HNL

Sljedeće sezone uz novo ime: Prva HNL ostaje bez glavnog sponzora

AUTOR:
 • Slobodna Dalmacija

 • OBJAVLJENO:
 • 18.05.2013. u 11:17

 • Prva HNL u novoj sezoni više neće imati prefiks – Maxtv. Mjesto tzv. naslovnog sponzora ostaje upražnjeno. Prema aktualnom ugovoru (do 2015.) Maxtv će zadržati samo postojeća TV prava.

  O budućem glavnom sponzoru HNL-a skrbi Sportska dimenzija (voditelj projekta je Ivica Blažičko), agencija koja je u rukometnu SEHA ligu ‘’uključila’’ ruski Gazprom. Kako se radi o regionalnom natjecanju interes ruske kompanije posve je razumljiv.

  Teško je međutim očekivati Gazprom u HNL-u kada najveća ruska tvrtka kao gospodarski subjekt u Hrvatskoj još ne postoji. Veća je vjerojatnost da se u naslovu Prve HNL nađe netko od ‘’domaćih igrača’’, poput Konzuma ili Zagrebačke pivovare (još međutim nije produljen sponzorski ugovor s HNS-om). Mada objektivno, sponzori se baš i ne tuku za marketinško eksponiranje kroz nogometni milje.

  Percepcija nogometnog sporta u hrvatskoj javnosti definirana je negativističkim stavovima. Prema napravljenim analizama preko 60% tekstova nema afirmativnu dimenziju.

  Deset hrvatskih prvoligaša koji 13. srpnja započinju novu natjecateljsku sezonu (2013/14.) ovoga trenutka ima zajamčenih 6,5 milijuna kuna od TV-prava. S dolaskom glavnog sponzora, raznim bonusima i dodatnom prodajom radijskih, odnosno TV prava taj bi se iznos mogao popeti do desetak milijuna (toliko je otprilike bilo i ove sezone). To je aproksimativno, budžet jednog hrvatskog prvoligaša.

  Već u startu devet klubova Prve HNL može računati i na 700.000 eura iz fonda solidarnosti UEFA-e. Radi se o 5% sredstava iz projekta Lige prvaka, dio kojih je svojim sudjelovanjem hrvatskim prvoligašima osigurao Dinamo.

  Maksimirski klub međutim ne sudjeluje u podjeli spomenutog novca budući je plasmanom u Ligu prvaka Dinamo već uprihodio deseterostruko veću svotu. Skupština Udruge klubova Prve HNL imala bi se održati u četvrtak, 13. lipnja.

  Osim analize aktualne sezone i pripreme za narednu, skupština će biti izbornog karaktera. Naime, od 22. ožujka i iznenadne smrti Riječanina Roberta Komena, Udruga nema predsjednika.

  Tagovi