CROPIX
EKSKLUZIVNO ZA SN

SENZACIONALAN POVRATAK NA KLUPU HAJDUKA Slavni trener otkrio što je potrebno da se vrati na Poljud, a evo i zašto bi sve mogao pokvariti Matjaž Kek!

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. studeni 2017. 14:30

Edoardo Edy Reja je zainteresiran za klupu Hajduka! Talijanski stručnjak, koji je prije sedam godina i devet mjeseci otišao s Poljuda u Lazio, danas je ponovno legitimni kandidat za trenera Bijelih.

- Istina je, imao sam kontakt sa Sašom Bjelanovićem u četvrtak, prije dva dana. Saša odlično govori talijanski, lako smo se sporazumijeli - kazat će nam Reja u startu.

Bez okolišanja Reja je potvrdio kontakt s Hajdukom. I svoju zainteresiranost za povratak na Poljud.

- Zainteresiran sam za povratak u Split, zašto ne? Hajduk je za mene uvijek bio i ostao sjajna uspomena. Dapače, predivna. Dani provedeni u Splitu duboko su u meni.

Rijeka, 180215.
Stadion Kantrida.
Nogometna utakmica HNK Rijeka - HNK Hajduk, 20. kolo Prva HNL, Seniori.
Na fotografiji: Edoardo Reja u sredini
Foto: Tea Cimas / CROPIX
Tea Cimas / CROPIX / CROPIX
Edoardo Reja

Teško stanje

Nema Reja razloga laskati nikome, zato njegova emocija prema Hajduka ima svoj temelj. Usotalom, sjećamo se kako je radosno posjetio Bijele na pripremama u trenutku dok je bio trener Lazia. U ljeto 2010. godine, četiri mjeseca nakon odlaska s Poljuda, stigao je na Pohorje pozdraviti svoje nekadašnje igrače, suradnike... Ali, pitanje je koliko je Reja upoznat s aktualnom situacijom u Hajduku.

- Znam da je teška, zahtjevna sitaucija. Nikada nije dobro kada se mijenja trener, znači da je izostao rezultat. Ali, u životu se nikad nisam plašio doći u klub koji ima problema. Zar je dobra bila situacija prije osam godina kada sam dolazio u Hajduk? I tada su bili problemi - kazat će Reja i dodati:

- Ja volim doći tamo gdje su problemi. Ne strahujem od takvih situacija.

Što je presudno za dolazak u Hajduk? Visina plaće, godišnjeg ugovora ili stanje u ekipi, razvoj momčadi, ciljevi...?

- Za moj dolazak u Hajduk puno je bitnije da vidim kakav je projekt, što se želi. Manje su bitni ekonomski razlozi. Moram priznati da ne znam kakvi su problemi s momčadi.

Ponuda Slovenije

Reja pred vratima Poljuda? Prerano je istaknuti takvu tvrdnju, jer 72-godišnji Talijan ima i ponudu preuzimanja reprezentacije Slovenije.

- Sve su to izazovi koje čovjek mora odvagnuti. Ali, znam da nisam jedini kandidat, i Keka zovu Slovenci.

Edoardo Reja je definitivno jak kandidat za Hajduk, ali s druge strane jasno je da njegov dolazak i košta. U veljači 2015. godine pokušali su Vučević i Brbić dovesti Reju nakon odlaska Tudora s klupe Bijelih. Pregovarali su u Opatiji, imali duge razgovore, ali na kraju je Reja uzeo Atalantu. Priklonio se talijanskoj opciji očito nezadovoljan kadrom, možda i stanjem momčadi Hajduka. Njegov dolazak tada je koštao 500.000 eura po sezoni, s tim da je Hajduk trebao plaćati 150.000 eura, a privatni sponzor imao je spremnih 350.000 eura za Rejinu godišnju gažu. Ovog puta dolazak bi svakako bio jeftiniji, ali teško je očekivati da bi Talijan došao ispod 30.000 eura mjesečno. Tim više što je momčad u velikim problemima, pa su shodno tome velika očekivanja, ali i niska startna pozicija za novog trenera.

Zašto bi Reja bio dobar trener za Hajduk? Temelji takvog razmišljanja imaju dva polazišta. Prvo je da Kos, Branco i Nadzorni odbor moraju pronaći trenera s autoritetom koji će spasiti rezultat momčadi i status svih čelnika kluba. Jer, novi trener mora napraviti rezultat, a samo rezultat drži Upravu, sportskog direktora i nadzornike na njihovim pozicijama. Sve demagoške priče tipa “neće jedna utakmica poremetiti naše procese” pala je u zaborav onog trenutka kada je Rudeš uzeo bodove na Poljudu. Jedna utakmica je sve okrenula i zato izborom novog trenera najodgovorniji ljudi kluba čuvaju ambiciju Hajduka i svoja mjesta. Jer, da je drukčije, ne bi se tako čvrsto držali kormila Bijelih.

Stabilizirao momčad

Uvjereni su da mogu izabrati čovjeka koji će donijeti rezultat, a Reja je veliko ime i trener koji je posložio Hajduk u jesen 2009.

U velikom je kaosu bio splitski klub u kolovozu 2009. kada je predsjednik Peroš podnio ostavku, navijači se ustali protiv novog predsjednika Svaguše i sportskog direktora Šurjaka, a onda je Reja smirio strasti. Stabilizirao momčad tijekom jeseni, pripremio je u Marbelli za proljeće 2010. i otišao u Lazio prije početka nastavka prvenstva. Naslijedio ga je Poklepović, u velikom stilu uzeo Kup, plasirao je u Europsku ligu. Špaco je napravio rezultat, njemu idu zasluge za trofej i Europu, a Reji činjenica da je postavio temelje trofejne momčadi. Zbog toga i današnje čelništvo kontaktira talijanskog stručnjaka.

Od lipnja prošle godine, dugih 17 mjeseci Reja je bez posla, a čelništvo Hajduka najavilo je igračima da će novog trenera upoznati na prvom sljedećem treningu, u ponedjeljak poslijepodne.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 01:13