Damir Krajac / CROPIX, GNK Dinamo (Ilustracija)
NOVA ERA

SPORTSKE NOVOSTI OTKRIVAJU: POVIJESNI TRENUTAK NA MAKSIMIRU Po prvi put od osnutka Dinama na čelo će zasjesti - žena!

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 28. veljača 2019. 10:37

Sljedeći će tjedan u Maksimiru ući u povijest. Ne zbog velike utakmice s Benficom, nego zbog toga što će prvi put od osnutka kluba na njegovo čelo zasjesti - žena!? Riječ je o Vlatki Peras, dugogodišnjoj zaposlenici kluba - u radnom je odnosu još od 1999. godine - koja je protekle tri godine obnašala dužnost člana Uprave. Naravno, izbor Vlatke Peras još mora blagosloviti Skupština kluba koja će se održati sljedeći tjedan, ali to bi trebala biti samo formalnost.

Otpao Paško Dodić

Vlatka Peras na glasu je kao iznimno lojalna čelnicima kluba, ali i kao stroga žena britkog jezika, a njezin je uspon u klubu bio izravno vezan uz Zdravka Mamića. Mamiću je godinama bila osobna tajnica i do njega se moglo doći samo preko Vlatke. Kada je zbog pravosudnih problema Zdravko Mamić koncem 2015. godine odlučio otići s mjesta predsjednika kluba, umjesto njega u Upravu su zasjeli Vlatka Peras, Amra Peternel i Krešimir Antolić. Jedan otišao, troje ih ušlo. Naizgled neobično, ali postojao je jaki razlog za takvu odluku. Naime, u Upravi kluba tada su - uz Mamića - sjedili Tomislav Svetina i Matej Škegro, a kako oni nisu bili od onih koji će ge bespogovorno slijediti, jasno je da se Mamić morao osigurati s dodatnim ljudima. Tako je u najgoroj opciji imao sigurna tri glasa u peteročlanoj upravi.

Zagreb, 240314.
Stadion Maksimir.
Tomislav Svetina direktor GNK Dinamo i Zdravko Mamic odrzali konferenciju za medije na temu organizacije utakmice Hajduk - Dinamo.
Na fotografiji: Tomislav Svetina, Zdravko Mamic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Kako su u međuvremenu Škegro i Svetina napustili klub, Dinamo je prije nepunih godinu dana Upravu pojačao Igorom Kodžomanom, koji je odmah postavljen na mjesto predsjednika kluba. Međutim, s te ga je pozicije ‘smijenila’ Sportska inspekcija koja ga je zbog nebitnih proceduralnih pogrešaka izbacila iz sporta u sljedeće tri godine. Tako su Vlatka Peras, Amra Peternel i Krešimir Antolić iznenada ostali jedini članovi Uprave. Kodžoman bi pak trebao ostati vezan uz klub i to kao savjetnik Uprave.

Zanimljivo je da Vlatka Peras nije bila prvi favorit za novog predsjednika Dinama. Ta je čast trebala pripasti Pašku Dodiću, poznatom zagrebačkog zlataru i još jednom čovjeku od najvećeg Mamićeva povjerenja. Međutim, Dodić ipak nije bio spreman svoj komotan život zamijeniti s uvijek vrućom maksimirskom stolicom, koliko god ona atraktivno izgledala.

Kodžomanove krune

Kako je Dodić otpao, tako je izbor pao na Vlatku Peras. Naravno da nije nogometni stručnjak, ali ni Kodžoman nije bio nikakav nogometni znalac, a njegovih su godinu dana na čelu kluba obilježile dvostruka kruna i povijesno, 49 godina čekano europsko proljeće. Kako danas Dinamo izgleda, Vlatka Peras u povijest bi mogla ući ne samo kao prva žena, nego i kao predsjednica uspješnija od svih prethodnika...

Inače, Vlatka Peras rođena je 21. ožujka 1977. godine u Zagrebu. S titulom magistra inženjerka zračnog prometa zaposlila se u Dinamu 1999. godine.

- Toliko godina sam u Dinamu da već dugo ne gledam na klub kao posao nego kao stil života. Naravno, izuzetno sam ponosna što sam postala članica Uprave najboljeg hrvatskog nogometnog kluba. To je velika čast, ali i još veća odgovornost - kazala je nakon što je postala članica Uprave.

Nova predsjednica morala svjedočiti o dva milijuna kuna koje je pozajmila od Dinama

I Vlatka Peras bila je među mnogobrojnim zaposlenicima Dinama koji su od kluba dobivali velike pozajmice pa su o tome morali davati iskaze pred sudom.

“Prvo sam koncem 2008. uzela 500.000 kuna, a od 2010. do 2011. podigla sam novih 1,6 milijuna kuna. Nije bilo sredstava osiguranja, a rok za vraćanje bio je godinu dana, uz kamatu od četiri posto. Na kraju sam sve novce vratila iz istih izvora iz kojih sam ih i posudila, jer ih nisam ni potrošila”, kazala je Vlatka Peras svjedočeći na sudu.

Nakon njezina svjedočenja u sudnici se javio i Zdravko Mamić: “Ti si trebala biti predsjednica, a ne ja ili Vrbanović.”

Eto, na koncu je Vlatka Peras korak do toga da postane prva žena na čelu Dinama... (rš)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 08:32