Tom Dubravec/CROPIX
MASOVNI EGZODUS

STVARA SE NEKI NOVI HAJDUK! IZ DOBA POTJERANOG PREDSJEDNIKA OSTAJU SAMO TRI IGRAČA Pogledajte gdje su sada 24 igrača koji su tada stigli na Poljud

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 10. kolovoz 2019. 10:52

Borja Lopez otišao je iz Hajduka. Potpisao je trogodišnji ugovor i vratio se u redove matičnog Sporting Gijona. Bijeli su za njegov prelazak dobili oko 80 tisuća eura, ali su uštedjeli plaće za jednu sezonu ugovora koju je Španjolac imao, a računa se da je to 240 tisuća eura.

Španjolski izazov

Vratio se Lopez u matično jato, danas će i službeno biti predstavljen, pa premda je na početku u Hajduku obećavao, pružao neke solidne partije, s vremenom je i imao oscilacija te padao u drugi plan. Ostat će zabilježeno da je u Hajduku upisao 65 nastupa uz dva pogotka, a sada se nada novom izazovu u španjolskoj Segundi.

Lopez je jedan od 24 igrača koji su stigli u eri predsjednika Ivana Kosa i sportskoga direktora Marija Branca koji su napunili svlačionicu strancima želeći ulazak u Europsku ligu (dvaput ispali u play-offu) i iskorak u prvenstvu.

Drukčiji izgled

Neminovno je kada stižu nove garniture ljudi, kada se mijenjaju predsjednici i sportski direktori, da se ide u dovođenje novih igrača, takva je praksa u nogometnom svijetu. Mijenja se izgled momčadi, nezadovoljni odlaze, a stižu novi koje dovode novi ljudi. Lopez je jedan od posljednjih koji su došli u eri Kosa i Branca, a sada je fokus na uzimanju domaćih igrača, jer već su stigli Jakoliš, Dolček, Čolina, Simić koji ima hrvatsku putovnicu, te kao jedini pravi stranac Eduok koji se pokazao u dvije utakmice, a k tome treba dodati i otkup Posavca od Palerma. Svi su oni vezani na dulji rok, a odlazak Lopeza bio je očekivan. Sam trener Burić najavio je da oni igrači koji misle da će na drugom mjestu više igrati, Hajduk im neće praviti probleme. Blizu odlaska je i Mađar Gyurcso, također igrač iz ere Kos & Branco koji je nije u vizijama za budućnost te se rastanak s njim primaknuo, preostaje tek da se nađe zajednički jezik s nekim od klubova koji su zainteresirani za njegove usluge.

Burićevi zahtjevi

Jedan je otišao, a jedan je na odlasku. Hajduk to ostavlja samo na dvojici koja su došla u mandatu nekadašnjega predsjednika i sportskoga direktora koji je trenutno u grčkom PAOK-u, a njegov klub igrao je sinoć s Ajaxom u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Iz toga razdoblja ostala su samo trojica, Mijo Caktaš, Hamza Barry i Stanko Jurić, koji su kod svih kasnijih trenera bili neizostavni igrači. Ne treba trošiti riječi na važnost Mije Caktaša za Hajduk koji svojim golovima stvara razliku, dok je Hamza koristan vezni igrač koji može odigrati na više pozicija, premda i on sam žali što nije efikasniji, a velike utakmice dao je i Jurić. Uglavnom, gradi se novi Hajduk po guštu sportskoga direktora Saše Bjelanovića i novoga trenera Damira Burića koji sigurno ima još nekih zahtjeva na određenim pozicijama, a u svojim istupima u medijima najavljivao je mogućnost odlazaka i dolazaka.

Ante Erceg

Stigao je iz turskoga drugoligaša i malo-pomalo se prometnuo u najboljega igrača Hajduka, da bi pretprošle zime otišao u Shabab iz UAE za 1,5 milijuna eura, a trenutno je u Bröndbyju u kojemu ove sezone nema nastupa.

Marko Futacs

Doveden prije dok je bio ozlijeđen, oporavio se i postao najbolji strijelac HNL-a, da bi iduću sezonu opet doživio težu ozljedu te se nije do kraja vratio, nego je ugovor s njim raskinut, a trenutačno je član mađarskoga Vidija za koji je ove sezone dao dva gola u pet nastupa.

Hamza Barry

Na Poljud je došao prije tri sezone na posudbu iz Apollona, a kasnije je njegov ugovor otkupljen za 250 tisuća eura, standardan je u Hajduku, a u novoj sezoni ima pet nastupa i jedan pogodak.

Said Ahmed Said

On je došao prije tri sezone iz portugalskog drugoligaša Olhanensea i bio manje-više standardan, a zimus je otišao natrag u Portugal za 350 tisuća eura upisavši četiri nastupa uz jedan gol, a nova sezona još nije počela.

Savvas Gentsoglou

U ljeto 2016. godine došao je iz Barija na posudbu, pa je kasnije njegov ugovor otkupljen za 50 tisuća eura, a prošlo ljeto je otišao u APOEL iz Nikozije s kojim je ove sezone nastupio u oba dvoboja kvalifikacija za Ligu prvaka.

Zvonimir Kožulj

Za njega je Širokom Brijegu prije tri sezone plaćena odšteta 200 tisuća eura, a ovo prošlo ljeto je otišao u Pogon za 300 tisuća eura u kojemu je odradio sjajnu sezonu te nastavio ovu u istom ritmu budući da ima dva gola i asistenciju u dva nastupa.

Hysen Memolla

On je stigao tri sezone iz Verone nakon završene posudbe u Kopru, bio dugo standardan, a onda je ubilježio tek dva nastupa za Hajduk II, prije nego što je ugovor raskinut, a on pronašao angažman u Salernitani, no trenutno je bez kluba.

Ignacio Maganto

Španjolac je došao prije tri sezone te se nije pokazao kao igrač za Hajduk, pa je u zimu 2017. ugovor s njim raskinut a on je nastavio u nižim španjolskim ligama, najprije u Sanseu, a sada u Alcobendasu.

Marko Ćosić

U ljeto 2016. došao je na posudbu iz Intera te je nakon jedne sezone napustio Poljud, bio je u norveškom Haugesundu, pa potom u Rudaru iz Velenja za koji ove sezone nema nastupa.

Edin Šehić

Došao iz Zagreba prije tri sezone te dobivao neke prilike, a pretprošlu polusezonu proveo je u Rudaru. Vratio se u Hajduk, pa otišao u Vorsklu za koju ove sezone ima dva nastupa.

Josip Kvesić

Došao je krajem ljeta 2016. iz turskoga Antalyaspora, a pretprošle zime se rastao s Hajdukom te je nastavio u Širokom Brijegu gdje je standardan.

Josip Radošević

Došao kao slobodan igrač nakon odlaska iz RB Salzburga u ljeto 2017., odradio sezonu u Hajduku, a onda prošloga ljeta u jeku europskih utakmica prodan u Bröndby u kojemu igra standardno.

Andre Fomitschow

Na Poljud je došao pretprošlo ljeto iz NEC Nijmegena, prošle sezone imao 24 nastupa za Hajduk, a onda mu je ovoga ljeta istekao ugovor, a novi angažman još nije našao.

Borja Lopez

Za njega je prije dvije godine plaćena menadžerska provizija kada je dolazio iz Barcelone B, odigrao je prošlu sezonu manje-više standardno, skupivši 28 nastupa, a ove je sezone odigrao samo u ispadanju od Gzire United na Poljudu.

Hugo Almeida

U ljeto 2017. stigao kao zvučno ime iz AEK-a u kasnijim godinama, ali bez obzira na znanje nije se nametnuo, te je od pretprošloga ljeta u portugalskom drugoligašu Academici Coimbri za koji je u prošloj sezoni u 23 nastupa zabio deset golova.

Gustavo Carbonieri

U ljeto 2017. stigao je iz brazilske treće lige, a nakon jedne sezone završen je njegov staž u Poljudu, dugo je bio bez kluba dok nije pronašao angažman u niželigašu iz domovine Atibaia, a od ove sezone član je bugarskoga prvoligaša Carsko Selo.

Franko Kovačević

Preselio u Hajduk iz Rijeke u ljeto 2017. godine, nastupio čak u završnici s Evertonom, a kasnije imao malu minutažu, bi pri drugoj momčadi za koju je malo igrao, a nakon posudbe jer Rudeš njegov ugovor otkupio za 300 tisuća eura, a on je na kraju završio u Hoffenheimu.

Mijo Caktaš

Došao pretprošle zime besplatno iz Rubina, dobio najveći ugovor, a pokazao se kao puni pogodak jer je u posljednjem prvenstvu bio najbolji igrač u izboru SN te u ujedno i najbolji strijelac Hrvatske nogometne lige. Ove sezone je već dao dva gola, prestigavši Zvonimira Deranju za drugo mjesto Hajdukovih strijelaca u Prvoj HNL.

Ivan Pešić

On je doveden iz Splita kao slobodan igrač i u zimu 2017. godine odradio je jednu polusezonu da bi otišao u redove rumunjskog prvoligaša Dinamo iz Bukurešta gdje je dobro igrao pretprošlo prvenstvo. Trenutno je na posudbi u Šahtjoru iz Karagandija i ima uistinu sjajan učinak od čak sedam golova i šest asistencija.

Georgi Terziev

Povremeni bugarski nogometni reprezentativac došao je na posudbu u zimu 2017. godine iz Ludogoreca, a nakon polusezone ugovor mu nije otkupljen pa se vratio u sredinu iz koje je i stigao na Poljud. Igrao je ovaj defenzivni nogometaš prošle sezone za klub iz Razgrada, a ove također, statistika sugerira da ima sedam nastupa i jedan gol u kvalifikacijama europskih kupova.

Adam Gyurcso

U Hajduk je došao pretprošle zime iz Pogona na posudbu, odigrao vrlo dobro te je Bjelanović otkupio njegov ugovor za 450 tisuća eura pa je Mađar ostao u Hajduku. Ove sezone nije u planovima, pa je blizu odlasku, spominju se turski i ruski klubovi.

Steliano Filip

Za njega je prošle zime plaćena odšteta bukureštanskom Dinamu 350 tisuća eura, a u Hajduku se nikako nije uspio nametnuti pa je ugovor s njim raskinut, otišao je u Dunareu Calarasi, a sad je u Viitorulu za koji ima 35 minuta u kvalifikacijama za EL.

Mario Tičinović

Došao je pretprošle zime na posudbu iz Lokerena, te nakon polusezone njegov ugovor nije otkupljen pa se vratio u Belgiju, a od ove sezone član je mostarskoga Zrinjskoga s kojim je u trećem kolu kvalifikacija za EL

Stanko Jurić

Stigao pretprošle zime iz Dugopolja kao zanimljiv igrač te odradio polusezonu u drugoj momčadi a prošlo ljeto priključen je prvoj ekipi u kojoj je odigrao vrlo dobru sezonu i u 30 utakmica zabio pet golova. Ove sezone je bio standardan do ozljede.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 07:06