CROPIX
NOVO ZAJEDNIŠTVO U SVLAČIONICI

SAMI KOMPLIMENTI NA RAČUN NOVOG TRENERA RIJEKE - IGOR BIŠĆAN STARTAO BOLJE OD KEKA 'Vidljiv je njegov rukopis, igrači točno znaju što se traži od njih

RIJEKA Mario Tokić, nekadašnji Bišćanov suigrač, ali i kapetan Rijeke s puno komplimenata ocjenjuje rad novog trenera
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 28. studeni 2018. 21:45

Stisnutih šaka utrčao je Igor Bišćan na travnjak nakon pobjede protiv Dinama, izgrlio se sa svojim igračima pa uz ovacije i skandiranje zapadne tribine na Rujevici otišao prema svlačionici. Iako smo ga u ovih mjesec i pol dana na Rujevici doživjeli kao čovjeka koji spretno kontrolira emocije, nakon trijumfa nad Modrima dao si je oduška, jasno se vidjelo koliko takav trijumf znači za njega i momčad, a iskreni zagrljaji njega i igrača puno govore i o povezanosti koja se vrlo brzo počela stvarati u riječkoj svlačionici.

Kontrola emocija

- Dobro poznajem Bišćana i vidjelo se na njemu da jako dobro kontrolira emocije i da je jako miran. Nemam uopće dvojbe kako bi bio presretan da je Armada uz momčad i da ih bodri jer bi predstavljali dodatnu snagu, a ako već može birati onda će radije prihvatiti da su protiv njega, ali da su uz momčad. On se sigurno može nositi s tim pritiskom iako, naravno, da bi bio presretan da su već sada kao jedno - kaže Mario Tokić, nekadašnji Bišćanov suigrač, ali i branič i kapetan Rijeke koji smatra da novom treneru puno znači dobar start kojeg je imao.

Ako pogledamo učinak trenera u prvih pet utakmica nakon što su došli na riječku klubu (kod onih koji su više puta dolazili u obzir smo uzeli samo prvi mandat), Bišćan nakon pet utakmica ima identičan učinak (četiri pobjede i remi) kao i njegov šef Srećko Juričić, bolji od Matjaža Keka (četiri pobjede i poraz) ili aktualnog izbornika Zlatka Dalića (tri pobjede, remi i poraz), a lošiji tek od Dragana Skočića koji je zbog pet pobjeda u prvih pet prvenstvenih utakmica kada je preuzeo Riječane ponio nadimak Mister 100%.

- Kada dođeš usred sezone u situaciji koja nije bila idealna onda nije lako imati dobar start. Uz to, ne smijemo zanemariti da je većinu utakmica imao u gostima, a pritom je neokrznut prošao dva najveća derbija. U situaciji u kojoj je on došao to je za trenera fenomenalna stvar i mislim da se kroz to vidi da je psihološki podigao momčad koja je dobro reagirala na promjenu trenera.

Kaže Tokić da je na onome što pokazuje riječka momčad vidljiv i njegov potpis.

- Imam osjećaj da su igrači malo koncentriraniji nego prije kada je bilo jako puno grešaka koje, po meni, nisu bile plod nekog manjka kvalitete. Vidim i da je Bišćan standardizirao momčad, u zadnjih nekoliko utakmica kod Keka bilo je dosta promjena, neke su bile i uzrokovane ozljedama, ali Rijeka sada funkcionira dosta dobro. Protiv jednog jako dobrog Dinama u velikom dijelu utakmice je izgledalo kvalitetno. Istina, imao je Dinamo svojih dobrih faza, ali Rijeka se nije raspadala u tim trenucima i mislim da se tu najviše vidi Bišćanov rukopis, očigledno je da igrači znaju što trener od njih traži i da djeluju kao jedna dobra cjelina.

Uz to, Bišćan je najveći pomak napravio na formi pojedinih igrača, dignuo je Čolaka, dobio Pavičića na povučenijoj poziciji, ali gdje igra više licem prema golu.

- I ja sam mišljenja da je Pavičiću ovo najbolja pozicija. On trkački može zadovoljiti tu poziciju, ima dobar duel, jako je inteligentan igrač i Igor ga je vidljivo digao na planu igre. Digao je i Čolaka, a za mene je veliki Rijekin dobitak povratak Župarića. To je s njim puno stabilnija momčad, a govorio sam već prošlih godina da je za mene Župarić trebao biti na pragu reprezentacije. Ako bude zdrav sigurno će opet biti jer je igrač koji Rijeci daje drugu dimenziju. I lijeva strana sa Zutom i Heberom dobro funkcionira što je također Igorova zasluga, a sve kao posljedica standardizacije momčadi. Naravno, za utakmicu protiv Dinama treba istaknuti i fenomenalnog Slugu koji je imao nekoliko obrana koje nisu lagane za braniti.

Dobra atmosfera

Sa svim tim spoznajama Rijeka križa utakmice do kraja jeseni i priželjkuje da će dohvatiti drugo mjesto i vizirati ulaz u polufinale kupa.

- Rijekina velika prednost je što u dobroj atmosferi dočekuje seriju težih utakmica. Uz to smatram i da su dosta realni, da si ne stavljaju neki dodatni pritisak jer su svjesni da su bili u zaostatku i da se ne može smanjiti kroz jednu ili dvije utakmice. Rijeci će trebati dobra serija, a Bišćan je svjestan da će morati ići korak po korak što je razmišljanje koje mi se jako sviđa. Trebat će možda imati i malo sreće, četiri-pet igrača koji će biti na maksimumu, ali ako se to posloži Rijeka sigurno može do zime na poziciju broj dva, a onda malo bolje iskoristiti zimski prijelazni rok i voditi do kraja tu borbu s Osijekom i Lokomotivom - zaključio je Mario Tokić.

Linker
18. travanj 2024 14:51