Damir Krajac / CROPIX
PROBLEMI U HNS-u

RUDEŠ I RIJEKA BACILI SJENU NA REGULARNOST HNL-a Stigla reakcija iz Osijeka: 'Ovo još nije zabilježeno u našem nogometu! To nije normalno...'

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 16. kolovoz 2018. 21:15

Hvalevrijedan potez Hrvatskog nogometnog saveza da promijeni travnjake na pet prvoligaških stadiona sa sobom je donio i probleme. Zbog kašnjenja radova naime moralo se mijenjati domaćinstva, međutim jedna utakmica 4. kola mogla bi biti kamen smutnje i baciti sjenu na regularnost cijeloga prvenstva.

Riječ je, naime, o dvoboju Rudeš - Rijeka, koji će se, kako sad stvari stoje, igrati u nedjelju na Rujevici (18.30). Ali nije riječ o zamjeni domaćinstva, nego će Rudeš biti domaćin u Rijeci!? Što bi konkretno značilo da će Rijeka od četiri ovosezonska međusobna dvoboja s Rudešom u čak tri navrata biti, praktički, domaćin, iako će se u nedjeljnom okršaju kao domaćin na papiru voditi Rudeš.

Stalne zamjene

Povjerenik za natjecanje Prve HNL Josip Brezni nudi genezu ovog slučaja, koji može uzdrmati regularnost natjecanja.

"Na sastanku predstavnika klubova 12. lipnja dogovoreno je da će se u slučaju kašnjenja radova na nekom terenu koristiti zamjena domaćinstva u prvom krugu natjecanja. I svi su se na tom sastanku složili s tim prijedlogom, uz dodatak da će se u slučaju nemogućnosti zamjene domaćinstva utakmice odgađati. Primjerice, Lokomotiva i Inter u 1. kolu nisu mogli igrati na svojim prijavljenim travnjacima (Kranjčevićeva i Zaprešić), pa nije dakle moglo biti ni zamjene domaćinstva i bili su stvoreni svi preduvjeti za odgodu. No Lokomotiva je predložila da se igra na neutralnom terenu u Maksimiru i Inter se s tim složio, pa je utakmica odigrana. Zamjena domaćinstava korištena je za utakmicu 2. kola Istra - Dinamo, a Rudeš je 6. srpnja poslao zahtjeve za zamjenom domaćinstva za svoje domaće utakmice 2. kola (Osijek), 4. kola (Rijeka) i 6. kola (Inter). Istu je stvar dogovorio i Slaven Belupo s Goricom za utakmicu 2. kola", kaže Brezni i nastavlja:

Rijeka, 150818.
Stadion Rujevica. Trening norveskog Sarpsborga uoci uzvratnog susreta treceg pretkola Europske lige protiv HNK Rijeke.
Na fotografiji: trening.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX / CROPIX
Rujevica

U skladu s propisima

"Rijeka je pak prihvatila zamjenu domaćinstva za utakmicu 2. kola s Interom, ali je odbila Rudešov zahtjev za zamjenom domaćinstva u 4. kolu. U službenom dopisu koji smo dobili s Rujevice piše: “Zbog objektivnih razloga Rijeka nije u mogućnosti prihvatiti zamjenu domaćinstva. Sukladno razgovorima s Rudešom predlažemo da se utakmica igra na neutralnom terenu u Gorici, ili na stadionu na Rujevici, gdje bi Rudeš bio domaćin.” Nitko Riječanima ne može narediti da prihvate zamjenu domaćinstva, sve ovisi o njihovoj dobroj volji..."

A kako je reagirao Rudeš?

"Razgovarali su s Goricom i dobili su dozvolu. Zagrebački Gradski ured za sport također im je dao suglasnost za igranje u Maksimiru, no na kraju je Rudeš odlučio formalno biti domaćin - u Rijeci! Vjerojatno zbog troškova organizacije utakmice... I Rudeš je o tome poslao službenu obavijest pa će tako u nedjelju biti domaćin na Rujevica."

Povlači li to za sobom neregularnost natjecanja? Sad će naime Rijeka tri puta biti domaćin u međusobnim dvobojima s Rudešom, a samo jednom gost!

"Gledajte, sve je u skladu s propisima, u kojima piše da ako klub ne može igrati na svom terenu (a Rudeš je kao “svoj” prijavio Kranjčevićevu), 14 dana prije utakmice mora se prijaviti drugi licencirani prvoligaški travnjak na kojem će se igrati. I Rudeš je na vrijeme prijavio Rujevicu", kaže Brezni.

Zagreb, 270718.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 1. kola HT Prva hrvatska nogometna liga,
GNK Dinamo - NK Rudes.
Na fotografiji: slavlje igraca Rudesa.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Dakle, u skladu je s propisima, a je li fer i korektno? Ponajprije od Rijeke, ali bome i od Rudeša, koji nije morao prihvatiti riječku “nemoralnu ponudu”? Glupo je uopće razgovarati o tome da je neki klub započeo prvoligaško natjecanje, a nema novca čak ni za temeljne stvari poput organizacije utakmice.

Sitni mali interesi

A kako to Rijeka, je li, ne može prihvatiti zamjenu domaćinstva “zbog objektivnih razloga”, ali istodobno, u istom terminu, objeručke prihvaća organizaciju utakmice Rudešu kao domaćinu!? Možemo dakle vama organizirati da vi budete domaćini na našem terenu, ali mi ne možemo biti domaćini!? Tko tu koga...

Rijeka, eto, nije ispoštovala dogovor ostvaren na sastanku predstavnika svih klubova i uz pomoć “siromašnog” Rudeša ostvarit će prednost domaćinstva više. I vjerojatno će kudikamo lakše osvojiti nova tri boda. Sve u skladu s propisima, no poštenje i korektnost ovaj su put izgubili bitku protiv sitnih malih interesa...

Na čitavu situaciju reagirali su i u Osijeku, a njihovo priopćenje donosimo u cjelosti:

U četvrtom kolu HT Prve lige imamo situaciju koja dosad nije zabilježena u našem državnom prvenstvu i stoga uvjetuje našu reakciju. Naime, sastaju se Rudeš i Rijeka, domaćin je zagrebačka momčad, a igrat će se na – Rujevici! I nije pritom riječ o zamjeni domaćinstva što je dosad nerijetko bio slučaj u HNL-u iz razloga da je nečiji teren neuvjetan ili pak zauzet održavanjem nekih drugih događaja ili manifestacija.

Poznato je da Rudeš svoje domaće oglede treba igrati na stadionu u Kranjčevićevoj ulici, međutim, novi teren tamo još nije završen, tako da je zagrebački prvoligaš prisiljen igrati negdje drugdje. Logično bi bilo ponovno napraviti zamjenu domaćinstva kada je već takva situacija, tako da se ovoga ljeta igra u Rijeci, a potom, kada bi viceprvak Hrvatske trebao po rasporedu ugostiti Rudeš, da se tada odigra dvoboj u Zagrebu.

Dogovor klubova je bio drugačiji

No, čujemo da Riječani nisu pristali na takvu, jedinu logičnu mogućnost i soluciju, valjda se držeći one poznate da „to nije njihov problem“. I teško nam je povjerovati da nadležni u vodstvu Lige nisu reagirali, nego se po nekakvoj inerciji i prešutnom dogovoru klubova (ispada da Rudeš nije imao izbora) prihvatilo „zdravo za gotovo“ da Rijeka bude domaćin Rudešu čak u tri od ukupno četiri međusobna ogleda ove sezone!

Kako je to uopće moguće, nije li to izravni udar na regularnost natjecanja jer nemaju svi isti tretman i uvjete? Uostalom, postojao je dogovor klubova uoči početka sezone da se svima koji su u toj situaciji, zbog izmjene travnjaka, izađe u susret (kao i Gorici da igra u ranijem dnevnom terminu jer još nema reflektore), što smo mi već učinili u 2. kolu. Isto tako se Slaven Belupo zamijenio s Goricom, Dinamo s Istrom...

Ne smije biti privilegiranih

Pitamo se, također, zašto je Rijeka pristala na zamjenu domaćinstva s Interom u identičnoj situaciji, a sada je to odlučila ignorirati. Dolazimo u situaciju da neki postaju privilegirani jer nije isto igrati kod kuće ili u gostima, što je valjda svima jasno. Nama je to čudno i nedopustivo, stoga ne možemo vjerovati da je dobilo „zeleno svjetlo“ kod onih koji o tomu odučuju.

Nije li apsurdno da čitamo najavu kako će Rudeš ugostiti Rijeku na Rujevici? Smatramo da je to ozbiljan presedan u hrvatskom nogometu za kojega nam je nemoguće pronaći bilo kakvu utemeljenost. Ne želimo da ovakve stvari prolaze ispod „radara“ i prešutno ih se odobrava jer nisu ni normalne, a kamoli sportske.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 10:46