Foto: Boris Kovacev / CROPIX
SLAGANJE KRIŽALJKE

SKROMNA IZVEDBA U JADRANSKOM DERBIJU NAMEĆE REMONT Ovo su tri Bišćanova zimska prioriteta na nogometnom tržištu

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 31. listopad 2018. 09:43

Na stranu rasprave je li Rijeka odigrala najslabiju, a Hajduk najbolju utakmicu dosadašnjeg dijela sezone, na Rujevici remi s Poljuda treba ozbiljno uzeti u obzir u trenutku kada se sasvim sigurno promišljaju potezi koji će se vući tijekom zimskog prijelaznog roka.

Puno slabije momčadi Rijeke protiv puno jačih momčadi Hajduka u prošlosti su doživljavale možda i poraze, ali teško se sjetiti kada su ostale bez ijedne stvorene prilike tijekom 90 minuta budući da ni situacija iz koje se dogodio kazneni udarac za izjednačujući pogodak nije mirisala na neku osobitu šansu.

Nakon što je utakmica protiv Intera upalila svjetlo na kraju tunela, Rijeka se brzo ugasila i pokazala da problem nije bio (samo) prestrogi trener, već da postoje nešto dublji igrački problemi.

Prodrmati momčad

Zamaskirao ih je proljetni dio sezone koji je bodovno (71 posto bodova) bio na razini dvije sezone koje su prethodile riječkom osvajanju titule (u sezonama 2014/15. i 2015/16. Rijeka je imala sličan postotak osvojenih bodova kao i prošlog proljeća), a tijekom kojih Bijeli nisu ozbiljno uspjeli ugroziti Dinamovu dominaciju.

Pritom individualna kvaliteta igrača nije sporna, u riječkoj momčadi neosporno ima zanimljivih potencijala, ako ostavimo Dinamo postrani, nema puno igrača Lokomotive, Osijeka ili Gorice koji bi se lako izborili za mjesto u početnoj postavi Bijelih, ali momčadi Igora Bišćana jednostavno nedostaje nešto što će je oplemeniti. Je li riječ o nedostatku igrača kvalitete i karaktera kakav je bio Filip Bradarić, jer samo on je u odnosu na prošlu sezonu otišao s Rujevice (Leovac nije otkupljen) ili momčadi nedostaje tek serija od nekoliko vezanih pobjeda kojima će vratiti izgubljeno samopouzdanje ostaje za vidjeti, ali neupitno je da nešto treba promijeniti kako bi se prodrmalo momčad.

Slaganje križaljke

Igor Bišćan je prilikom svog dolaska najavio da do zime neće puno mijenjati, što se može protumačiti i kao najava da će svoju Rijeku početi slagati oko novih igrača koji će stići za vrijeme zimskog prijelaznog roka.

Koji su to igrači, saznat ćemo kroz tri mjeseca, ali budući da će na Rujevici i ove zime biti prisiljeni prodavati kako bi popunili klupski budžet, sasvim je jasno i da će se kod igrača koji budu dolazili, osim onog potencijala koji će im omogućiti da u dresu Rijeke podignu vrijednost svoje izvedbe, samim time i vrijednost na tržištu, tražiti i nešto drugačije karakteristike od aktualne momčadi.

Sadašnja Rijeka slagana je kroz tri prijelazna roka nakon osvojenog naslova prvaka, u tom je razdoblju došao 21 igrač od kojih su se dvojica (Heber, Pavičić) pokazali istinskim pojačanjima, još trojica (Escoval, Lončar, Puljić) pokazali su da imaju potencijal za nešto više, dok svi ostali, za sada, nisu pokazali ili nisu imali dovoljno prilike pokazati da mogu donijeti razinu više igri Rijeke.

Rijeka, 101018.
Stadion Rujevica, pomocno igraliste. 
Igor Biscan, novi trener HNK Rijeka, odradio prvi trening sa igracima.
Na fotografiji: Igor Biscan.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX / CROPIX

Na kojim će pozicijama onda Bišćan tražiti akvizicije? Nema sumnje da će primarni fokus biti na veznjaku koji će davati balans momčadi, koji će osvajati duele, ali i koji će znati pokretati napade, davati dijagonale ili sigurne lopte prema naprijed od kakvih se najčešće izrode i najopasnije prilike.

I ovog prijelaznog roka fokus će biti na napadaču koji ima kvalitetu za donijeti Riječanima 15-ak golova, Antoniju Čolaku idućeg ljeta završit će posudba (otkup njegova ugovora Bijele navodno stoji milijun eura) i Bišćanu će sigurno trebati napadač koji će imati njuh za kvalitetnu reakciju pred suparničkim golom.

Imena? Za sada nisu iscurila u javnost, ali puno toga će determinirati budžet koji će Riječani imati za traženje potencijalnih pojačanja. Poznato je tek da je veznjak Verone Marco Fossati, koji se u završnici ljetnog prijelaznog roka povezivao s Rijekom, otišao u Monzu (odnedavno je novi vlasnik Silvio Berlusconi) i umjesto Prve HNL radije odabrao treći razred talijanskog nogometa, dok su glasine da su Bijeli bacili oko na Lukasza Zwolinskog iz Gorice, jednog od vodećih strijelaca HNL-a, na Rujevici demantirali.

Sve ostalo, što se tiče dovođenja, ovisit će uvelike o izlaznom mercatu, ponude koje će stići ponovo će diktirati dinamiku riječkog prijelaznog roka, ali po jedan igrač u veznom redu i jedan u vrhu napada ono su što će Bišćanu trebati da bi Rijeka na proljeće mogla izgledati drugačije i dobiti njegov trenerski potpis.

Ništa od čekanja

Uostalom, Rijeka je ove sezone odigrala previše utakmica (Sarpsborg, Rudeš, Sl. Belupo, Gorica, Hajduk) u kojima nije izgledala dobro na terenu da bi se sve moglo svesti pod nedostatak samopouzdanja i prekriženih ruku čekati da se ukaže momčadska kvaliteta koja ove sezone nikako ne dolazi do izražaja.

RIJEČKI PRIORITETI NA NOGOMETNOM TRŽIŠTU

1. Veznjak koji će davati balans igri

Nećemo reći ništa novo konstatacijom da Rijeci treba veznjak koji će davati balans igri Rijeke, stati na loptu kada je to potrebno, izdržati duel igru, pritom i uputiti kvalitetnu loptu prema naprijed. Otprilike kako su to radili Bradarić, Jajalo ili Mišić. Rijeci definitivno treba netko tko će malo više gledati prema suparničkom golu, vidio je to i Bišćan zbog čega je Pavičić prvi kandidat da do zime preuzme ovu ulogu.

2. Napadač od 15-ak golova

Lako je napisati da Rijeci treba napadač od 15-ak golova, puno je teže takvog pronaći u financijskim mogućnostima riječkog prvoligaša i da pritom jednako kvalitetno može sudjelovati u obje faze igre. Problem prve špice postoji još od odlaska Marija Gavranovića i ne reagira li se tijekom zimskog mercata Rijeka bi u budućnosti mogla imati problem napadačke igre

3. Lijevi bek/krilo/stoper

Ovdje puno toga ovisi o izlaznom mercatu, hoće li otići Zuta koji još nije produžio ugovor, može li se dogoditi ponuda za Hebera koja će dignuti rampu za njegov odlazak, kako će se rasplesti situacija sa zdravstvenim stanjem Župarića, Velkovskog... Puno je tu situacija o čijem će ishodu ovisiti kojim će smjerom ići riječki mercato u nadolazećem zimskom prijelaznom roku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 12:09