REUTERS/David Klein
ZEKIĆ 'BOCNUO' PORTUGALCA

ŠTO BI SAMO NA OVU IZJAVU REKAO VELIKI JOSE MOURINHO? 'U ovome trenutku Manchester United i Osijek igraju najlošiji nogomet u Europi!'

OSIJEK U Gradskom vrtu s Cibalijom i Interom planirali šest, a osvojili samo mršava dva boda
Piše: Darko RužićObjavljeno: 16. ožujak 2018. 20:54

Zvižduci, pogrde, onaj već uobičajeni poklič “igrajte pič...e”, pojedinačno prozivanje ponekog od Bijelo-plavih, pa trenera po završetku utakmice Osijeka i Intera, dodatno su ionako sumornu atmosferu u Gradskom vrtu stavili u puno ozračje negativizma.

Odgovor igrača na prosvjede koji su dolazili s onog dijela tribine gdje se smještaju njihovi najvjerniji navijači bio je munjevit odlazak u svlačionicu, bez približavanja ogradi i bez pozdrava.

Sumorno ozračje

Detalj koji komentar nije dobio. Ni od koga, na službeni način. Ostala je poslije svega mučnina.

- Nismo doživjeli poraz, na četvrtom smo mjestu, sasvim se približili novom izlasku u Europu, a posljednjih dvadesetak dana nismo trenirali na igralištu, već na parketu u dvorani. To tako ispada, nikoga ne zanima iako opravdanja ne tražim. Nismo opet bili na željenoj razini kvalitete igre, to priznajem i od toga na bježim. Međutim, tako sumorno ozračje mi je nevjerojatno, pa bilo je ljepše kad smo se prije više od dvije godine borili za ostanak u ligi - otvorio je srce i dušu trener Zoran Zekić.

I u njemu su dominirali gorčina i nezadovoljstvo. Ali ipak ne u tolikoj mjeri da ne bi smogao snage i za šalu.

- U ovom trenutku Manchester United i Osijek igraju najlošiji nogomet u Europi - kazao je Zekić.

A da Bijelo-plavi nisu bili dobri, to je jasno svakome tko je gledao utakmicu. Analizu ipak treba prepustiti njihovu stručnom stožeru.

Osijek, 090917. 
Stadion Gradski vrt.
Nogomet.
Prva HNL, utakmica izmedju NK Osijek - Hajduk. 
Na fotografiji: Zoran Zekic trener NK Osijeka. 
Foto: Vlado Kos / Cropix
Foto: Vlado Kos / Cropix

On mora utvrditi i zaključiti u čemu je problem. Za sve koji gledaju s tribina jasno je jedno, Osijekov vezni red i ovaj put tijekom igre nijednu osmišljenu akciju nije sproveo u djelo. Nevjerojatno je da pravu, onu matnu poziciju Zekićeva momčad nije ni imala. Tko zna što bi bilo da onaj neočekivani izlet Gorana Milovića i efektno postignut pogodak nije brzo poništio vodstvo gostiju iz Zaprešića… No, kada se govori o Miloviću u nastavku utakmice izvan svake je pameti. Nedopustivo je da igrač njegovih kvaliteta i iskustva za samo tri minute na sredini igrališta zaradi dvije javne opomene. Prvu još kako tako, ali morao je voditi računa da ga drugi preoštar start vodi na tuširanje. Osijek će bez njega, svoga značajnog pojačanja morati odigrati idući derbi kada u Gradski vrt dolazi Hajduk.

Nove promjene

A nije to jedini gubitak koji su pretrpjeli Bijelo-plavi. Mateo Barać zaradio je žuti karton koji mu je treći u nizu pa će i on idući susret pratiti tek kao gledatelj. Zoran Zekić će stoga iznova bitno mijenjati svoj udarni sastav, a i uloge nekih pojedinaca u njemu.

U dva posljednja kola Osijek je planirao osvojiti šest bodova. Osvojio je samo dva, po jedan protiv Cibalije u Vinkovcima i sada kao domaćin protiv Intera. Malo, to je činjenica, podbačaj sigurno. Ali ništa se u toliko dramatičnoj mjeri nije zbilo da bi simpatizeri klubu, igračima u prvom redu, okrenuli leđa.

Sve niža gledanost

Protiv Intera na tribinama je bio samo 1021 gledatelj. Najslabiji je to posjet nekoj utakmici Bijelo-plavih u ovom prvenstvu. Dakle, nisu podbacili samo oni, već i gledatelji. Neki će tražiti opravdanja u činjenici da se igralo u rano poslijepodne, da je dio onih koji bi inače došli zauzet školskim obvezama, da neki u to doba još rade. Ali, pamtimo i dane kada su đaci - naravno, ne želimo poticati takvo ponašanje - bježali s nastave da bi došli u Gradski vrt. A oni koji rade, ili su radili, što o njima reći. Baš ovih dana gradom kruži vic.

- Zašto u Osijeku nema metroa da ljudi brže dolaze na posao?

- Posao, a gdje toga u našem gradu ima!?

Nije problem posjeta Osijekovim utakmicama, ni termin u kojima se one igraju, ni zauzetost školskim, radnim i inim obvezama. Problem je u općoj apatičnosti i sve izraženijoj depresivnosti koja, eto, dovodi do toga da “kruha i igara” nikoga ne okupira. Šteta, jer Prva HNL je u pitanju. Osijek je četvrti na tablici, a po gledanosti sve je niže.

Linker
20. travanj 2024 03:01