CROPIX
PIŠE ROBERT MATTEONI

SUCI SU OGLEDALO FALŠNOG HNL-A Pejin i svi slični suci imaju toliko očite greške da je više nego dojam kako to nije stvar (samo) znanja...

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 21. veljača 2018. 16:29

Već površnije praćenje HNL-a dovoljno je za zaključak kako postoji sudački problem. Većina zna za posljedice, koje je u derbiju, primjerice, demonstrirao Tihomir Pejin. Gdje je, međutim, uzrok grotesknim nedosljednostima i greškama koje opterećuju naš nogomet? Zašto jedan sudac, debitant u Prvoj HNL već sa 27 godina, i to obećavajućim izdanjima, uđe u nisku loših suđenja te sa 34 godine, umjesto europskih iskoraka već ima doma potrošen kredibilitet?

Pejin i svi slični suci, sličnih tijekova karijere, imaju toliko očite greške da je više nego dojam kako to nije stvar (samo) znanja. Više nam to ukazuje kako sude pod ozbiljnim opterećenjima s kojima se jednostavno ne znaju nositi. I pogotovo ih ne znaju sakriti. Je li to pritisak nekoga, nečega ili vlastite nesigurnosti, najbolje znaju oni sami. No, nedvojbeno je to uzrok što ovdje nema povjerenja u suce, odnosno što HR suce u UEFA-i i FIFA-i nitko ne doživljava ozbiljno. Zato ih nema na EP-u ili SP-u, odnosno u elitnim klupskim utakmicama.

To je tako jer, primjerice, dok u HNL-u možete jedan te isti prekršaj tretirati na oprečne načine, ovisno o kome se radi, vani se takva nedosljednost kažnjava. Ona pokazuje ili da nema kvalitete, ili je sudac s nekim razlogom selektivan u procjeni. U oba slučaja isti je epilog, takvi otpadaju!

U Hrvatskoj pak, koliko god bili nedosljedni i griješili, do daljnjega će biti protežirani ako to u sudačkoj organizaciji tako odluče. Ostavimo li postrani njihove samodopadne koliko isprazne teze o “ukupno vrlo dobrom suđenju”, činjenica jest da HNS, a posebno klubovi, snose najveću krivnju što suci rade ono što žele. Da žele drugačije odnose, oni bi to mogli promijeniti bez osobitih problema.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 13:58