Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX
BESPARICA

ŠTO SU TRANSFERI DONIJELI MAJSTORIMA S MORA? Preko 100 milijuna kuna u blagajnu, ali i gubitak momčadi vrijedne igranja u Europi

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. rujan 2016. 00:04

Dinamo će sutra istrčati u Lyonu i krenuti u novi ciklus Lige prvaka. Hajduk je šestu godinu zaredom izvan europske jeseni, ali igrači koji su nekoć nosili bijeli dres bit će sudionici Europske lige i ovog tjedna. I ne samo Europske lige, jer Hajdukovih nogometaša ima i u Kini, ima ih širom svijeta. Zato je zanimljivo vidjeti s kakvim je kadrom Hajduk mogao biti kompetativna momčad u Europi.

Koga je to sve Hajduk prodao proteklih sezona za osjetnije novce, s kojim je transferima namicao sredstva za plaće igrača i radne zajednice, a što ga je koštalo slabljenja momčadi i neigranja europske jeseni?

U obrani je tercet MMM, dva Milića i Milović. Antonio Milić je transferiran u belgijski Ostende u prosincu 2014., Milović je početkom ove godine otišao u kineski Chongqing Lifan, a Hrvoje Milić je Hajduk napustio u kolovozu ove godine. Za dva dana bivši lijevi bek Bijelih, 27-godišnji Osječanin igrat će s Fiorentinom Europsku ligu, jedan je od onih koji će odlaskom s Poljuda nastaviti europsku jesen. Istu priliku imat će i Josip Radošević u dresu Salzburga, gdje se skrasio nakon odlaska iz Napolija.

Radošević više nije član talijanskog kluba, ali dva igrača Hajduka su i dalje u Serie A. Mario Pašalić u Milanu na posudbi iz Chelseaja, te Andrija Balić u Udineseu.
U veznom redu je i Mijo Caktaš, jedan od najboljih igrača Hajduka iz prošle sezone, a danas igrač sredine terena ruskog prvoligaša Kazana. U ofenzivnom tercetu su Sušić, koji s Genkom za dva dana starta s Europskom ligom u Beču protiv Rapida, zatim Kouassi, koji od veljače 2015. igra za Shangai SIPG, a u špici je Ante Vukušić (Greuther Fürth), prvi strijelac Hajduka iz zadnjeg nastupa Bijelih u Europskoj ligi tijekom jeseni 2010.

Split, 090515.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 33. kola 1. HNL izmedju HNK Hajduk i NK Osijek. 
Na fotografiji: Mijo Caktas i Andrija Balic.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkic / CROPIX / CROPIX


Osmijeh zaposlenih

Toj momčadi lako bismo mogli priključiti Josipa Maganjića, koji je prije tri tjedna otišao u Fiorentinu za 1 milijun eura, zatim Andrijaševića koji je za 650.000 eura transferiran u Dinamo u ljeto 2014., Bradarića kojeg je Hajduk prodao Rijeci za 600.000 eura u veljači prošle godine, te Eleza koji je u ljeto 2013. za 400.000 eura otišao u Lazio. Zaradio je Hajduk i na Anasu Sharbiniju (1,8 milijuna eura) u ljeto 2012. godine, netom prije realizacije transfera Vukušića.
Dakako, još je gomila igrača napustila Poljud sa skromnim odštetama, s prijevremenim raskidima, ali Top 15 transfera su igrači koji su svojom prodajom osiguravali egzistenciju Hajduku i vraćali osmijeh na lica ljudi s Poljuda koji u neka doba nisu čak po četiri-pet mjeseci primali plaću.

Split, 290809.
Stadion na Poljudu.
Nogomet, T- Com 1. HNL, susret 6. kola Hajduk - Lokomotiva. 
Na fotografiji: Anas Sharbini.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX

Ukupno je Hajduk na 15 najvećih transfera od ljeta 2012. zaradio preko 10 milijuna eura, ali bitno je naglasiti da se od desetorice iz “momčadi za Europu” uprihodilo 16,7 milijuna (125 milijuna kuna). Ali, još je važnije dodati da je tim prodajama Hajduk ostao bez desetorice u najjzrelijem razdoblju karijere. Tek su Hrvoje Milić i Milović (oba 1989. godište) stariji od 25 godina, a svi ostali su igrači od kojih se u budućnosti očekuju najbolja izdanja.

Uostalom, Pašalić ima 21, Kouassi, Radošević i A.Milić po 22, dok je Balić ovog ljeta tek napunio 19 godina. Pola momčadi praktički još ima pravo nastupa za U-21, a to je ekipa koju bi na Poljudu navijači rado pogledali u Europskoj ligi ovoga tjedna.
Ali, priča je nažalost po navijače Bijelih samo hipotetička. Priča s pretpostavkom “što bi bilo da ima novca”. Jer, novca nema, a Hajdukova realnost je kako u formi podići Futacsa ili ozdraviti Ohandzu, a ne kako spremiti Balića ili Pašalića za utakmice Europske lige. No ponekad treba i sanjati, makar to bilo i otvorenih očiju...

Vojko Basic / CROPIX / CROPIX


------------------------------------------------------------------------------

Kalinić golman
Vratar “Naj momčadi Top 15 posljednjih transfera” je Lovre Kalinić. Objašnjenje je činjenica da Hajduk nije od ljeta 2012. prodao čuvara mreže u velikom transferu. Uz to, momčad za Europu kreirali smo od igrača koji su posljednih sezona igrali s Kalinićem, jer aktualni vratar Bijelih od ljeta 2013. je na golu Hajduka. Zato je njegova nazočnost u toj momčadi realna opcija.

Kriterij jedne mjesećne plaće
Zašto smo za sastavljanje velike momčadi uzeli donju granicu od 400.000 eura zarade prilikom transfera? Odgovor je vrlo jednostavan s obzirom da je to približni iznos za mjesečnu plaću Hajdukovog pogona, odnosno radne zajednice i profesionalne momčadi Hajduka. Uostalom, prodaje igrača su uglavnom i bile motivirane isplatom dugova. Zaposlenicima kluba, dobavljačima...

Linker
01. svibanj 2024 21:58