HNL

Šimuniću prijeti šest utakmice kazne, a Hrvatskoj utakmice pred praznim tribinama!

AUTOR:
 • Luka Benčić

 • OBJAVLJENO:
 • 21.11.2013. u 21:56

 • Zoran Stevanović, šef FARE programa za Hrvatsku, tvrdi da će kazna biti rigorozna

  Riječanin Zoran Stevanović, izvršni direktor udruge “Korak ispred” u riječkom Regionalnom info centru za mlade, koja u ime programa FARE surađuje s Fifom i Uefom, kaže da Hrvatski nogometni savez sigurno može očekivati kaznu zbog ponašanja Joea Šimunića nakon utakmice protiv Islanda, no pretpostavlja da Savez ipak neće biti drakonski kažnjen ‘kako se ne bi kvarila atmosfera uoči Brazila’. Prema Stevanovićevim riječima, kazna će najvjerojatnije biti: zabrana igranja do šest utakmica za Šimunića, a HNS-u će biti određena globa u skladu s prethodnim kaznama koje su im u različitim prilikama bile izricane.

  Izostala prava reakcija

  - Vjerojatno će se raditi o igranju pokoje utakmice pred praznim tribinama u idućim kvalifikacijama jer im nije u interesu raditi probleme uoči SP-a - veli Zoran Stevanović.

  Suradnik FARE programa kaže da ih Uefa nije kontaktirala oko izvješća o spornom događaju.

  - S obzirom da su posao odradili mediji, vjerojatno im nisu potrebna dodatna izvješća - rekao nam je.

  Stevanović navodi da je najveći problem što, kada se već sve to dogodilo, HNS nije pravodobno reagirao i ublažio štetu.

  - Trebali su odmah sazvati izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj bi se pokrili po ušima i gdje bi se i Šimunić i HNS ispričali. Ovako se dogodilo da su reprezentativca, umjesto da su stali uz njega, prepustili samome sebi - ocjenjuje Stevanović, dodajući da je Šimunića imao priliku osobno upoznati i da ne vjeruje da je doista mislio loše...

  Upozorenja Savezu

  Stevanović ističe da je u više navrata upozoravao Savez o onome što je zabranjeno na utakmicama te da su u Fifi i Uefi apsolutno netolerantni prema fašističkim ispadima.

  - Nadam se da će Savez uspjeti pronaći pravnu rupu i minimalizirati štetu. Uefa i Fifa nas mogu kazniti, ali ni njima nije u interesu ovakva situacija - govori Zoran Stevanović, napominjući kako bi se sve izbjeglo da je Savez sustavno radio na edukaciji publike na stadionima.