HNK Gorica
NAJBRŽI PUT DO REPREZENTACIJE

STVARA SE NOVI OPAKI TANDEM HNL-A! NAJBOLJI STRIJELAC SRPSKE LIGE STIGAO U LIJEPU NAŠU I ODMAH NAJAVIO 'Bio sam sretan kad sam čuo da je on tu!'

Piše: Toni RoićObjavljeno: 20. veljača 2020. 20:15

Gorica je i službeno finalizirala dovođenje na posudbu do kraja sezone srpskog napadača Ognjena Mudrinskog (28), koji dolazi iz poljske Jagiellonije iz Bialystoka. Mudrinskom, rođenom u vojvođanskom gradu Srbobranu, ovo je 11. klub u karijeri, a za njega se vežu dva rekorda.

On je sa 65 golova najbolji strijelac 1. lige Srbije od njenog osamostaljenja 2006. godine, a u svom debiju za Crvenu zvezdu u jesen 2012. protiv niškog Radničkog postigao je hat-trick, što prije i poslije njega nikom nije uspjelo u prvoj utakmici za najtrofejniji srpski klub. Nakon Radomira Đalovića (Zagreb), Srđana Pecelja (Inter), Andrije Kaluđerovića (Inter) i Đorđa Rakića (Lokomotiva), on je još jedan igrač koji kao bivši član Zvezde dolazi na terene 1. HNL.

Kakva je bila reakcija nakon prvog saznanja da te traži klub iz Hrvatske, navodno je i Rijeka željela transfer, jesi li ikada razmišljao da ćeš igrati za hrvatski klub?

- Sve se odigralo jako brzo jer me je početkom veljače trener Jagiellonije Ivajlo Petev prebacio u drugu momčad, što je bio znak da odem negdje drugdje. Izbor nije bio veliki jer je prijelazni rok u većini država završio, nije ni bilo nekih zanimljivih ponuda, dok se 16. veljače nije javio sportski direktor Gorice Nikoličius. Dogovorili smo se istog dana jer sam procijenio da ambiciozna Gorica može biti odličan izbor za mene - pojašnjava Mudrinski, koji je već prije dolazio u Hrvatsku.

- Moja baka imala je kuću u Rogoznici i tamo sam dolazio na ljetovanje, a kada sam igrao za švicarski Aarau upoznao sam Franu Mlinara, pa sam i kod njega dolazio i na more i u Zagreb. Eto, sada ćemo igrati jedan protiv drugog, ja u Gorici, on u Interu.

Jesu li se javili mediji iz Srbije kada su saznali za transfer u hrvatski klub?

- Većina ih je prenijela ono što su napisale hrvatske novine, a jedino me zvao novinar Kurira.

I što je pitao?

FUERTH, GERMANY - AUGUST 12:  Ognjen Mudrinski (C) of Fuerth celebrates after scoring his team's second goal during the second Bundesliga match between SpVgg Greuther Fuerth and 1. FC Kaiserslautern at Trolli-Arena on August 12, 2013 in Fuerth, Germany.  (Photo by Micha Will/Bongarts/Getty Images)
Micha Will/Bongarts/Getty Images / Micha Will Bongarts/Getty Images
Ognjen Mudrinski

- Dosta toga, a jedno od pitanja je bilo bojim li se dolaska u Hrvatsku? Odgovorio sam ne jer tu dolazim iz sportskih razloga, a eto već od ranije imam i prijatelje. O Gorici sam već čuo sve najbolje i o ljudima i o klubu.

Nigdje dosad se Mudrinski nije previše zadržavao, a najbolje je igrao u manjim klubovima.

- Spartak iz Subotice i beogradski Čukarički su dva kluba gdje sam najbolje igrao. U Spartaku 16 golova, u Čukaričkom 18 i izborena Europa. Čukarički moram posebno pohvaliti jer je organizacijski među tri najbolja kluba u Srbiji, a najviše su se dokazali kada sam krajem 2017. imao lom fibule na nozi na utakmici s Partizanom. Operacija je bila odmah sutradan, briga za oporavak vrhunska, a posebno treba izdvojiti Andriju Milutinovića. Kod njega dolaze na terapije i brojni hrvatski igrači, uključujući Luku Modrića i Vedrana Ćorluku. Poslije tog problema nisam više imao muka sa zdravljem i neka tako bude i dalje.

San je Mudrinski ispunio u jesen 2012. kada je obukao dres Crvene zvezde, kluba za kojeg je navijao. Nosio je dres s brojem 91 kao simboliku na godinu svog rođenja, ali i godinu kada je Zvezda u Bariju postala prvak Europe.

- U prvom dijelu sezone dao sam 11 golova, hat-trick u debiju protiv Radničkog što se pamti. Krenulo je da ne može bolje, ali nije se tako nastavilo na moju žalost i dolaskom novog trenera Sa Pinta postao sam prekobrojan.

Zašto?

- Nije to lako objasniti, a najbolje je reći da su Crvena zvezda tada i ova sada dva različita kluba. Tada je dominirao Partizan, a Zvezda je bila u velikim problemima, nije bilo plaća, mijenjale su se Uprave i treneri. Teško vrijeme za razliku od današnjeg kada Zvezda u Srbiji dominira.

Povratak na Marakanu?

- Bilo bi lijepo, naravno da bih volio opet u Zvezdu, ali realnost je Gorica.

Što navijači Gorice mogu očekivati od nove devetke, prijašnja Lukasz Zwolinski je ostavio 23 pogotka na kontu?

- Nisam od onih koji će davati velika obećanja, ali dolazim zdrav i spreman, a prije svega silno željan minutaže, igre i pogodaka! Od mene će svi uvijek vidjeti 100 posto, na svakom treningu, na svakoj utakmici. Tri mjeseca i 14 utakmica, velika prilika za mene i velika očekivanja i za mene i za klub, koji se bori za plasman u Europsku ligu.

Koje su mu igračke karakteristike, s kim bi ga se moglo usporediti?

- U današnjem nogometu malo je pravih, klasičnih devetki. Nikada u karijeri nisam igrao ni jednu drugu poziciju osim centarfora, a 80 posto golova postigao sam unutar šesnaesterca. Većinu desnom nogom i glavom, iako se dobro služim i lijevom. Bio sam jako sretan kada sam čuo da je Kristijan Lovrić najbolji izvođač prekida u 1. HNL. Nadam se da ćemo odlično surađivati.

Gorica je ovdje nešto poput Čukaričkog u Srbiji, a trener Jakirović forsira mušku igru s mnogo trke i duela, svi moraju igrati obranu, hoće li se biti lako uklopiti?

- Tako se danas igra u svim ozbiljnim klubovima i naravno da se mora igrati u oba pravca. Spreman sam na sve i vjerujem da ću se brzo nametnuti treneru Jakiroviću.

Mudrinskog zovu i “kralj debija”, za Vojvodinu, Jagodinu i Zvezdu davao je golove u prvom nastupu, dok bi za Goricu mogao debitirati u subotu u Splitu protiv Hajduka.

- U Jagielloniji sam igrao s Ivanom Runjom, koji je iz Splita, tako da preko njega dobro znam kakva je vruća atmosfera na Poljudu i jedva čekam tamo istrčati. Ako mi trener da povjerenje, volio bih krenuti pogotkom protiv Hajduka - jasan je novi centarfor Velikogoričana Ognjen Mudrinski.

NENAD ČRNKO

Neka zabije za nas 10 ili 15 golova i eto ga u reprezentaciji

Predsjednik Gorice Nenad Črnko bio je jako zadovoljan nakon što je sportski direktor Nikoličius doslovno u zadnji čas uspio dovesti novog centarfora. Črnko je uvjeren da će Mudrinski biti veliko pojačanje.

- Igrači iz Srbije u pravilu se odlično snađu u našoj ligi i zaista imamo velika očekivanja od Mudrinskog. Rasteretit će Ndiayea i njih dvojica mogu biti rješenje za našu aktualnu neefikasnost. Zašto Mudrinski ne bi za nas postigao 10 ili 15 golova i izborio se za dres reprezentacije Srbije na Europskom prvenstvu!? - kazao je Črnko.

Sve je moguće sretnu li se Hrvatska i Srbija na Euru

Ognjen Mudrinski upisao je šest nastupa za reprezentaciju Srbije U-21 i postigao tri pogotka, ali za seniorski dres nije se uspio izboriti. Srbija u doigravanju Lige nacija u polufinalu igra s Norveškom, a prođe li, kasnije ima priliku izboriti Europsko prvenstvo gdje bi u tom slučaju igrala u skupini s Hrvatskom.

Kakve su šanse Srbije po Mudrinskom?

- Norveška je vrlo ozbiljan i zahtjevan suparnik, pogotovo sada kada ima novu zvijezdu Haalanda, koji zabija golove kao na tekućoj traci. Bit će teško, ali Srbija ima jake individualce, a 20 godina nije bila na Europskom prvenstvu i golemi je motiv plasirati se.

Tko bi bio favorit u sudaru Hrvatske i Srbije?

- Rezultati Hrvatske koja je druga na svijetu govore sami za sebe, ali teško je prognozirati kako bi prošla sa Srbijom. To je EURO, jedna utakmica i 90 minuta u kojima je definitivno sve moguće - smatra Mudrinski.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 08:18