Na fotografiji: izgled novog stadiona NK Oisjeka. Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX CROPIX

Predsjednik i suvlasnik NK Osijeka Ivan Meštrović u kinu Urania predstavio je izgled novog stadiona s kapacitetom od 12. tisuća mjesta koji ce biti izgrađen do 20120. godine u blizini konjičkog hipodroma na Pampasu

GOTOVO U REKORDNOM ROKU!?

RUŽNO PAČE POSTAJE LABUD KOJI ĆE OČARATI HRVATSKU Uz stadion za Ligu prvaka prostirat će se impresivni trg, utakmice će se moći gledati iz jacuzzija..

AUTOR:
  • Darko Ružić

 • OBJAVLJENO:
 • 27.12.2019. u 20:49

 • Predsjednik i suvlasnik NK Osijeka Ivan Meštrović u kinu Urania predstavio je izgled novog stadiona s kapacitetom od 12. tisuća mjesta koji ce biti izgrađen 2020. godine u blizini konjičkog hipodroma na Pampasu

  Uskoro ćemo se pozdraviti s 2019. godinom i zakoračiti u novu, 2020., a to je godina koja će u analima nogometnog kluba Osijek biti upisana zlatnim slovima.

  Ne, nije riječ o natjecateljskim postignućima Bijelo-plavih, njihovim rezultatima; ne ovaj put. U ovom se slučaju radi o nečem sasvim drugom - o izgradnji novog osječkog stadiona i nogometnog kampa na gradskom području Pampas!

  Od ideje, nikog drugog doli čovjeka iznimne energije i poduzetnosti, predsjednika kluba Ivana Meštrovića, do realizacije projekta koji će gradu na Dravi donijeti ne samo nogometni već i mnoge druge brojne sadržaje koji će poboljšati kvalitetu života, zahvaljujući (iz)gradnji stadiona i nogometnog kampa živnut će puno toga. A još donedavno ružno pače pretvorit će se u prekrasnog labuda: pošumljeno zemljište, obraslo kojekakvim raslinjem, poplavno i gotovo u potpunosti močvarno, već je sada zahvaljujući radovima - koji su zbog dobrih vremenskih uvjeta u punom jeku - dobilo sasvim novu vizuru.

   

  Nk Osijek
   

   

     

  Najbolji uvjeti

  Na površini od malo više od 15 hektara gradi se zdanje na kojem će biti čak sedam nogometnih igrališta i jedno vježbalište, sve za potrebe Osijekove škole nogometa, koja će tako dobiti iznimno funkcionalne i kvalitetne uvjete za rad. Desetljećima znana kao istinski rasadnik talentiranih nogometaša, kolokvijalno zvana i igračkim inkubatorom, od 2020. imat će optimalne, pa i, kažu mnogi, najbolje uvjete za rad među hrvatskim klubovima.

  - Uvijek i u svakoj prigodi ističem, kada se govori o ovom projektu, neka nitko ne spominje samo izgradnju novog stadiona. Jednaka je važnost i izgradnja nogometnog kampa, a sve radimo i gradimo paralelno - kaže predsjednik NK Osijeka Ivan Meštrović.

  - Dinamika radova ide po planu i uvjeren sam da će sve biti završeno u predviđenim rokovima - izjavio je direktor kluba Igor Galić.

  Simpatizeri nogometa - ali i ne samo oni već svi građani Osijeka - tome se nadaju i sve više u to vjeruju. Pampas je pritom zamišljen kao posebna gradska četvrt, nogometna u prvom redu, ali i ne samo nogometna. Naime, projekt je osmišljen tako da to bude prostor s brojnim sadržajima za okupljanje i razlog dolaska građana, a svakako i posjete turista. Uz stadion i oko njega prostirat će se trg površine čak 20.000 metara kvadratnih, a izgradit će se i parkiralište s ukupno 900 parkirališnih mjesta. Ispod tribina bit će brojni trgovački i ugostiteljski objekti, zbog čega Pampas neće živjeti samo onda kada se održavaju neke sportske, nogometne aktivnosti. Živjet će on svakodnevno, od jutra do mraka, kao dio grada sasvim nove osobitosti koja će mu dati dodatnu, veliku vrijednost i zanimljivost.

  Iako su u graditeljstvu rokovi završetka svih poslova vrlo rastezljiv pojam, tvrdnje i predviđanja investitora i izvođača radova još su uvijek jedinstvena: sve će biti okončano prema planu.

  Foto: Vlado Kos / CROPIX
  Vlado Kos / CROPIX CROPIX

    

  Svečanost otvorenja

  Predsjednik NK Osijeka Ivan Meštrović često zna reći da vjeruje i želi da se na Pampasu idućeg ljeta igraju utakmice kvalifikacija za Ligu prvaka, no o tom se najviše treba pitati Bijelo-plave, oni su ti koji prvo moraju izboriti plasman koji ih vodi u to natjecanje. Ali o tom potom; najbitnije je da nogometni kamp i stadion budu završeni. Čak i više od toga hoće li to biti baš u vrijeme kada se budu igrale europske klupske utakmice, pa i više od toga hoće li reprezentacija Hrvatske 1. lipnja, prije svog odlaska na Euro, igrati na Pampasu i uveličati svečanost njegova otvorenja ili će tom utakmicom zaključiti eru gostovanja na stadionu u Gradskom vrtu, koji će otići u povijest.

  Važno je samo da će - a to je bez ikakve dvojbe jedino sigurno - Osijek u 2020. godini dobiti veličanstven objekt i njemu pripadajuće sadržaje s kampom koji će osiguravati zavidne uvjete rada. Iako će ta godina za koji dan otvoriti svoju prvu kalendarsku stranicu, onog nadnevka kada se zdanje na Pampasu stavi u pogon bit će pravi praznik. Svetkovina čiji će dan i mjesec - nedvojbeno 2020. godine - biti upisani u klupske anale zlatnim slovima. A vjerojatno će zlatnim slovima biti uklesani i negdje na samom Pampasu jer će on biti golemi dobitak kako za samog prvoligaša s Drave tako i za grad Osijek, a i cijelu Hrvatsku, koja i inače vapi za kvalitetnom nogometnom infrastrukturom.

  Jacuzzi i sauna za gledanje utakmica

  Novi stadion bit će nešto što će izazvati uzdahe ushićenja mnogih, ma svih, ustvari. Bit će izgrađen po visokoj, IV. kategoriji standarda koje postavlja UEFA. Bit će to i prvi i jedini stadion u Hrvatskoj - a i dalje od nje - kojem će sve tribine biti natkrivene pa će i zbog tog i mnogih drugih detalja gledateljima pružati najveći mogući komfor prilikom praćenja zbivanja na travnjaku.

  I više od toga, jer na jednom će dijelu tribine biti smješteni i jacuzzi i sauna iz kojih će se moći gledati utakmica (!?), a tijekom utakmice u funkciji će biti brojni i lako dostupni objekti, čak i samostalno pokretni, s gastroosvježenjima. Ukratko, za mnoge još čudo neviđeno.

  Nasuto 200.000 kubika kamenog materijala

  Stadion i kamp - jedno s drugim činit će cjelinu kojoj će se svi diviti. Obrisi onog što će u prvoj polovici 2020. godine biti i dovršeno već su sasvim jasno vidljivi. I više od toga. Nakon onih radova koji su žiteljima Osijeka, slučajnim namjernicima i prolaznicima bili oku nevidljivi, sada je slika sasvim drugačija.

  Nakon što je zemljište pripremljeno za gradnju uklanjanjem oko 50 centimetara humusnog sloja, a na njega potom nasuto oko 200.000 kubnih metara kamenog materijala, zbog čega je površina povišena za 1,3 metra, uslijedilo je ono pravo, ono što se danas već sasvim jasno vidi. Završeni su temelji i armiranje pa će uskoro početi i slaganje betonskih elemenata, ugradbenih dijelova - iz dana u dan novi, odnosno budući stadion raste dok ne dođe sve do svog konačnog oblika.

   

  Iz drugih medija