Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
DAŠAK MUDROSTI

SAVJET NAJBOLJEG EUROPSKOG STRIJELCA DINAMA SUIGRAČIMA ODUŠEVIT ĆE SVE NAVIJAČE 'Ne znam zašto bi netko išao u Europu sjediti na klupi...'

IZET HAJROVIĆ Napadač Modrih uoči skorašnjeg ljetnog prijelaznog roka poručuje mladim suigračima iz Maksimira
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. travanj 2019. 00:12

Izet Hajrović opet trenira s momčadi. Vratio se nakon duge stanke, to je svakako lijepa vijest za maksimirsko društvo. Bez obzira kako će se stvari dalje razvijati s njegovom nogometnom karijerom, ostat će zapamćen kao najbolji europski strijelac Dinama u njegovoj povijesnoj sezoni. Postigao je šest pogodaka na plavom europskom putu koji je završio s Benficom, ali koji će biti ‘vječna vatra’ jer je nakon 50 godina izboreno europsko proljeće.

Izet je u tu priču koja će se pričati dok je svijeta i vijeka ugradio mnogo toga, a kao pečat ostaju ti njegovi pogoci koji su bili stepenice prema zvijezdama. Po dva puta je zabio Hapoel Beer Shevi i Fenerbahčeu, po jednom Young Boysima i Anderlechtu. Njegov dolazak u plavi dom bio je jedan od odličnih poteza Maksimirske 128.

Nažalost, Hajro se ozlijedio, tako da će veći dio proljetne sezone proveo na terapijama.

Dinamo s Hajrovićem ove sezone

26 18 6 2 57:14

Dinamo bez Hajrovića ove sezone

20 16 2 2 33:13

Posljednju utakmicu odigrali ste 21. veljače protiv Viktorije iz Plzena. Što se tada dogodilo i zašto je stanka bila tako duga?

- Imao sam upalu tetiva, što je dosta nezgodna ozljeda za koju jednostavno mora proći vrijeme da se zaliječi. Radio sam po naputku liječničke službe i sada je sve u redu - kaže nam u uvodu Hajrović.

Vratili ste se treninzima, je li vam sad srce na mjestu, sigurno ste bili nesretni zbog neigranja?

- Nema sretnijeg nogometaša od onog koji se vrati na travnjak, kao što nema tužnije osobe od one koja gleda suigrače na utakmici, a ne može im pomoći. Mislim da sam time sve rekao.

Kako ste proživljavali sve ovo vrijeme kad niste igrali i kad ste bili pod terapijama?

- Teško, jako teško. No, ta ozljeda je jako zeznuta i ne nudi ti alternativu, nego da se naoružaš strpljenjem.

Hajrovićeve postaje u karijeri

Grasshopper

109 utakmica 6.898 minuta 28 golova

Galatasaray

12 utakmica 527 minuta 1 gol

Eibar

9 utakmica 344 minute 1 gol

Werder

41 utakmica 1.603 minuta 3 gola

Dinamo

43 utakmice 2.941 minuta 10 golova

Kaže većina stručnjaka, novinara i navijača da ste nedostajali Dinamu?

- To znači da me cijene i ovim putem zahvaljujem navijačima na porukama podrške koje sam dobio od njih. Mislim da nema većeg priznanja od onog kada ti ga daju ljudi koji žive Dinamo.

Kad se skroz vraćate, kad mislite da ćete prvi put zaigrati? Kad ćete biti u onoj formi u kakvoj vas znamo?

- Polako. Tek sam počeo trenirati punim intenzitetom i sigurno treba neko vrijeme da uđem u formu, ali nadam se da će to biti jako brzo.

Dinamo je osigurao naslov prvaka Hrvatske, već sad ima 20 bodova prednosti, jeste li očekivali takvu dominaciju?

- Neću se zaletjeti i reći da smo prvaci dok matematika to ne potvrdi. Činjenica je da imamo veliku prednost, ali jedna o važnih odlika velikih momčadi je ozbiljnost. Kada osvojimo naslov, onda ćemo pričati o detaljima poput dominacije, dojma i svega ostalog.

Mislite li da će se sve poklopiti i da ćete već u subotu u Puli slaviti naslov prvaka?

- Ovo kolo ne ovisimo o sebi tako da ne želim ni razmišljati na taj način. Kada ćemo ovisiti o sebi i samo o svom rezultatu, onda će biti govora o eventualnom slavlju!

Kakvi su vaši planovi u svezi s Dinamom? Ugovor vam traje do kraja godine. Je li vam netko iz kluba predložio novi ugovor, biste li htjeli ostati u Maksimiru?

- Moj jedini plan je završiti sezonu na način na koji smo se dogovorili i s ciljem koji smo svi skupa stavili pred sebe - s dvostrukom krunom. Onda će biti vremena za takve razgovore. Fokusiran sam na završnicu sezone da se svi skupa veselimo.

Zagreb, 280818.
Stadion Maksimir.
Uzvratni susret play-offa Lige prvaka GNK Dinamo - BSC Young Boys.
Na fotografiji: Izet Hajrovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Je li iza vas jedna od najljepših, ako ne i najljepša sezona u karijeri? Dio ste povijesne generacije?

- Nevjerojatni su trenuci koje smo svi skupa proživjeli ove sezone. Od onih kvalifikacija i pet golova u Maksimiru pa da prolaska u Europsku ligu, proljeće koje smo izborili nakon pola stoljeća... Pa velike pobjede nad Fenerom, Plzenom, pa i Benficom u Maksimiru. Mislim da imamo dosta materijala da pričamo generacijama o trenucima koje smo kreirali ove sezone u dresu Dinama. O emocijama navijača koje su nas pratile, podršci javnosti... Ponosan sam što sam dio ove generacije koja je ušla u povijest.

Može li Dinamo sljedeće sezone to ponoviti, odnosno može li biti bolji?

- Ne da može, nego mora. Meni je čudno što je ovaj klub toliko dugo čekao to proljeće jer tu imamo sve uvjete da se to smatra pod normalno. Okej, infrastruktura nije na razini koju Dinamo treba imati, ali sve ostalo je top. Od podrške kluba i uprave, uvjeta u kojima se pripremamo i treniramo pa na kraju i kvalitete stožera i momčadi. Odgovorno tvrdim da proljeće u Europi treba postati pravilo u Dinamu, a ne izuzetak.

Zagreb, 030818.
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 2. kola 1. HNL, Dinamo - Istra 1961.
Na fotografiji: Izet Hajrovic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Dinamo ima sjajnih mladih igrača, vi ste iskusni, možete li kazati tko će od njih napraviti veliku karijeru?

- Teško mi je odgovoriti na taj način jer se za velike karijere treba poklopiti puno stvari. Samo neka se ti momci čuvaju ozljeda, onda će sve doći na svoje. Da nisu jaki i moćni ne bi bili u Dinamu. I Olmo, i Marin, Šunjić, Gojak, Majer... Teško mi je sve nabrajati jer ću sigurno nekoga zaboraviti ali svaki od njih ima priliku za jednu lijepu karijeru. Na njima je da to i naprave.

Što biste vi predložili mladima, ostati još u Dinamu ili hvatati kakav inozemni vlak?

- Znam da je zov Europe velik, ali ona će doći. Ako si ti pravi, ne može ti pobjeći... Važno je ići korak po korak i ne preskakati stepenice. Ne znam zašto bi netko išao u Europu sjediti na klupi dok mu se ovdje otvara lijepa prilika skupljati iskustvo i rasti s klubom. Moja poruka mladim dečkima glasi ovako... Ostanite ovdje, izgradite ime i onda idite u inozemstvo kao zvijezde i pojačanja, a ne kao igrači koji se bore za minutažu - zaključio je Hajrović.

Dinamo s Hajrovićem ove sezone

26 18 6 2 57:14

Dinamo bez Hajrovića ove sezone

20 16 2 2 33:13

Linker
24. travanj 2024 00:53