić je u nezahvalnoj poziciji, po igračkim karakteristikama nije prva špica poput Čolaka (ili Petkovića, Marića...), a uza sve kvalitete, koje nisu sporne, ipak nije klasa Gavranovića, koji je neko vrijeme na vrhunskoj razini predvodio riječki napad.

Uz to, i Rijekin se način igre drugačije slaže s karakteristikama Čolaka u odnosu na Puljića, koji je više igrač međuprostora nego duela, odnosno koji puno više može pružiti kada gleda suparnički gol nego kada ima suparničkog braniča na leđima. Njegovu poziciju dodatno je otežao i dolazak Franka Andrijaševića, koji mu je zatvorio i drugu poziciju na kojoj može igrati, i sada je Puljić ostao primoran čekati mrvice koje tu i tamo dobije.

(Ne)sreća je u njegovom slučaju odigrala bitnu ulogu; da nije bilo ozljede trbušnog zida na kraju najbolje sezone u karijeri, nema dvojbe da bi uspio realizirati izlazni transfer, ovako mu je i ta priča malo ubila psihu. A onda se u pravilu nadoveže sjedenje na klupi, serija utakmica bez golova i perspektiva se u nekom trenutku ne čini baš blistavom... Puljiću se baš to dogodilo, nakon 16 golova i 10 asistencija u 29 nastupa prošle sezone (na proljeće je imao niz od 13 golova i šest asistencija u 13 nastupa), sada je još uvijek bez pogotka u osam prvenstvenih nastupa.

Može li se na zimskim pripremama poput Feniksa dignuti s kraja klupe i ponoviti prošlo proljeće te prisiliti Simona Rožmana da mu pronađe mjesto u momčadi? Već smo više puta napisali da Puljićeve igračke kvalitete nikome na Rujevici nisu upitne, ali u konačnici, on je taj koji mora pokazati da je pravi Puljić onaj iz proljetnog dijela prošle sezone, a ne jesenskog dijela ove.

Čeliković na pripremama do nove posudbe

Središnji branič Jasmin Čeliković mogao bi početi pripreme s Rijekom za novu sezonu, ali neće proširiti konkurenciju središnjih braniča. Mladi reprezentativac BiH nije dobio priliku na posudbi u Zrinjskom i trenirat će se Rijekom samo dok se ne dogovori njegov idući angažman. Po svemu sudeći, nova će posudba biti u Slovačkoj (Senec?), gdje bi napokon trebao dobiti kontinuitet da bi na Rujevici mogli procijeniti je li riječ o igraču od kojeg će u budućnosti moći imati koristi. Svi ostali igrači koji su na posudbama ostat će u svojim klubovima.

Linker
16. travanj 2024 16:43