Foto: Tom Dubravec / CROPIX
JOŠ JE UVIJEK POD DOJMOM

SPLITSKO DITE OSTVARILO SAN SVAKOG HAJDUKOVCA 'Kao mali ideš na svaku utakmicu, a sad - junak Poljuda!' PALA I PORUKA OSTATKU HNL-A: 'Mi smo Hajduk!'

HAJDUK Marin Ljubić bio je junak derbija s Dinamom u kojem su Bijeli preuzeli tron HNL-a nakon 1399 dana
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 06. rujan 2019. 17:28

Hajdukov mladi vratar Marin Ljubić bio je junak derbija s Dinamom, obranio je sve što je trebalo, te je bio važan adut Bijelih u pobjedi nad vječnim rivalom kojom su izbili na vrh ljestvice. Dres s utakmica neće sačuvati, draža mu je neka fotografija koju će uokviriti na posebnom mjestu, možda ona kada mu je na kraju čestitao trener Damir Burić. Premda odlično igra mali nogomet, braniti je počeo u starom splitskom kvartu Varoš na igralištu kraj škole Marjan.

Ja sam domaći

U slobodno se vrijeme znao baviti i ribolovom, pamti neke ulove s parangala ili na udicu... Sretan je zbog ishoda derbija i što je sve ispalo ovako.

- Drago mi je jer sam iz Splita, domaći sam ovdje. Kao mali ideš na svaku utakmicu Hajduka, treseš se na tribini, ima emocija, a sada igraš protiv Dinama pred 30 tisuća ljudi. Moram priznati da nisam imao nikakvu tremu, bio sam maksimalno opušten. Jednostavno sam oduševljen - za početak će Ljubić.

- Bila mi je to treća utakmica u nizu, stoga mi je bilo lakše. Protiv Gorice je u početku bilo malo nervoze, u Osijeku je bilo bolje, a protiv Dinama sam se skroz opustio. Dao sam sve od sebe, a nisam imao što izgubiti.

Imali ste nekoliko zapaženih intervencija, naročito je bila atraktivna ona nakon vodstva kada ste skinuli Oršiću priliku u situaciji jedan na jedan.

- Mislim da sam dobro osjetio prostor i loptu, dobro zatvorio kut i pravovremeno ušao u blok.

Najmlađi ste od četvorice vratara, koliko vam znači podrška kolega?

Split, 310819. 
Stadion Poljud. 
Utakmica 7. kola Hrvatski Telekom Prve lige, 
HNK Hajduk -  GNK Dinamo. 
Na fotografiji: navijaci Hajduka.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

- Imamo odličan odnos, tko god da brani, podrška je uvijek tu. A najbitnije je da pobjeđujemo. Konkurencija je zdrava, guramo jedan drugoga naprijed. Blažević je tu najstariji, njegova nam riječ puno pomogne.

Je li bilo čestitki nakon derbija, možete li koju istaknuti?

- Čestitao mi je Pletikosa, rekao mi je: “Bravo, mali”, tu su bili još Kalinić i Letica.

Kako je raditi s Tončijem Gabrićem, trenerom vratara?

- Što reći o čovjeku koji je, gdje god je radio, uvijek izbacivao reprezentativce. Djela govore za njega.

Kako je bilo na kraju kada ste zaradili žuti karton zbog zadržavanja vremena?

- Pa bilo je 30 tisuća ljudi, tu možeš samo uživati u pobjedi. Definitivno mi je to najdraži žuti u karijeri.

Kako je pred toliko ljudi, jeste li se isključili?

- Bio sam isključen, ali ono što je bilo od 50. do 60. minuta bila je erupcija, ljudi su bili na nogama. Svaki naš duel, svaki skok, oduzeta lopta izazvali su pravu erupciju na stadionu.

Prošle ste sezone briljirali protiv Šibenika, obranili penal i dobili ocjenu devet. No sigurno je drugačije protiv Dinama...

- To je opet Druga liga, gdje te gleda ni petsto ljudi, a protiv Dinama je bilo 30 tisuća ljudi, teško je to usporediti.

Sviđa mi se Navas

Imate li kojeg uzora među vratarima?

- Sviđa mi se Navas, ali i Onana iz Ajaxa, odlično prati igru, izlazi na centaršuteve, igra nogom. Onana je baš onakav kakav ja želim biti. Od naših mi je vratara najdraži Subašić, šteta što sada ne brani zbog ozljede.

Gdje mislite da imate prostora za napredak? Koje su vam najjače strane?

- Igra nogom moj je najjači adut, ali za to trebam biti u sustavu. Kod Despotovića sam u drugoj momčadi bio u sustavu, važno ti je kada dobiješ podršku. U prvoj je ekipi najbitnije da se pobjeđuje, ljepota je u drugom planu. Što se tiče igre nogom, moram reći da sam cijeli život na bazenu Jadrana, gdje se igra mali nogomet na igralištu sa stepenicom, imamo svoju ekipu iz Varoša. Što se rada u Hajduku tiče, moram spomenuti Zlatka Runju, koji je stao iza mene u Hajduku i dao mi punu podršku.

Sve je stvar podrške

Kome ste od bližnjih posvetili pobjedu?

- Prije svega svom pokojnom ocu Zlatku, ali i starom Smoji s ribarnice, koji je bitan u mom životu otkad znam za sebe.

Jeste li imali teških trenutaka kada ste sumnjali u sebe, budući da ste u jednom trenutku bili šesti u hijerarhiji?

- Ako sam i u išto vjerovao, to je bilo u sebe, da zaista mogu. Sve je stvar podrške, hoće li tko stati iza tebe ili ne. Teško je iz juniora i B ekipe stati na vrata prve momčadi, ali jednostavno sam vjerovao da će taj trenutak doći.

Hajduk je na prvom mjestu, može li ti ostati?

- Borit ćemo se. Sada nam je stigao Bradarić, pojačali smo se. Vrijeme će pokazati, prvenstvo je tek počelo. Dobro smo krenuli i sada u tom ritmu treba nastaviti.

Nakon stanke slijedi Rijeka, jadranski derbi na Rujevici.

- Mi smo Hajduk, očekuje se da idemo na sva tri boda.

Vi ste branili posljednje tri utakmice, a blizu oporavka je Posavec...

- Svi su zdravi. Najvažnije je da Hajduk pobjeđuje, a koga trener stavi, manje je bitno. Na meni je da radim svoje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 04:09