CROPIX
EKSKLUZIVNO ZA SN

SIMBOL BJELIČINOG DINAMA 'Olmo je bolji igrač od Joao Felixa, bilo bi mu bolje da odmah ode iz Zagreba, kao i još jednom igraču...'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 22. lipanj 2019. 14:06

Ako je netko od novih igrača prošle godine postao ljubimac navijača i simbol novog, Bjeličina Dinama, toga ratničkog stila, onda je to Emir Dilaver. Beskompromisni stoper jedan je od onih koji je od prvoga dana na pripremama s Modrima, kako i sam kaže, dobro se odmorio i spreman je za još bolju sezonu od one prošle.

- Baš sam se dobro odmorio, bilo je dosta vremena, svi su došli svježih glava, odmoreni. Znamo da treba potvrditi sve što smo napravili prošle sezone, krenuli smo lagano, još da se prilagodimo na loptu, ne znam je li tko igrao nogomet na odmoru, ha-ha. Lijepo je opet biti ovdje - priča Dilaver koji je odmor proveo na tri lokacije.

- Bio sam prvo kod kuće u Tomislavgradu, pa sam otišao u Zadar, onda nekoliko dana u Beč, ženio mi se brat. Pa sam se vratio u Zadar, na more s obitelji. Bilo je baš dobro.

Zagreb, 210219.
Stadion Maksimir.
Utakmica 1/16 finala UEFA Europa lige izmedju GNK Dinamo Zagreb i FC Viktoria Plzen. 
Na fotografiji: Emir Dilaver.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Svi čekaju Ligu prvaka

U Zadru i okolici, kaže, napunio je baterije, nije doživio nikakvu neugodnost, s obzirom na to da je igrač Dinama, a taj dio zemlje Dinamu baš nije sklon.

- Ima tamo lijepo mjesto Punta Skala, baš mi je fino, imam svoj mir, nema puno ljudi. A svi koji su me prepoznali, bili su pristojni i ljubazni, drago im je bilo. Meni je najvažnije da djeca nemaju kamo pobjeći, da ih ne moram loviti, ha-ha.

Vratimo se priči o ambicijama ove sezone. Znamo da je teže nešto ponoviti nego prvi put napraviti, sad je pred Dinamom sezona u kojoj, najmanje, treba ponoviti prošlu godinu? Uz želju da bude i bolja.

- Naravno da se sad svi nadaju Ligi prvaka, svi očekuju još više, ali znamo da se treba dobro potruditi da bismo to napravili. Nije ni prošle sezone to došlo samo tako, puno smo radili za to i zaslužili smo uspjehe. Još nas nema gotovo pola na pripremama, treba nam još da se posložimo, da se i ovi novi uklope. Vidjet ćemo i kako će biti s transferima, ali siguran sam da će na kraju ispasti dobro i da ćemo biti još kvalitetniji nego prošle sezone.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Hoće li nedostajati momčadi ako ode netko od ključnih igrača? Olmo i Gojak se najčešće spominju, iako nisu jedini koji bi mogli otići?

- Normalno da će faliti ako ode netko od ključnih igrača. Olmo vrijedi za Europu, Gojak također, koliko su dobro igrali prošle sezone, normalno da će nedostajati. Međutim, može ih se nadoknaditi, ali tek se mora vidjeti tko je za to spreman, kvalitetu imamo, vjerujem kako će trener, stručni stožer i klub to posložiti i da će se u svakom slučaju napraviti momčad koja može ući u Ligu prvaka.

Evo, taj Joao Felix, koji se protiv Dinama nije naigrao, ide u Atletico za 120 milijuna eura. Je li on uistinu toliko bolji od Danija Olma? Čuvao je Dilaver Felixa, čuva Olma na treningu, može o tome govoriti.

- Rekao sam već da je Olmo bolji igrač, konkretniji, zreliji, to je najbitnije. Kažete, 120 milijuna? Da Dani igra tamo, koliko bi vrijedio? Možda isto toliko, tko zna, to je sve relativno. Ja, evo, sad ne znam je l’ ga može netko dobiti ispod 30 milijuna! To je moje mišljenje, gledajući njegovu trenutnu kvalitetu, ali i to koliko još može napredovati.

Zagreb, 210818.
Zracna luka  Dr. Franjo Tudjman.
GNK Dinamo putuje u Bern na 1. utakmicu play offa UEFA Lige prvaka sa svicarskim prvakom Young Boys.
Na fotografiji:  Dani Carvajal Olmo, Izet Hajrovic, Emir Dilaver.
Foto: Damir Krajac/CROPIX
CROPIX

Treba razinu više

Onda je Dilaver rekao jednu zanimljivu rečenicu, bez dlake na jeziku, kao i uvijek.

- Olmu sad već treba razina više, da ide u novi klub. On je ovdje dugo i da bi napredovao treba mu sljedeća stepenica. Možda i Gojaku. Možda su već puni u glavi. Sve najbolje dečkima, meni je logično da ih klub sad proda, da njima bude dobro, a i klubu može biti dobro, svjesni smo da Dinamo živi od prodaje igrača. Nema problema ako ih se proda, imamo ovdje dosta igrača, imamo trenera koji zna što radi, imamo dosta kvalitete, mi ćemo se snaći. Meni je drago što su momci odigrali tako dobro da imaju šansu prodati se, da bi bilo najljepše da se prodaju, a mi i onda možemo do Lige prvaka.

Ostao je Nenad Bjelica na klupi, iako se jedno vrijeme pričalo da bi i trener mogao otići?

- To je najbolje za momčad. Momci vole s njim raditi, kvalitetno se trenira, imaju prema njemu respekt, a to je zdravi respekt. Odlična je kemija između igrača i trenera. I momci će uvijek ginuti za njega. Znamo s njim što imamo, veliku kvalitetu.

Dilaver je iz Lecha otišao, odmah nakon što je klub otkazao Bjelici. Bi li i iz Dinama otišao na isti način da je Bjelica sad napustio Maksimir, odnosno, hoće li otići ako kojim slučajem aktualni trener ode prije vremena?

- Vidite, u Lechu je to bila malo drugačija situacija, malo bezobrazna situacija i zato sam ja inzistirao da odem. Nisam bio zadovoljan kako se to riješilo i što je nakon toga bilo. Ali, tu se osjećam potpuno drugačije, imam odlične ljude oko sebe u, o klubu, u svlačionici, ovdje u Dinamu to je nešto 300 puta drugačije nego u Lechu.

Zagreb, 200918.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 1. kola Europske lige, skupina D,
GNK Dinamo - Fenerbahce S.K. 
Na fotografiji: Emir Dilaver.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Rade se papiri za BiH

Još se nada da će zaigrati u reprezentaciji BiH, najavio je tu mogućnost i Robert Prosinečki?

- Da, rade se papiri, traje to malo, čekam već neko vrijeme. Izganjat će se ako Bog da. Predao sam zahtjev da mogu imati dvojno državljanstvo, to je onda neki poseban zahtjev i puno papirologije, dosta je komplicirano. Ali ja se nadam da ću već u rujnu moći igrati za reprezentaciju.

Je li se već čuo s izbornikom Prosinečkim?

- Nisam pričao s njim, ali jesam sa Spahićem. On je ipak veliko ime u BiH, surađuje u Savezu, bivši je kapetan i ima utjecaj. Stalno smo u kontaktu sa Savezom i vjerujem da će to na kraju biti lijepa priča.

Što je presudilo da ne igra na kraju za Austriju? Gledajući roster Austrijanaca na U-21 prvenstvu ne razlikuje se previše od, ajmo reći, reprezentacije bivše Jugoslavije?

- A da, bez tih igrača, imigranata, Austrija ne bi imala ni pola kvalitete. Općenito, u austrijskom nogometu najviše je igrača s Balkana, plus Alaba iz Afrike. Inače, ne bi imali momčad, teško bi se skupili! Ali, donose ti igrači taj neki žar toj momčadi, to je nedvojbeno. Uvijek kad su me pitali za koga bih želio igrati, rekao sam da je BiH moj izbor. Iskreno, ne osjećam se tako kao pravi Austrijanac, možda bih imao problema s nekim igračima, jer imamo drugačije mišljenje i poglede na nogomet. Možda to nije taj žar koji ja volim, nije to ono što bi mene zadovoljilo. Nisam tip koji bi došao u reprezentaciju i odradio što treba i poslije toga me baš briga. Po mentalitetu sam bliži Bosni, to je ipak taj način razmišljanja koji mi je bliskiji.

U redu, vratimo se opet Dinamu. Prvi protivnik u Europi bit će moldavski Šerif ili gruzijski Saburtalo?

- Nemam iskustva ni s jednima. Šerifov je trener Zekić, on nas dobro poznaje, to bi bio plus, mala prednost za njih. Mi još ni jedne ni druge nismo pogledali, ali tko god nam bude suparnik, znamo da moramo proći sve njih, ako želimo napraviti europski rezultat. Bilo bi lijepo nakon svega prošle godine još podići ciljeve. Ali da bude i kao što je bilo, Europska liga, ne bih se bunio. Možda da onda probamo izgurati još koje kolo više.

Atmosfera je lani bila kakvu je poželio dok je došao u Dinamo, može li se ponoviti takvo što i ove sezone?

- Nadam se da će biti i bolja. Atmosfera u klubu i momčadi je odlična, samo da to opet osjete i navijači. To je bilo čudesno, neće se zaboraviti, ta pozitiva, zajedništvo, super.

Zagreb, 270818.
Stadion Maksimir.
Uzvratna utakmica Play offa Lige Prvaka, trening  GNK Dinamo.
Na fotografiji:  Petar Stojanovic, Mario Budimir, Emir Dilaver, Arijan Ademi, Dani Carvajal Olmo, Mislav Orsic.
Foto: Damir Krajac/CROPIX
CROPIX

Theophile je kvaliteta

On i Theophile-Catherine sjajno su “kliknuli” od prvog dana, pa su mnogi skloni reći da su njih dvojica najbolji stoperski par u Maksimiru već puno, puno godna?

- Drago mi je to čuti, a Theophile... On je kvaliteta, sam po sebi, nije se teško uklopiti s njim, radi sve kako treba, cijeli posao odrađuje maksimalno. Ne treba ga puno korigirati niti mu previše pričati, daje sve od sebe. Zato se bilo lako uklopiti, nadam se da ćemo to ponoviti. Ma, tko god je igrao bio sam zadovoljan, svi su poštivali ono što smo trenirali, a to je osnova, kad se poštuju pravila, onda i dolazi uspjeh.

Je li neki njegov cilj da obrana primi još manje golova nego prošle godine?

- Možemo primiti manje, sigurno. Recimo, kad zamislim koliko smo ih samo primili od zaprešićkog Intera! To je veliki cilj, primiti manje golova. Dobro, bilo je i puno rotacija prošle sezone, ali kažem, kad su svi radili svoj posao, došao je uspjeh.

Nikamo mi se ne žuri

Kakvi su Dilaverovi planovi u Dinamu? Ugovor mu traje još dvije godine, tada će imati 30, je li spreman i kasnije ostati ovdje ili razmišlja o još kojem nogometnom iskoraku?

Zagreb, 270818.
Stadion Maksimir.
Uzvratna utakmica Play offa Lige Prvaka, konferencija za medije GNK Dinamo.
Na fotografiji:  Emir Dilaver.
Foto: Damir Krajac/CROPIX
CROPIX

- Vidjet ćemo. Znate, već mi je 28 godina, ide karijera prema drugom kraju, da tako kažem. Dođe trenutak pred kraj karijere kad će financije biti bitne, nećemo si lagati. Ali, o tom potom. Zadovoljan sam ovdje, sve je super, kako je sad, odlično je. Najvažnije mi je da osjetim pravu energiju, onda sam zadovoljan, nisam nervozan i privatno sam jako sretan i to me ispunjava. A tako je ovdje u Dinamu. I mladi igrači kad dođu u momčad, ne fantaziraju, korektni su, imaju respekt, poštuju hijerarhiju, što vani, vjerujte, često nije slučaj. Zbog toga mi se ne žuri nikamo, sad je sve sjajno, ali znate kako je u nogometu nemoguće išta dugoročno prognozirati. Sad je izvrsno, to je najvažnije.

Sviđa mi se Gvardiol

Novi stoper u prvoj momčadi je mladi Joško Gvardiol. Za njega će mnogi stručnjaci reći da bi mogao biti branič top klase na europskoj razini?

GNK Dinamo

- Sviđa mi se, danas je baš na treningu igrao sa mnom. Ne fantazira, jednostavno igra, ne stvara si pritisak. Pobijedili smo sve na treningu, uzeli smo turnir. Rekao sam mu “samo se mene čuvaj”, ha-ha. Najvažnije je da kao stoper ne izmišlja toplu vodu, nego da kad osvoji loptu što prije je proslijedi svojim suigračima. Mislim da je za njega kao i za svakog mladog igrača velika stvar to samopouzdanje koje će dobiti dolaskom u prvu momčad.

Linker
20. travanj 2024 11:16