Paun Paunovic / CROPIX
POVREMENI BLJESKOVI I GAŠENJE SJAJA

ŠTO SE DOGAĐA S NAJSKUPLJIM HAJDUKOVIM POJAČANJEM? Nositelj igre Bijelih dosad nije opravdao povjerenje, a pitanje je hoće li ga Vulić čekati...

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. rujan 2018. 18:19

U velikom prometu na Poljudu ovog ljeta najskuplji igrač za kojeg je plaćena odšteta bio je Adam Gyurcso. Pokazao se Bijelima u proljetnoj polusezoni, zabio šest pogodaka, upisao pet asistencija i zavrijedio ugovor. Prema podacima s Transfermarkta, za Gyurcsa je Hajduk poljskom Pogonu platio odštetu od 450.000 eura, a s obzirom na to da je u javnost izašao i podatak da je splitski klub Poljacima platio 100.000 eura u siječnju ove godine za polusezonsku posudbu, jasno je da je Gyurcso igrač za kojeg je plaćena najveća odšteta posljednjih sezona.

Samim time, Gyurcso je predestiniran da bude i nositelj igre. Hoće li kod Vulića biti prvotimac, razotkrila je utakmica s Rudešom, u kojoj je 56-godišnji trofejni trener Bijelih mađarskom internacionalcu dao dres startera, očito spoznavši da njegov potencijal treba koristiti i razvijati. Treba Gyurcsa vratiti u formu, a kako će to Hajduk napraviti ako ne igra...

Šutnja od svibnja

Mađar je najjači kao lijevo krilo, igrač je koji ima hitrinu za prolaz po boku, zna asistirati, a zna i zabiti. Spretan je u kaznenom prostoru, ima i šut s poludistance. Ima i prekid, zabijao je već i za Hajduk iz slobodnih udaraca iz njegove “Neymar pozicije”. S lijeve strane, sa 20-ak metara od vrata desnicom prebacuje “živi zid” i s lakoćom poentira. Pokazao je to prvi put u testnom dvoboju s Gornikom u Zabrzeu, a zatim i ponovio protiv Istre u Puli prošlog proljeća. Nije puno, ali pokazao je da zna i može zabiti iz slobodnjaka.

Međutim, Gyurcso u ovoj sezoni nije isti igrač kao što je bio prošlog proljeća. Što se dogodilo s Adamom? Ništa novog, s obzirom na sve što je napravio u dosadašnjoj karijeri. Puno sjajnih epizoda, a malo glavnih uloga u kontinuitetu. Gyurcso sve može, Gyurcso puno zna, ali to ne potvrđuje u seriji utakmica. U finalu Kupa u Vinkovcima bio je jedan od ključnih igrača, možda bi bio i junak dvoboja da je suđenje bilo na razini veličine i značaja utakmice, da nije bilo pogrešaka koje su usmjerile rezultatski tijek. Ali, Vinkovci su bili njegova posljednja slavna epizoda u bijelom dresu.

Od kraja svibnja “šuti Gyurcso”. Kao da je zaspao, kao da je usnuo neki “san ljetne splitske noći”, a na Vuliću je zadaća da probudi Mađara. Upravo je utakmica s Rudešom dala naslutiti da se diže, a danas se protiv Istre na Drosini očekuje i dodatan iskorak u formi, tim važniji što je pred Hajdukom uvijek intrigantan sraz s Dinamom. Od Gyurcsa se očekuje da bude najbolji i u jakim susretima, a ne samo s klubovima iz donjeg doma tablice, no Istra je savršena prigoda da se dodatno uzdigne i s puno više samopouzdanja iščekuje derbi s europskim Dinamom.

Ove sezone odigrao je sedam prvenstvenih i četiri europske utakmice, a gotovo da ga nismo zamijetili. Ima, doduše, tri asistencije, ali premalo je to za igrača njegove klase. Igrač u kojeg je toliko uloženo mora opravdati povjerenje i novce, mora pokazati da je krilni napadač koji stvara razliku. Ljeto je završilo, došlo je vrijeme da se uloženo počne vraćati. Adame, probudi se, vrijeme je za nogomet!

Gyurcsovi bljeskovi i gašenje sjaja

Gyurcso je imao bljeskova u Hajduku, a bljeskove je bilježio i u ostalim klubovima, čak i u reprezentaciji. Za Mađarsku je debitirao zgoditkom u pobjedi nad Češkom 1. lipnja 2012. kada je odigrao 25 minuta i zabio pogodak. Ali, taj gol ostao je jedini u njegovoj reprezentativnoj karijeri u 18 nastupa za Mađarsku.

U Videotonu je najbolju sezonu odigrao s Carrillom na klupi kada je u osvojenom prvenstvu 2015. imao učinak od šest zgoditaka i pomalo nevjerojatnih 18 asistencija za tadašnjeg prvaka Mađarske. Međutim, samo šest mjeseci kasnije preselio je u Pogon gdje također ima jedan rekordni podatak kojim je pokazao svu raskoš talenta. U studenome 2016. za Pogon je postigao četiri pogotka u pobjedi nad Wislom (6:2), ali do kraja sezone poentirao je još samo jednom. Godinu dana nakon sjajnog učinka u Pogonu, nakon pokera zgoditaka, već je bio na izlaznim vratima kluba.

U siječnju ove godine stigao je na posudbu u Hajduk, odigrao jako dobro proljeće, potvrda se očekivala već na ljeto, a nakon potpisanog ugovora s Bijelima stala je njegova sjajna serija. Tako je i Hajduk ušao u niz bljeskova karijere koja je puno obećavala.

Rezultati by SofaScore

Linker
25. travanj 2024 03:34