CROPIX
MANJI UGOVORI

SADA JE JASNO, DINAMO ĆE NAKON KORONE DOŽIVJETI VELIKE PROMJENE Brojni igrači vraćaju se s posudbe, a Modri će u novu sezonu sa čak četiri desna beka!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. travanj 2020. 20:00

Što će biti s nogometom, što će biti s našim klubom kad sve ovo prođe? Pitaju se to navijači svih klubova na svijetu, nadajući se potajno i da će korona-kriza ponovno izmiješati karte i da će u toj partiji njihov omiljeni klub dobro proći i naći se koje mjesto više u globalnoj hijerarhiji.

Kako će nakon krize izgledati Dinamo i kojim će putom krenuti?

Trenutno svi faktori govore da će Modri od ljeta doživjeti promjene, da će Dinamo živjeti drugačije i u novim okolnostima. Možda neće biti rezultatski slabiji, u tim novim okolnostima možda opet bude jednako kompetitivan, međutim očito je da će biti drugačiji, u nogometnom smislu.

Ugovori sigurno neće biti visoki kao dosad, teško da će Dinamo i u prvo vrijeme po početku natjecanja dovoditi neka senzacionalna pojačanja, a sigurno će neke od svojih sadašnjih igrača transferirati. Vjerojatno ne za toliki novac kakav su u Maksimiru planirali prije dva-tri mjeseca.

Doći će sigurno u prvi plan neki igrači koji su dosad bili u zapećku, posebice mladi, očekujemo više minuta i prilika za Marka Điru, Antonija Marina, Sandra Kulenovića, uz Joška Gvardiola i Josipa Šutala, koji će ionako imati značajnu minutažu u obrani, s obzirom na to da Modri u ovom trenutku i nemaju puno drugih rješenja na tim pozicijama. U novu sezonu, kad god ona krene, Dinamo će ipak ući mlađi i osvježeniji no što je bio dosad, pogotovo ako odu Theophile, Dilaver, Gavranović, Hajrović...

No, posebno je u tom kontekstu zanimljivo što će biti s igračima kojima na ljeto istječu posudbe. Ima ih pozamašan broj koji će se uskoro, formalno vratiti u Maksimir. Uz Frana Karačića i Lirima Kastratija čiji se povratak, odnosno dolazak, podrazumijeva, u svlačionicu pod jugom doći će i brojni drugi igrači. Od kojih se mnogi nadaju da bi u tom procjepu i situaciji koju je napravila ili će tek napraviti korona-kriza, mogli uhvatiti mjesto pod suncem.

Ponude Stojanoviću

Neki, jer je na njihovim pozicijama deficit, neki jer su mladi i vrijedi ih “gurati”, neki jer su jeftiniji od konkurencije pa se nema što izgubiti. U toj priči oko povratnika s posudbi posebno je intrigantno što će biti s Ivom Pintom. Portugalca Nenad Bjelica nije imao u planu, zimus je otišao na posudbu u Famalicao, a s Kajzerice se vratio Sadegh Moharrami.

I odigrao vrlo dobre proljetne partiture, postao dobra alternativa Stojanoviću. Potom je Dinamo, bez Bjeličina “amena”, doveo Frana Karačića, a na ljeto se vraća i Pinto. S četiri desna beka u novu sezonu?

To je uistinu rijetkost. Odlaskom Bjelice, Pintove bi akcije možda i narasle, ako i sam ne odluči potražiti novu sredinu, Stojanović je nedavno potpisao novi ugovor, Karačić stiže kao pojačanje, Moharrami je pokazao napredak. Teška odluka.

Iako, u takvom razvoju situacije, mogao bi Stojanović prvi otići, imao je i zimus i prošlog ljeta nekih ponuda, no, odlučio je ostati. Sad se možda stvari promijene.

U svlačionicu Dinama na ljeto bi se trebali vratiti i Luka Menalo, Iyayi Atiemwen, Dinko Horkaš, Komnen Andrić, Bojan Knežević, Roko Baturina... Tko će od svih njih dobiti priliku u Maksimiru?

Menalo je u Olimpiji imao odličnu sezonu, Baturina je sjajno krenuo u Bravu, Horkaš je Dinamova golmanska perspektiva, ali uz Livakovića i Zagorca teško se probiti do minutaže, Andrić se u Interu nije uspio pokazati, Knežević svoje dosadašnje šanse u Maksimiru nije iskoristio.

Kao ni Atiemwen, iako se u Dinamu još sjećaju kako je u Gorici bio vrlo dobar, možda mu treba kontinuitet? Ne kaže se slučajno da je kriza ujedno i prilika, pa bi tako i ova kriza mogla nekima biti prilika, nekima bi moglo svanuti, iako donedavno možda ni sami nisu mislili da je to moguće.

Linker
18. travanj 2024 13:55