Hajduk tuga
 Duje Klaric / CROPIX / CROPIX
SPORTSKI DIREKTOR HAJDUKA

SITUACIJA NA POLJUDU NIJE BAJNA, ALI NITI KATASTROFIČNA 'Dok Hajduk bude ovisio o prodaji, morat ćemo prodavati, a mi uvijek prodajemo najbolje'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. rujan 2018. 00:22

Dok članovi Nadzornog odbora pišu priopćenja, sportski direktor Saša Bjelanović sjeo je za stol s novinarima i spremno se primio odgovaranja na seriju pitanja. Jer toliko je toga što nismo pretresli, pa je razgovor potrajao više od sat vremena. I to “bogatih” sat vremena. Krenulo se od najvažnijeg događaja, od imenovanja novog trenera, što je obilježilo protekli tjedan. Nizali su se Kopić, Tudor, Reja i stalo je na Vuliću.

Idemo redom, od Tudora

- Igor Tudor bio je jedna opcija za novog trenera. Znam ga, kao igrača i trenera. Dolazi iz talijanske škole, poznajem njegov mentalitet. Bio mi je jako zanimljiva opcija, priznajem. Međutim, kada se odlučilo da se ide naprijed s Kopićem, nisam mislio da ćemo opet ići u potragu. Kasnije sam predsjedniku predložio Vulića. Imao sam 20-25 ponuđenih trenera, kod nekih sam se raspitao u kakvoj su situaciji, među njima bio je i Reja. Ali u konačnici uvijek imaš favorita, a moj favorit nakon sporazumnog raskida Kopića bio je Zoran Vulić.

Split, 100918.
Nogometn trener Zoran Vulic predstavljen je kao novi trener Hajduka na press konferenciji  na stadionu Poljud.
Na fotografiji: trener Zoran Vulic
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec/ CROPIX

Koliko na vas u klubu pri izboru trenera odlučuju vanjski faktori, odjek navijačkih razmišljanja?

- Onaj tko radi u Hajduku ne može reći “što me briga, mi gledamo sebe”. Osluškuje se bilo navijača, ne možemo se ponašati kao da smo izolirana skupina. Najvažnije je poznavati mentalitet grada i navijača i na kraju donijeti osobnu, odnosno klupsku odluku. Sve komponente su uzete u obzir.

Kako ste doživjeli Vulića i Carevića na startu rada u Hajduku?

- Vulić mi je bio trener u mladoj reprezentaciji Hrvatske, a znam ga još iz igračkog doba. Vulić je donio onaj splitski duh, otvorenost da se kaže u lice što misliš. To smo izgubili u zadnje vrijeme. Nitko bolje od Zorana ne zna situaciju u psihološkom dijelu. Tehničke mogućnosti igrača upoznat će s vremenom.

Momčad je Vuliću spremljena ovog ljeta, potpisali su je Bjelanović i bivši trener Kopić.

- Činjenica je da smo imali dosta prometno ljeto, nekih planiranih, a i nekih manje planiranih odlazaka. Bilo je i brojčano razmjerno dolazaka. Tražili smo adekvatne zamjene, s tim da smo ostali deficitarni u nekim pozicijama. Međutim, napravili smo što smo mogli. Objektivno, bio bih sretniji da smo mogli dovesti još kojeg igrača.

Split,080818
Posljednji trening igraca HNK Hajduka uoci prve utakmice 3. pretkola Europske lige utakmica: HNK Hajduk - FCSB ( Steaua - Bukurest ).
Na fotografiji:  trener Zeljko Kopic.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Bez uvida u budžet

Koji su planirani, a koji neplanirani odlasci?

- Nismo uvijek u situaciji određivati koje ćemo igrače prodati. Jedan od ciljeva koji je pred mene postavljen bio je inkasirati visok neto iznos dobitka, zato smo morali gledati tržišno. S obzirom na kraj prošle sezone, nismo imali velikog interesa za igračima. Ali, kako su dolazile određene ponude, zbog naše egzistencije, morali smo odmah prodavati igrače.

Koga se iznenada prodalo?

- Prvenstveno se to odnosi na Tomu Bašića, neugodno ga je bilo prodati prije Steaue, ali bili su veliki novci u pitanju. Preveliki novci koji su nam mogli riješiti puno financijskih pitanja. Nismo bili u situaciji kontrolirati trenutke prodaje, to je problem. Odlasci su uvjetovali i dolaske. Jradi, primjerice, ne bi ni došao da nije prodan Toma Bašić.

Vrhunski posao je prodaja Tome Bašića, za 3,5 milijuna eura, ali veći su upitnici oko dolazaka igrača. Jesu li sve potpisali trener Kopić i sportski direktor Bjelanović ili je bilo razmimoilaženja?

- Sve transfere smo radili uz suglasnost trenera, on je taj koji ima najbolji uvid u potrebe momčadi. Pred mene i trenera nisu se stavljali rezultatski okviri i ciljevi, koliko nam je bilo rečeno da imamo autonomiju u pokušaju slaganja momčadi. Činjenica je bio problem što nismo imali uvid u budžet kluba. Kroz lipanj smo zbog nedefinirane situacije išli “mekano”. Pokušavali smo dovesti igrače koji su malo koštali, a očekivali smo dovođenje napadača tijekom srpnja kada se otvara tržište. Međutim, kada je predsjednik dobio uvid u financijsku situaciju, bio je cilj osigurati da klub novčano posluje bez rizika. Prvenstveno se išlo na prodaju za zaradu, a u segmentu dovođenja pazilo se na potrošnju. Iskreno, veliki hendikep smo imali u lipnju, jer prezentirano nam je da možemo dovesti četiri-pet top igrača koji mogu činiti razliku. Ali, to se nije realiziralo.

Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

Ivanovski kao backup

S kim ste razgovarali? Tko vam je dao mogućnost da birate te “top igrače” koji su trebali stvarati razliku?

- Nadzorni odbor je sugerirao, nije obećao. Međutim, rečeno je da se može ići u tom smjeru, da uzmemo igrače koji će stvarati razliku, biti nositelji momčadi.

Nadzorni odbor produžio je ugovor Kopiću, sugerirao da se uzmu igrači. Jasno je da je Nadzorni odbor posredno upravljao klubom u tom vakuumu dok je Hajduk od kraja travnja do početka srpnja čekao novog predsjednika, a Kos je u tom razdoblju potpisivao odluke isključivo kao formalni predsjednik. Dok nije došao Huljaj. Za koga se u konačnici platila odšteta?

- Odšteta se platila za Beširovića, Duku, Jaira i Jradija, dok se Gyurcsu platila odšteta za otkup ugovora.

Kako se pratilo Beširovića za kojeg je plaćeno 170.000 eura odštete?

- Iz BiH je prije dvije sezone plaćena odšteta kada je dolazio iz Širokog. BH liga je ispod razine HNL-a, igračima iz te lige treba proces adaptacije. Beširovića smo pratili prošle sezone, bio je jedan od najboljih veznih u BiH. Hajduk na njemu može zaraditi.

Ivanovski je stalna tema, kakav je Bjelanovićev stav oko Ivanovskog?

- Zbog nedefinirane situacije s Futacsem i Saidom došao je Ivanovski. Bila je kod Futacsa i Saida izražena želja za odlaskom. Ivanovski je iza sebe imao brojke, bio je slobodan igrač, ideja je bila, dok se ne dođe do najboljeg top igrača, Ivanovski biti “backup verzija”.

Što je s Nižićem, u tom slučaju bili ste direktno involvirani.

- Da, lomilo se direktno preko mene. Izuzetno mi je žao što se stvorila takva situacija s Nižićem. Da sam znao kakvu će reakciju kod njega izazvati naša odluka da ga u tom trenutku ne pustimo, možda bih rekao predsjedniku “neka ode”. Na kraju je sebi napravio najveću grešku. Nije odlazak u Čečeniju nikakva kazna, ali da se Nižić trezvenije ponio, otvorila bi mu se mogućnost odlaska u druge, bolje klubove. On je pomislio da mu propada karijera. Ali, mi smo bili korektni i klub je štitio svoje interese, a igrač svoje. Jednostavno, nije bili prostora za suradnju. Žao mi je, ali klub se mora štititi.

Split, 260718.
Poljud.
Nogometna utakmica 2. pretkola Europske lige izmedju HNK Hajduk Split i PFC Slavia Sofija.
Na fotografiji: Zoran Nizic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX

Jeste li pogriješili s objavom plaće Caktaša od 500.000 eura godišnje?

- U Hajduku je sve javna tajna, sve se dozna. Više od 90 posto ljudi i prije tog pitanja su znali sve. Split je mali grad, iz Hajduka prelako informacije izlaze. Pogriješio sam, ali nije to promijenilo percepciju te priče.

Hoće li se Caktašu smanjivati ugovor?

- Cilj kluba je smanjiti troškove, to je predsjednik Huljaj već najavio. Došlo se u situaciju da je financijski dio postao veliko opterećenje. Moja želja jest dovoditi kvalitetne igrače, ali moraš se svesti u postavljane okvire.

Kopićev deblji kraj

Je li određen gornji limit plaće igrača prve momčadi?

- Trebalo bi se definirati, ali time limitiraš dolazak nekog sjajnog igrača. Najviše će to ovisiti o budžetu na raspolaganju.

Činjenica je da je B momčad Hajduka skuplja od polovice prvoligaških ekipa, a neki igrači B momčadi Hajduka imaju veću plaću od kapetana Juranovića. Hoće li se uskladiti ugovori unutar kluba?

- Napravili smo ulaganje ovog ljeta dovođenjem Pršira, Špikića i Sahitija. Ovo je tranzicijska godina i ti igrači će jednom, kada postanu oslonci prve ekipe, smanjivati trošak prve momčadi.

Pršira i Špikića je doveo šef omladinske škole Gojun, potvrdio je Bjelanović. Idemo dalje, jer nakon ljetnog slijedi i zimski mercato u kojem je Hajduk ponovno baziran na prodaju.

- Dok Hajduk bude ovisio o prodaji, morat ćemo prodavati. A mi uvijek prodajemo najbolje. Kada bismo uspjeli spojiti dva prijelazna roka da ne moramo prodavati, onda bi se sigurno nešto moglo očekivati. Na domaćem tržištu naći zamjene, toga nema. Zato kupujemo vani, ali ako 200 ili 300.000 eura imaš na raspolaganju za dovesti igrača, onda je sve jasno. Kada prodajemo za 300.00 eura, znamo koja je razina. Takva je razina i kada dovodimo. Može nam se dogoditi Ohandza, ali rijetki su takvi.

Što možemo od Hajduka očekivati do kraja sezone?

- Situacija nije bajna, ali nije ni katastrofična kako se želi prikazati. Igrači su svjesni da nisu ni oni sami bili na vrhuncu. Ali, time smo im maknuli alibi. S Vulićem je nova energija, ima više smijeha i koncentracije. I sad je sve na igračima.

Za kraj i tema Kopić. Ne bi bilo fer da ne kaže Bjelanović nešto o bivšem treneru s kojim je surađivao ovog ljeta.

- Smatram da je Kopić izuzetno kvalitetan stručnjak, jedan od najkvalitetnijih i najpripremljenijih trenera u HNL-u. U drugom dijelu prošle sezone imao je nezgodnu situaciju, ostavljen je sam na vjetrometini. Nije imao podršku, a to svlačionica brzo osjeti i onda je na kraju Kopić taj koji je izvukao deblji kraj. Pokušalo se odnose u svlačionici što više dovesti u normalno stanje, ali na kraju je sposobnost upravljanja, mogućnost da trener igrače dovede u stanje da ginu za njega, također kvaliteta. Radio je Kopić dobar posao, ali neke situacije koje se dogodile, nisu samo njegova krivnja.

Na kraju su svi ostali na svojim mjestima, a jedino je Kopić platio glavom, a u zadnjih 10 mjeseci Hajduk je zaradio 11 milijuna eura, od Ercega preko Ohandze, Tome Bašića do Nižića.

- Vrijednost trenera dižu igrači i obrnuto, a nadoknaditi neki profil igrača nije lako. Trener je na kraju platio “glavom”. Meni je žao, ali događa se.

Linker
25. travanj 2024 13:58