Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
PORUKA PREDSJEDNIKU RIJEKE

STIGAO ODGOVOR NA MIŠKOVIĆEVU PROZIVKU 'Njegov prijedlog nije prošao na Izvršnom odboru i to je jedina istina!'

JOSIP BREZNI Zahtjev Rijeke za odgodu utakmice s Osijekom nije prihvaćen
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. kolovoz 2019. 13:46

Natjecateljska komisija HNS-a odbila je zahtjev Rijeke i za odgodu utakmice s Osijekom, pa će se ta utakmica igrati u nedjelju na Rujevici u 20 sati. Dopredsjednik HNS-a i predsjednik Rijeke Damir Mišković optužuje djelatnike HNS-a da ne provode odluke Izvršnog odbora HNS-a, govori da je IO zaključio kako su europski nastupi prioritet za naše klubove.

A što na sve to kaže povjerenik Prve HNL Josip Brezni?

Nazvali smo ga baš u trenutku kad je primio mail od Natjecateljske komisije HNL-a (predsjednik tog tijela je Ante Vučemilović) u kojem je pisalo da je odbijen riječki zahtjev i za odgodu utakmice s Osijekom.

- Najprije treba nešto razjasniti: nije točno da je IO HNS-a odlučio da su prioritet europske utakmice naših klubova te da su europski nastupi dovoljan razlog za odgodu utakmica. Da je to doista tako, onda naše prvenstvo ne bi ni počelo, jer su četiri kluba bila na početku u Europi i svi su teorijski po tome mogli tražiti odgodu u svakome kolu, dok su u Europi! A koji je onda smisao igranja domaćeg prvenstva. Da postoji takva odluka, onda ne bismo ni počeli igranje prvenstva, ali bi se javio problem nedostatka termina - govori Brezni i dodaje:

- Prema Propozicijama natjecanja predviđeno je da se utakmice ne odgađaju, osim iz razloga više sile. A viša sila konkretno se pojavila kod utakmice Dinamo - Rijeka, koja se trebala igrati 24. kolovoza, međutim zbog UEFA-inih termina nije bilo moguće uskladiti odigravanje te utakmice. Naime, Dinamo bi mogao igrati u subotu, ali to ne odgovara Rijeci. A Dinamo ne može u nedjelju i tako su stvoreni uvjeti za odgodu utakmice, koja će se odigrati 18. prosinca, u prvom slobodnom terminu nakon završetka jesenskog dijela prvenstva.

Ne postoji, dakle, nikakva preporuka, a kamoli odluka IO HNS-a o europskom prioritetu naših klubova?

- Ne! Mišković je to predložio na Izvršnom odboru, ali mu je objašnjeno da je to nemoguće izvesti zbog domaćeg prvenstva, koje ne bi bilo regularno. Bio je to, dakle, njegov prijedlog, koji nije prošao na IO! I to je jedina istina. Nadalje, ja kao Povjerenik Prve HNL nemam pravo rješavati zahtjeve za odgodama utakmica, zahtjeve poput ovih riječkih. To je posao Natjecateljske komisije HNS-a. A ja mogu odgoditi samo na način da se odigra prije sljedećeg kola, što bi teorijski značilo da sam mogao utakmicu Rijeke s Osijekom prebaciti s nedjelje na ponedjeljak. A oni su tražili odgodu za prosinac ili siječanj, no te su ovlasti u rukama Natjecateljske komisije - kaže Brezni.

OSTAJE STAV HNS-a IZ 2011. Odgode utakmica moguće isključivo zbog ‘više sile’

HNS ostaje kod stava još iz 2011. godine da se utakmice Prve lige ne odgađaju zbog europskih nastupa klubova, osim u slučaju koji se može staviti u kategoriju “viša sila”. Iako je tijekom ljeta došla informacija da će se to promijeniti ove sezone, to se nije dogodilo.

- Sve ćemo učiniti što je logično za uspjeh hrvatskog nogometa, ali gdje bismo došli da krenemo s odgodama utakmica? Kad bi se one igrale? Po snijegu i ledu? Bi li u tom slučaju svi klubovi bili ravnopravni? Odluka o odobrenju odgoda nije donijeta - kazao je dopredsjednik HNS-a Ante Vučemilović-Šimunović, ujedno i predsjednik Natjecateljske komisije koja je u petak službeno odbila zahtjev kluba s Rujevice.

Vučemilović-Šimunović dodaje:

- Na sjednici Izvršnog odbora HNS-a Damir Mišković je predložio da se dopusti pravo klubovima na odgode, međutim o tome se uopće nije odlučivalo, kazano je da se prepusti Komisiji za profesionalni nogomet. Niti na toj komisiji, niti na Plenumu klubova Prve HNL predstavnik Rijeke, koliko sam informiran, nije kazao ni riječ na tu temu. Ostalo se kod stava da se utakmica odgodi samo u slučaju kad se dogodi specifična situacija, viša sila. Takav je primjer dvoboj Dinamo - Rijeka, koji je trebao biti na programu sljedeći vikend i neće se igrati u tom terminu. Jedino ta utakmica. I najjače Lige se redovno igraju, ne odgađaju susrete - konstatirao je Vučemilović-Šimunović.

Inače, sljedeće sjednica Izvršnog odbora HNS-a planirana je za početak rujna.

- Bit će između 2. i 5. rujna, prije nastupa A reprezentacije u Slovačkoj - kazao je Vučemilović-Šimunović.

Linker
24. travanj 2024 10:25