Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
'PRIORITET STRATEŠKI PARTNER'

SN INTERVJU S DAMIROM MIŠKOVIĆEM Predsjednik Rijeke otvoreno progovorio o budućnosti, transferima i HNS-u: 'Nisam zadovoljan brzinom promjena'

Predsjednik kluba s Rujevice i dopredsjednik HNS-a na kraju još jedne uspješne sezone
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 16. lipanj 2018. 10:45

Zaboravite senzacionalne naslove kada vam je sugovornik Damir Mišković. Već punih šest godina - još od dana kada je preuzeo Rijeku - njegove su rečenice slične, a ciljevi isti: stabilan klub, pune tribine, jačanje škole i, kao posljedica svega, dobri rezultati. Dvostruka kruna osvojena prije godinu dana nimalo ga nije promijenila. Tada nam je najavio da na Rujevici moraju računati s tim da sezonu mogu završiti i četvrti jer je bio svjestan snage Dinama, Hajduka i Osijeka, kao i činjenice da će Rijeka teško ponoviti sezonu iz snova.

Gospodine Miškoviću, prošla je godina dana otkako je Rijeka osvojila duplu krunu. Što možemo reći, gdje je Rijeka danas, nakon što nije uspjela obraniti ni prvenstvo ni Kup?

- Rijeka je danas u vrhu hrvatskog nogometa, gdje se nalazi i zadnjih pet godina. Bilo bi nerealno očekivati da ćemo iz godine u godinu ponavljati duplu krunu. Naš je primarni cilj uvijek isti, a to je osvajanje pozicije koja vodi u europska natjecanja i konkuriranje u Kupu do samoga kraja. Iz te perspektive osvajanje drugog mjesta i polufinale Kupa ne mogu smatrati neuspjehom.

Rijeka, 141112.
Stadion Kantrida.
Prijateljska utakmica Hrvatske reprezentacije i selekcije Prve HNL.
Na fotografiji: Damir Miskovic i Davor Suker.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Koju biste ocjenu dali Keku i igračima za prošlu sezonu glede izvedbi na terenu?

- Sama činjenica da smo pobijedili Milan, kao i da smo igrali ozbiljnu rolu u grupnoj fazi Europske lige te da smo u proljetnom dijelu prvenstva osvojili najviše bodova govori da su Kek i igrači zaslužili pohvale.

Koliki vam je bio proračun za ovu sezonu, jeste li ga uspjeli malo smanjiti u odnosu na prošlu i koliko ga planirate smanjiti za predstojeću sezonu?

- Proračun za ovu sezonu bio nam je 15 milijuna eura i u odnosu na onu šampionsku sezonu smanjen je za 30 posto. Mi odgovorno procjenjujemo svoje mogućnosti i uvijek se nastojimo kretati u zadanim okvirima, ili, da pojednostavim, planiramo troškove koji neće ugroziti našu financijsku stabilnost.

Kakav je plan za ovoljetne transfere? Koliko novca morate prikupiti od transfera igrača da bi Rijeka mogla normalno odraditi sezonu?

- Rijeka dijeli sudbinu ostalih klubova u Hrvatskoj, pa i šire, i svake godine mora proizvesti tri do četiri igrača koja će biti zanimljiva klubovima s većim proračunima. Naših 12 milijuna eura mora se prikupiti od prodaje igrača da bi Rijeka pokrila sve troškove. Od tih prihoda, osim plaća i honorara nogometašima, pokrivaju se i troškovi održavanja kampa HNK Rijeka i omladinske škole.

Cropix

S kakvim ambicijama gledate prema Europi, a onda i sljedećoj sezoni?

- Mogu samo ponoviti da u prvenstvu moramo osvojiti poziciju koja garantira plasman u kvalifikacije za Europsku ligu, a ako nam se ukaže prilika, pokušat ćemo napasti i prvo mjesto, ali tu će se nešto pitati i naše sportske suparnike. Što se plasmana u Europi tiče, tu moramo biti realni i konstatirati da će nam u idućim godinama biti potrebna značajna doza sreće da ponovimo uspjehe koje smo imali prošlih sezona jer će se put do grupne faze natjecanja promijeniti tako da će sve teže biti klubovima iz manjih liga.

Jeste li zadovoljni posjetom na tribinama i općenito atmosferom u gradu vezanom za klub u prošloj sezoni?

- Mogu reći da sam u načelu zadovoljan što su naši navijači prepoznali vrijednost onoga što im Kek i dečki, a na kraju i klub kao cjelina, nude. Rijeka je drugi najposjećeniji klub u HNL-u i to je svakako vrijedno dostignuće. Ipak, uvijek može bolje, a ja sam optimist i vjerujem da će uspjesi koje je Rijeka u imala proteklih sezona rezultirati odgajanjem novih zaljubljenika u Rijeku, odnosno novim navijačima.

Istaknuli ste u petogodišnjem planu i lagano okretanje prema mladim igračima. Kako ide taj proces?

- Već na zadnjim pripremama imali smo pet mladih igrača priključenih prvoj momčadi. Taj će se trend nastaviti i ubuduće, a na tim je mladićima da se nametnu stručnom stožeru i treneru Keku i ugrabe svoju priliku.

U medijima se pojavila priča da imate sponzora koji bi natkrio tribine na Rujevici? Kako stojite po tom pitanju?

- Nudimo suradnju i pregovaramo s nekoliko potencijalno zainteresiranih sponzora za nadogradnju kampa HNK Rijeka na Rujevici, kao i s potencijalnim investitorima u kompleks stadiona Kantrida. Riječ je o znatnim sredstvima i nadamo se da ćemo uspjeti u svom naumu, i to na obostrano zadovoljstvo, dakle i nas i naših sponzora odnosno investitora. Ovdje smo potpuno otvoreni i pozivamo sve zainteresirane ili one koji su u mogućnosti dovesti zainteresirane investitore da nam se slobodno priključe.

Je li vam dvostruka kruna donijela kakve sponzore u klub?

- Sava osiguranje naš je najveći i najznačajniji sponzor, a dupla je kruna svakako pomogla da uspostavimo tu suradnju, pomogla je i da naši postojeći sponzori ostvare dodatnu vrijednost kroz te naše rezultate. Ipak, novi se sponzori nisu pojavili.

Sada kada ste većinski vlasnik kluba jeste li još čvršće zapeli da pronađete strateškog partnera ili ste odustali od te ideje?

- Bez obzira na to jesam li predstavnik većinskog vlasnika ili ne, pronalazak strateškog partnera uvijek je jedan od ciljeva. Suradnja koja bi dovela do dugoročne financijske stabilnosti i koja bi garantirala još bolje rezultate ostaje jedan od imperativa.

Rijeka, 051217.
Stadion Rujevica. Konferencija za medije na kojoj ce se Damir Miskovic obratiti medijima povodom Izborne skupstine HNS-a.
Na fotografiji: Damir Miskovic, predsjednik HNK Rijeka.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Kako ste zadovoljni HNL-om ove sezone? Ide li HNL prema gore?

- Danas imamo četiri jaka kluba u HNL-u i ostale koji ih mogu iznenaditi, što smo mogli vidjeti u završnici ove sezone. Ovakvo stanje stvari sigurno podiže atraktivnost, odnosno povećava interes za HNL-om.

Što vas je posebno veselilo u ovoj sezoni?

- Da mi sami nismo izgubili previše bodova u tzv. malim utakmicama, svakako bih tu naveo činjenicu da nema unaprijed upisanih bodova i da čak i momčadi s dna ljestvice mogu pobijediti one najbolje plasirane, kao što je učinio Rudeš s Dinamom, Rijekom, Hajdukom i Osijekom. Svakako me razveselilo i ulaganje HNS- a u infrastrukturu naših klubova, o čemu već dugo govorimo. Nadamo se da ćemo nastaviti u tom smjeru kroz suradnju s lokalnim samoupravama i EU fondovima. U nogometnoj se igri može uživati u pravom smislu te riječi tek kad i kvaliteta terena to omogućava.

Što vas je najviše rastužilo?

- Najviše me rastužilo nekvalitetno suđenje, koje ostaje jedan od najvećih problema u HNL-u. Moramo uvesti VAR, ali to je samo jedna od aktivnosti koje treba poduzeti po tom pitanju, reforma sudačke organizacije je nužna. Profesionalci moraju zamijeniti amaterizam koji rezultira suđenjem kakvo smo imali ove protekle sezone jer samo profesionalizacija naših sudaca može poboljšati kvalitetu suđenja.

Opatijska inicijativa čeka odgovore države

Malo ste utihnuli vi u Opatijskoj incijativi. Je li to znak da nema ništa od toga ili se nešto ipak događa?

- Mislim da smo sa svoje strane učinili sve što smo mogli i znam da Ministarstvo financija i Središnji državni ured za šport rade na novom prijedlogu Zakona o sportu koji uključuje i neke prijedloge iz Opatijske inicijative. Svjesni smo da je situacija u hrvatskom sportu vrlo kompleksna i da treba vremena da se provedu procesi koji prethode konkretnim potezima, ali se isto tako nadamo da to nećemo čekati predugo, jer vrijeme mnogim sportskim kolektivima istječe i sve se više sportskih klubova zatvara.

Mladi kadet i trener iz futsal momčadi Dinama tragično su nastradali na cesti baš zbog kroničnog manjka financija, odnosno suludog načina funkcioniranja klubova. Na to ste i vi upozoravali govoreći o stanju u klubovima.

- Da, navodili smo primjer gdje predsjednici klubova voze sportaše na utakmice i upozoravali koliko je to opasno. Nažalost, ova tragedija potvrđuje da je krajnje vrijeme da se trgnemo i napokon riješimo pitanje sporta u Hrvatskoj, a Opatijska je inicijativa - koliko mi je poznato - zasad jedini konkretan prijedlog s čvrstom, izvedivom i realnom konstrukcijom. Jedini način da uredimo odnose u sportu jest da uvedemo sustavno organiziranje, sustavno financiranje i sustavnu kontrolu tih procesa.

Nisam zadovoljan brzinom promjena koje želimo u HNS-u

Damir Mišković jedan je od pet dopredsjednika HNS-a, ali ostaje dojam da nije sretan načinom na koji HNS radi. Kako drugačije objasniti da ga nije bilo na turneji u SAD-u, nije ga bilo ni u Liverpoolu na spektaklu s Brazilom, a koliko čujemo, neće ga biti ni na Mundijalu u Rusiji. Znamo, doduše, da ima puno poslovnih obaveza, ali kada se nešto baš jako želi, onda se nekako pronađe i vrijeme.

Jeste li dakle zadovoljni promjenama koje su se u Savezu dogodile nakon zadnje sjednice Skupštine?

- Zadovoljan sam činjenicom da su se promjene koje svi želimo počele događati, ali ne mogu reći da sam zadovoljan intenzitetom i brzinom kojom se to odigrava. Svakako sam zadovoljan i s činjenicom da smo započeli obnovu infrastrukture i reorganizaciju sudačke organizacije.

Koliko uspjeh reprezentacije može popraviti stanje u HNL-u?

- Teško da uspjeh ili neuspjeh reprezentacije može presudno utjecati na stanje u HNL-u. Rezultat može samo ubrzati ili odgoditi neke procese koji su nužni za napredak HNL-a u cijelosti. Naravno, dobra klima nakon pobjeda uvijek dobro dođe svakome pa tako i nama.

Gdje nas vidite u Rusiji, čemu se nadate? Hoćete li ipak otići na koju utakmicu?

- Imamo odličnu generaciju kojoj je ovo zadnja prilika da napravi značajniji rezultat. Ne znam hoću li putovati u Rusiju, ovisi o mojim poslovnim obvezama.

Kako komentirate sudsku presudu Zdravku Mamiću i njegov bijeg u BiH?

- Doista ne želim komentirati sudske presude članovima drugih sportskih klubova.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 06:27