Vlado Kos / CROPIX
PIŠE JURICA RADIĆ

SADA JE JASNO DA REZULTATI S PRIPREMA NISU BILI SLUČAJNOST Hajduk srušio negativnu tradiciju, momčad ima glavu i rep i može odigrati ozbiljnu utakmicu

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. veljača 2019. 09:13

Velika pobjeda Hajduka. Koliko je Bijelima teško slaviti u Osijeku, dovoljno govore dva statistička podatka: prva je ovo pobjeda nakon 8. ožujka 2015. i tek druga u posljednjih 10 godina!

Treba li tome što dodati? Jasno je da ne treba, pobjeda Bijelih velika je i značajna. Poglavito i zbog načina na koji je ostvarena. Osijek se ugasio nakon primljenog pogotka, a Hajduk je pokazao da zna igrati na rezultat. Baš kako je Mikulić u najavi kazao - pametno, hrabro i strpljivo. Takav je Hajduk bio u kišno nedjeljno poslijepodne u Gradskom vrtu, zato je i došao do pobjede. Najveće ove, još uvijek tužne sezone.

Otpočetka je krenulo kako se i očekivalo. Osijek s više inicijative, ali Hajduk bez respekta, evidentno je u Gradski vrt bio došao igrati, a ne braniti “nulu”. Osijek je u startu napadao, Zekićevi igrači imali su više prilika, ali Hajduk je u tim trenucima imao Posavca. Vratar je u dva navrata reagirao kako i priliči čuvaru mreže Bijelih i time je očito pokazao osječkim napadačima tko ima svoj dan. Šanse je kasnije stvarao i Hajduk, lopte Nejašmića i Kalika prohujale su pored vratnica.

U prvom dijelu gledali smo potpuno ravnopravnu utakmicu, o čemu svjedoče i brojke. Udarci prema vratima identičnih 9 (3 u okvir) na obje strane, dok je Hajduk imao minimalnu nadmoć u posjedu (51-49). Osjetilo se nakon prvog dijela da bi jedna lopta mogla odlučiti utakmicu, a tu je loptu iskoristio Hajduk. U petak poslijepodne Bijeli su na pretposljednjem treningu vježbali isključivo prekide. Isplatilo se jer iz prekida su došli do pobjede, a mogli su preko Mikulića, na isti način, iz kornera, povećati vodstvo i utakmicu ostaviti bez neizvjesnosti u finišu. Kada je rezultat u jedom pogotku razlike, teorija uvijek postoji, a istina je da je Osijek zaista samo teorija mogla spasiti ​u završnici dvoboja. Jer u drugom su dijelu Bijelo-plavi ostali bez goriva, kao da su se umorili njihovi veznjaci, a kompletna momčad djelovala je bezidejno.

Hajduk se rutinski branio, Posavec nije imao potrebe za nekim velikim obranama. Hajduk je u finišu pobjedu sačuvao lakše od očekivanog. Osijek je bio goropadan samo u prvih pola sata, a kasnije su gosti bez poteškoća iskontrolirali utakmicu.

Hajduk je srušio neugodnu HNL-tradiciju od 47 mjeseci bez pobjede u Gradskom vrtu, ali što je najvažnije, pokazali su da mogu odigrati ozbiljnu utakmicu. Rezultati s pripremama u Turskoj nisu bili slučajnost, u Osijeku se potvrdilo da momčad ima glavu i rep. Još kada ima raspoložene pojedince u vrataru Posavcu, hitrom Jairu i spretnom Caktašu, onda se bodovi osvajaju i u jakim utakmicama. Hajduku nakon Gradskog vrta ostaje golemi poticaj za proljeće, a Osijeku dosta briga. Nije to ista momčad bez Hajradinovića i Mudražije.

Rezultati by SofaScore

Linker
20. travanj 2024 10:48