Damir Krajac / CROPIX
SLUČAJ 'ZA DOM’

Šimunićev odvjetnik tvrdi: 'Znam tko stoji iza svega, ali Josip će moći u Brazil'

'Glavni svjedok bio je im povjesničar iz Amerike koji je poznat po zauzimanju za srpske stavove'
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. ožujak 2014. 07:50

FIFA-ina Komisija za žalbe odbila je Josipa Šimunića i potvrdila mu 10 utakmica zabrane nastupa počevši od SP-a u Brazilu zbog skandiranja “Za dom” nakon utakmice s Islandom. Šimunić nema pravo pristupa stadionima u Sao Paulu, Manausu i Recifeu gdje Vatreni nastupaju u skupini, a mora platiti i 30.000 eura. U svemu su potvrdili stav Disciplinske komisije. Međutim, za Joea i njegova odvjetnika iz Njemačke nije kraj. Davor Prtenjača kaže:

- U srijedu smo dobili odluku FIFA-e iako u njoj stoji da je donijeta još 21. veljače. Pritom se Komisija uopće nije sastala, nego je su sve obavili telefonskim konzultacijama. Točno znam tko iz FIFA-e stoji iza toga, ali još sada neću kazati. I dalje sam veliki optimist da će Josip imati pravo nastupa na SP jer idemo na CAS.

Radi se o arbitražnom sudu u sportu iz Lausanne. Zbog čega računate da će on pobiti FIFA-u? I kad će donijeti pravorijek?

- Sve će se znati brzo. Tražit ćemo od CAS-a da privremeno odgodi primjenu FIFA-ine kazne i dopusti Šimuniću igranje za reprezentaciju dok ne odluči o svom pravorijeku. Postoji nekoliko predmeta u kojima je CAS to već učinio. To je njegova praksa, to mu piše u Kodeksu. Znamo za pojedine sportaše, poput jedne atletičarke, kojima je CAS dopustio da nastupe na Olimpijskim igrama dok nije riješio njihov predmet. Zato računamo da će jednako biti sa Šimunićem. Imamo rok od tjedan dana da predamo žalbu i još dva da je obrazložimo. Potom će se oni brzo oglasiti o našem zahtjevu.

Vodeći ljudi FIFA-ine komisije za žalbe su s Bermuda i iz Argentine. Oni nisu imali sluha da objašnjenje Šimunićeva odvjetnika koji je isticao da “Za dom - spremni” nije fašistički poklič, ali jest politički pa je predlagao kompromis, odnosno manju kaznu.

- Odbacili su žalbu bez pravog objašnjenja. Kao da smo u osnovnoj školi, napisali su nam - to što vi tvrdite nije tako zato što nije. Čak su naveli da kad idete na Google uvijek se uz taj pozdrav veže da je fašistički. Glavni svjedok bio je im povjesničar iz Amerike koji je poznat po zauzimanju za srpske stavove. Isticali smo da je u mnogo navrata bio nevjerodostojan, a oni su rekli - u redu, u pravu ste, ali u ovom je vjerodostojan.

FIFA je moćna organizacija, za nju bi bio udarac da netko koga je drastično kaznila ipak igra na Mundialu. Ipak, CAS moraju priznati. Bilo je situacija u kojima su se pokorili njegovim odlukama.

Linker
19. travanj 2024 11:34