Hajduk
 Tom Dubravec / Hanza Media / CROPIX
PRIPREMA ZA DINAMO

SPEKTAKULARNI GOLOVI NA POLJUDU Bijeli poveli nakon bombe Bašića s više od 20 metara, Cibalija uzvratila istom mjerom, a onda se ukazao Radošević

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. listopad 2017. 12:49

HAJDUK - CIBALIA 1:1 (Bašić 6', Radošević 57' / Plum 13')

HAJDUK (4-2-3-1): Stipica – Juranović (od 87. Bosančić), Ismajli, Borja Lopez, Memolla – Radošević, T. Bašić – Pešić (od 46. Kožulj), Hamza, Erceg – Ohandza (od 70. Said). TRENER: Joan Carrillo.

CIBALIA (4-2-3-1): Brkić – Zgrablić, Ikić, Peričić, Karamarko – Muženjak , Plum – Štrkalj, Stepčić (od 58. Pervan ), Galić (od 77. Vitaić) – Dabro (od 68. Miličević). TRENER: Mladen Bartolović.

...................................................................................................

Ako ne mogu napadači, mogu veznjaci. Toma Bašić i Josip Radošević udarcima s distance donijeli su važnu pobjedu Hajduku pred derbi s Dinamom. Pobjedu izborenu puno teže negoli su se navijači nadali, ali na kraju se samo bodovi pišu.

Hajduk je uoči derbija smanjio prednost Modrih na sedam bodova, Rijeci došao na dva poena zaostatka, a Osijeku je pobjegao isto toliko. Sve je to donijela pobjeda protiv Cibalie, uspjeh koji je bio sve samo ne rutinski, premda je utakmica krenula po željama Carrilla i njegovih igrača. Ali Hajduk je igrao u grču, nije bilo lakoće na putu prema pobjedi. Hajduk s posjedom, no bez ideje, a u završnici i realizacije. Ispromašivao se Said u finišu, navukavši pritom ljutnju suigrača (Erceg) i gledatelja. Ukupno gledajući, nije igra ohrabrenje pred Dinamo, ali za utjehu uvijek može poslužiti parola "derbi je utakmica posebnog naboja".

Počelo je očekivano, samo je Stipica ostao na polovici Hajduka, a 21 igrač smjestio se na dio terena koji je pripadao Cibaliji. U tom gustom rasporedu, pravoj hrpi igrača u malom prostoru, najlakše je rezultat prelomiti iz prekida. Dobro je to znao Toma Bašića kada se u 6. minuti primio izvođenja slobodnog udarca. Pogodio je plavokosi veznjak iz "slobodnjaka" deblokiravši rezultat i defanzivnu postavku gostiju. Cibalia je nakon rano primljenog pogotka krenula igrati, pa se već u 11. Dabro našao u izglednoj poziciji na asistenciju Zgrablića, no šut je bio lagana zadaća za Stipicu. Već u sljedećoj akciji Hamza je već sjajnom loptom u prostor izbacio Ohandzu kojem je vratar Brkić u klizećem startu obranio šut u situaciji "jedan na jedan".

Umjesto povećanja vodstva, s druge strane je stiglo iznenađujuće poravnanje i već nakon 13 minuta sve je vraćeno na početak. Ali, bilo je jasno da ćemo gledati otvorenu, napadačku utakmicu, jer iako je Hajduk dominirao, Cibalia se nije zavukla "vrataru u prsa", Vinkovčani su željeli igrati. U 30. minuti Stepčićev izgledni udarac u šesnaestercu Hajduk blokirao je Ismajli, ali osjetili su i navijači da Cibalia nije bezopasna, pa su se sa tribina Poljuda začuli i prvi zvižduci. Potegao je potom Hamaza 30-ak metara oduzevši prethodno loptu Dabri u središnjem krugu. Ali, ispuhao se do kaznenog prostora i mlako pucao, u ruke Brkića.

Od Hamzine akcije do kraja prvog dijela nije Hajduk uspio stvoriti ozbiljniju akciju i na poluvrijeme su hajdukovci krenuli ispraćeni zvižducima. Imali su golemu prevlast u posjedu (72-28), ali po pet puta su i Hajduk i Cibalia pucali prema golu što jasno govori kakvu smo utakmicu gledali u prvom dijelu. U nastavku je Carrillo izvadio Pešića, u igru ubacio Kožulja i sustav iz 4-3-2-1 promijenio u 4-3-1-2. Hamza iza Ercega i Ohandze, a Kožulj sa Tomom Bašićem i Radoševićem u veznoj liniji. Promjena je ubrzala igru, stiglo je brzo i novo vodstvo. Međutim, unatoč naglašenoj inicijativi u drugom dijelu, nije Hajduk uspijevao zaključiti utakmicu još jednim pogotkom za mirnu pobjedu, Nizale su se prigode i promašaji pred vratima Brkića, ali sa 2:1 morali su Bijeli strepiti da ne bi Štrkalj ili Galić pobjegli u kontri. U nadoknadi su Bijeli tražili kazneni udaraca na Hamzi, ali Mlakar, koji je bio u blizini, nije pokazao na bijelu točku izazvavši bijes poljudskih tribina. Teška pobjeda, ali kao i svaka vrijedi tri boda.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Linker
23. travanj 2024 21:33