AFP
POJAČANJE IZ FRANCUSKE

Štimac će u 2013. biti bogatiji za još jednog veznjaka: Stiže 'Francuz' Gregory Sertic

Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 28. prosinac 2012. 14:48

Činilo se da će Gregory Sertic (23) na Badnjak biti u Zagrebu te u MUP-u potpisati dokumente nužne za domovnicu i putovnicu, no ta je akcija zbog ograničenog vremena ipak odgođena za prve dane nakon Nove godine, pusti li ga Francis Gillot, trener Bordeauxa, budući da pripreme počinju 30. prosinca. GS je kao potencijalni član Vatrenih aktualan već dvije-tri godine. Temu je ovoga mjeseca obnovio izbornik Igor Štimac, porukom da mu treba taj univerzalni vezni kojega krasi iznimna pokretljivost i snalažljivost u prekidima. Za pregovore i sređivanje formalnosti sam je sebe zadužio Zorislav Srebrić, negdašnji glavni tajnik HNS-a te sadašnji direktor svih reprezentacija.

Manje je poznato kako se uopće pojavila ta varijanta s Francuzom hrvatskih korijena. Sertica su otkrili Ivica Balenović i Herve Rousseaou. Prvi je Zagrepčanin iz Gospića, nogometni sudac amaterskih liga i poodavni stanovnik Angersa, drugi pak od '94. zastupnik i konzultant francuskih tvrtki u Hrvatskoj, naprimjer one vojne, Thalesa, i one građevinske, Bouygeusa, dijela konzorcija koji će graditi novi aerodrom Pleso.

Oni su odmah izvijestili Srebrića. S naznakom da je Balenović važan i po tzv. ličkoj liniji budući da su Sertići podrijetlom iz Brinja, odakle je igračev djed Milan otišao u Francusku i tamo dobio sina Jeana, dakle Ivana. Gregoryjeva baka i majka su Francuskinje. Obitelj živi u Bretigny sur Orgeu pokraj Pariza. Sin i tata natucaju hrvatski.

Lanjskog ljeta bili su u starom kraju radi stjecanja hrvatskog državljanstva, a taj proces, eto, završava ovih dana. Primili su ih Ivica Mesić i Josip Vuković, načelnik i zamjenik načelnika općine Brinje. Nogometaš je potom skoknuo do Rovinja. Oduševio se i Likom i Istrom. A hrvatski dres mu je, tvrdi Balenović, oduvijek san:

- Nije istina da se kolebao! Sve je, međutim, nakratko zastalo kad je Laurenta Blanca, koji ga je forsirao, na klupi Bordeauxa zamijenio Jean Tigana, veliki igrač ali loš trener...

Sertic je u međuvremenu posuđen Lensu, u kojem se družio s Vedranom Runjom. Kad je na stadionu Chabana Delmasa struku preuzeo Gillot, karijera francuskog Hrvata ponovo kreće uzlaznom putanjom.

Linker
26. travanj 2024 22:01