Marko Todorov / Hanza Media / Hanza Media
GORKO RAZOČARANJE

SAMMIR SE VRATIO U ZAGREB! KINEZI MU DUGUJU MILIJUNE, A JEDNU STVAR ĆE TEŠKO PREŽALITI: 'Sad mi je žao što sam otišao iz Dinama! Trebao sam ostati...'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. svibanj 2018. 17:25

Nikad nećemo zaboraviti Sammirovu rečenicu koju je rekao tamo negdje prije sedam godina...

- Odigrat ću utakmicu karijere i odvesti Dinamo u Ligu prvaka!

Bilo je to prije one utakmice s švedskim Malmöom. Što je rekao - napravio je, odigrao je svoju najbolju partiju za Modre te je postao prvi igrač u ovom stoljeću koji je Dinamo odveo u Ligu prvaka!

- Sjećam se tih dana, te rečenice, kako da ne... - priča nam 31-godišnji Sammir koji je opet u Zagrebu.

Prije Dinamove promocije protiv Intera, šali se:

- Dolazim uzeti medalju za naslov!

Opet u Brazil

Uvijek je bio takav, spreman za šalu. Iako mu ponekad nije godilo što se o njemu pisalo, što se često sumnjalo u njegov talent. No, kad ste ga sreli, uvijek je pružio ruku, pitao “za zdravlje”.

Nego, kad smo već kod trofeja koje je osvojio u dresu Dinama, Sammir je iza Mihaela Mikića drugi najtrofejniji nogometaš Modrih u povijesti! Sa zagrebačkim klubom uzeo je 14 trofeja! Osam puta bio je prvak Hrvatske, uzeo je 5 Kupova i jedan Superkup! Neće mu trebati današnja medalja, jer takav doseg u modroj majici teško će tko sustići. Tri mjeseca je, kako kaže, proveo u Brazilu. Veli nam da je došao u Zagreb obaviti neke stvari, a usput je i pogledao utakmicu Dinama protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj ulici. Nije baš pogodio utakmicu, makar bi mu bilo isto i da je pogledao onu protiv Rudeša.

- Bit ću još neko vrijeme u Zagrebu, a onda se opet vraćam u Brazil. Nego, kad me već pitate o Dinamu, jedino je bitno da su osvojili naslov prvaka. Naslov se uvijek tražio, sad je tu, vraćen je opet u plave vitrine. To je činjenica, a ostalo je dojam. E sad, od Dinama se uvijek traži i dobra igra, atraktivna... Ovoga trenutka to nije slučaj. Ne znam zašto. Nisam u Dinamu, ne mogu ulaziti u detalje - priča Sammir.

Zagreb, 020313.
Stadion Maksimir.
Prva, MAXtv 1. HNL. prvenstveni susret 22 kola, Dinamo - Slaven Belupo.
Na fotografiji: Sammir.
Foto: Srdan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdan Vrancic / CROPIX
Sammir

Taj Brazilac je ne samo zbog trofeja obilježio svoju karijeru baš u Dinamu. Nema nikakve dvojbe da je bio najbolji stranac koji je ikada igrao u Dinamu. Njegova prošlost u Maksimiru imala je lijepih i manje lijepih trenutaka. Talent je bio neosporan, bio je pretočen u kvalitetne izvedbe, bio je Sammir često najbolji na terenu, ali imao je problema s “preintenzivnim noćnim životom”. Jednom je čak prenoćio u policiji jer je napuhao više od dva promila.

U studenom 2013. godine pukla je ljubav između Sammira i Dinama, početkom iduće godine otisnuo se u Getafe, a nakon toga je karijeru nastavio u Kini. U siječnju 2017. godine se vratio u Dinamo, ali nije dugo trajalo, već na ljeto je opet završio u Kini. Zašto je tako brzo otišao iz modrog doma kad se već vratio?

- Stvar je bila vrlo jednostavna. Nisam bio zadovoljan trenerom Ivajlom Petevom. Uopće nismo imali nikakvu komunikaciju. Točnije, Petev nije imao komunikaciju s igračima, nisam samo ja bio taj slučaj. To mi je užasno smetalo.

Zagreb, 210117.
Pleso.
Odlazak GNK Dinamo na pripreme u Tursku.
Na fotografiji: Sammir i Ivaylo Petev.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

Onda je pogledao, pa kazao...

- Vidite, sad mi je žao što sam otišao iz Dinama opet u Kinu! Petev je brzo dobio otkaz. Trebao sam ostati u Dinamu! Siguran sam da bih karijeru završio u Dinamu! Pa bih danas u Maksimiru zaista uzeo još jednu medalju za naslov, možda u srijedu i Kup protiv Hajduka, pa bih imao 16 trofeja s Dinamom!

I tako bi se izjednačio s Mikićem... Njegov povratak u Kinu bilo je gorko razočaranje, njegov klub u kojem je igrao, a zove se WH Zall ostao mu je dužan. Neće Sammir o ciframa, ali dug je negdje oko 2,5 milijuna eura.

- Stalno su mi pričali “platit ćemo, platit ćemo...”. Nije mi se više dalo čekati, pa sam ih dao na sud. Baš sam jučer pričao sa svojim odvjetnikom, imam saznanja da će taj sud trajati još možda godinu dana.

Moram naći klub

Inače, Sammir trenira u Zagrebu svaki dan. Želi nastaviti karijeru.

- Jasno da još želim igrati, imam tek 31 godinu, još mogu igrati bez problema. Imao sam četiri ponude iz Brazila, ali nisam želio igrati u Brazilu. Želim igrati u Europi ili možda negdje drugdje, ali ne bih u Brazilu. Za sada...

Kad smo ga pitali bi li se želio vratiti u Hrvatsku, kazao je:

- Samo u Dinamo! Ma, rekao sam vam, nisam trebao ni otići, bila je to greška. Ne, nisam razgovarao ni s kim u klubu, ali što se mene tiče, rado bih se vratio. I da vam kažem još nešto... Eto, da ne mislite da nije istina, imam razne poruke navijača koji žele da se vratim u Dinamo. To mi je jako drago, baš sam sretan zbog toga.

Mislite li da biste mogli nešto dobro ponuditi Dinamu u ovim godinama?

- Naravno, pa zar vi stvarno mislite da su moje godine neka prepreka? Prođem jedne pripreme i to je to... Dobro se spremim i mogao bih bez problema biti od velike koristi.

Kad smo već pričali sa Sammirom, dotakli smo se i hrvatske reprezentacije koja igra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji...

- Imamo dobre igrače, ali samo to neće biti dovoljno. Mora postojati kemija u nacionalnoj vrsti, malo sreće... Da, možda bih i ja da sam ostao u Hrvatskoj bio dio Dinamove ekspedicije u Rusiji? Ne volim razmišljati na taj način, što bi bilo kad bi bilo... Mnogo ljudi kaže da sam i prije više trebao igrati za Vatrene, ali ja o tome ne volim razmišljati.

Zaključio je...

- Ovo ljeto moram naći klub i opet početi igrati. Mora se nešto otvoriti.

Linker
19. travanj 2024 23:58