Tom Dubravec / CROPIX
NOGOMET SE VRAĆA U MAKSIMIR

S KAKVOM ĆE POSTAVOM DINAMO ISTRČATI U PETAK? Bjelica skriva udarnih jedanaest, a s druge strane mu prijete i dva njegova igrača

Dinamov trener može biti zadovoljan učinkom modrih reprezentativaca koje sada sa suigračima očekuje domaće prvenstvo i Liga prvaka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. rujan 2019. 20:39

Završene su reprezentativne akcije, nogomet se vraća u Maksimir. Dinamovi reprezentativci sjajno su odradili svoje partiture u nacionalnim vrstama, makar sve nisu bile uspješne. No modri nogometaši jesu...

Bruno Petković bio je igrač utakmice i zabio je protiv Slovačke, iznudio je jedanaesterac protiv Azerbajdžana za Vatrene. On je pobjednik reprezentativnog tjedna. Amer Gojak zabijao je za Bosnu i Hercegovinu, bio je među najboljim igračima nacionalne vrste Roberta Prosinečkog koja je na koncu stradala od Armenije. Da su svi bili kao Amer, BiH bi prošla drukčije. Ni mlada hrvatska reprezentacija nije se proslavila, izgubila je od Škotske, ali zabio je Sandro Kulenović. Najbolji na travnjaku bio je Lovro Majer, dobri su bili Nikola Moro i Luka Ivanušec. Nažalost, nije pomoglo, na kraju je morao otići izbornik Gračan, s tim da su Majer i Ivanušec zabili pogotke u prijateljskom ogledu s UAE.

Pogodio je i Arijan Ademi za Sjevernu Makedoniju, Mario Gavranović za Švicarsku. Dani Olmo proslavio se pogocima za mladu vrstu Španjolske donio je svojoj vrsti dvije pobjede svojim poentiranjem. Sva tri pogotka, jedan protiv Kazahstana i dva protiv Crne Gore postigao je Olmo.

Iako znamo da su sve oči već uprte u dolazak Atalante u 1. kolu Lige prvaka, u petak je na rasporedu ogled s Istrom. U plavom domu nikad nisu prvo kazali ‘hop’ pa onda skočili. Tako da se zasad raspravljalo samo o gostima iz Pule. Trener Bjelica nije želio govoriti o sastavu koji će se suprotstaviti momčadi Ivana Preleca. Nije htio kazati ni riječi o tome hoće li svoje glavne adute čuvati za momčad Giana Piera Gasperinija.

Zagreb, 210819.
Stadion Maksimir.
Utakmica UEFA Lige prvaka izmedju GNK Dinama i Rosenborga B.K.
Na fotografiji: Nenad Bjelica.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

- Vidjet ćete... Neka naš suparnik razmisli kako ćemo igrati. Ali mogu vam kazati da ćemo na travnjaku imati odličnu momčad. To vam mogu garantirati. Pri određivanju udarne postave uzet ćemo u obzir tko je koliko igrao za svoje reprezentacije, tko je koliko trenirao, koliko se tko potrošio, naravno, uzet ćemo u obzir i utakmicu s Atalantom koja slijedi - kaže Bjelica.

Bitno je naglasiti da su svi igrači Dinama zdravi, osim što je Lovro Majer osjetio neke male probleme s leđima, ali konkurira za sastav. Zbog kartona ne mogu igrati Ademi i Dilaver.

Kad priča o Istri, Bjelica kaže:

- Ta momčad pod vodstvom Ivana Preleca izgleda vrlo, vrlo ozbiljno. Organizirani su, većinom igraju u sustavu 4-5-1, protiv Osijeka su malo mijenjali, prilagodili su se protivniku. Znači da imaju i moć prilagodbe na određene postave. Protiv Osijeka i Gorice mogli su čak i pobijediti, maksimalno ih poštujemo. Kao i njihova trenera. Vrlo je mlad, ali pokazuje veliku kvalitetu.

Trijumf nad Istrom nameće se kao imperativ nakon poraza od Hajduka na Poljudu...

- Nama je svaka utakmica imperativ. Mi samo sebi namećemo imperative, i u HNL-u, i u europskim utakmicama. Mi želimo pobjeđivati, a primarno na terenu želimo dati svoj maksimum. Ukoliko smo maksimalni, u većini slučaja dolazi i trijumf. Tako će biti i sada.

Iako nam je odmah na početku razgovora kazao da tema razgovora može biti isključivo utakmica s Istrom, pitali smo ga baca lim ipak pogled na otvarajuću utakmicu Lige prvaka protiv Atalante?

- U nedjelju će moji pomoćnici Poms i Bule, kao i analitičar Osmanović otići na njihovu utakmicu na gostovanju kod Genoe. Naravno, mi smo već pogledali neke njihove posljednje prvenstvene utakmice. Vidjeli smo da se radi o vrlo ozbiljnoj i potentnoj momčadi. Nema smisla ih sada dublje analizirati jer ih ni ja nisam dublje analizirao, želim se prvo koncentrirati na Istru, nakon toga imamo dovoljno vremena pripremiti se za Atalantu. Analizirat ćemo ih u svakom detalju - zaključio je Bjelica.

U četvrtak je inače vladala ludnica kad se radi o kupovini ulaznica za utakmicu s Atalantom. No, bilo bi dobro da navijači Dinama i u petak dođu na ogled s Puljanima. Ne igraju Modri dobro samo u Europi. Oni koji vole Modre, ne bi trebali dolaziti samo na šušur i glamur. Dinamu treba navijačka pomoć i u domaćem natjecanju.

Ćuže i Fintić nemaju veto, mogu igrati protiv svojih Modrih


Dinamo po starom dobrom običaju, za razliku od nekih drugih klubova, ne brani nastup svojim posuđenim igračima igranje protiv svoga matičnog kluba. Uvijek je tako, pa će biti i protiv Istre, najbolji strijelac HNL-a Mario Ćuže i Matija Fintić moći će zaigrati protiv Bjeličine momčadi, naravno ako ih trener Ivan Prelec uvrsti u sastav.

- Ti dečki koje smo posudili trebaju igrati, zato smo ih i posudili. Oni se trebaju dalje razvijati, a u utakmicama protiv Dinama moći ćemo vidjeti njihov karakter, kvalitetu igre protiv najbolje hrvatske momčadi. Naše igrače na posudbi želimo vidjeti u takvim situacijama, a ne samo u nastupima protiv drugih klubova - kaže nam trener Bjelica.

Pula, 030819.
Nogometna utakmica 1.HNL izmedju klubova NK Istra 1961 i NK Varazdin.
Na fotografiji: Mario Cuze.
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolic / CROPIX

Priča nam šef modre svlačionice da mu takve stvari nikad nisu pale na pamet.

- Mnogo puta sam bio u situaciji da su se posuđivali igrači drugim klubovima pa nikad nismo stavljali veto na njihov nastup. Nema veze je li to Lokomotiva, Varaždin, Istra ili bilo tko drugi. Takve stvari nikad ne stavljamo u ugovore, jer ti igrači idu na posudbe ne zato što mi na njih ne računamo, nego baš zato što računamo i želimo da se dobro razvijaju. Moraju igrati da bi se razvijali - zaključuje Bjelica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 10:36