Damir Krajac / CROPIX
SKUPŠTINA HNS-A

Šukeru jednoglasno novi mandat, Zdravko Mamić postao prvi potpredsjednik

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 14. travanj 2014. 13:54

Skupština HNS-a održana u ponedjeljak u Zagrebu, aklamativno je i bez glasa protiv ili suzdržanog, Davoru Šukeru potvrdila još jedan mandat (do 2018.) na mjestu čelnog čovjeka krovne hrvatske nogometne organizacije.

Bez ijednog “šuma u komunikacijskom kanalu” i bez ikakvih trzavica ili sukoba mišljenja jednoglasno su donesene i ostale odluke pri izboru Izvršnog odbora, izbora prvog dopredsjednika HNS-a Zdravka Mamića... Glasovanje o završnom računu za 2013., financijski plan za 2014., izmjene statuta... sve je to prošlo i više nego “glatko”. Jedina dva glasa protiv javila su se pri glasovanju o dopredsjednicima saveza, imalo to ikakve veze sa Zdravkom Mamićem ili ne.

Svi na istom brodu

- Svi smo na istom ‘brodu’, najvažnije je da smo jedinstveni - prigodno je, između ostalog, rekao novi-stari predsjednik Šuker primajući zahvale za reizbor.

Obratio se Šuker uobičajenim floskulama o ulaganju u budućnost i velikoj uspješnosti HNS-a. Zahvalio se ZNS-u na nominacji kao i ostalim županijskim savezima na potpori, riječi hvale uputio je gradu Zagrebu i gradonačelniku Bandiću za potporu pri gradnji kampa na Sveticama.

Novi Mamićev govor

Kako Šuker nije puno govorio, i prije no što je izabran za prvog dopredsjednika, za govornicu je stao - tko bi drugi - Zdravko Mamić. Obratio se i gospodinu Mircei Sanduu, Uefinom izaslaniku na Skupštini:

- Čestitam Davoru Šukeru na izboru, uvjeravam gospodina Sandua da na našim tribinama nema rasizma. No, ne treba zatvarati oči, meni se na nekim tribinama viče ‘Mamiću Cigane’. Zbog takvih smo stvari već bili sankcionirani, a sljedeći ćemo put biti izbačeni iz Europe. Često sam u tom problemu bio sam, ismijan i ignoriran dok huliganske grupe žele nametnuti svoja pravila...

Zahvalio se Mamić na potpori koju je dobio od starog, novog predsjednika i HNS-a.

Nažalost, dakle, po pravu demokraciju, Šuker je izabran jednoglasno i bez protukandidata, kao na nekim davnim preddemokratsnim “izborima” u stara vremena ili u današnjoj Sjevernoj Koreji. Koliko god mučna bila jedna prijašnja izborna skupština u kojoj su se do besvijesti vrijeđali tadašnji kandidati, danas, nažalost, pokojni Vlatko Marković i Igor Štimac, bila je demokratskija nego ova posljednja.

Da baš nisu svi “na istom brodu” kako je to rekao Šuker, potvrđuje pravi mali rat, koji oko Dinama vode njegov novi dopredsjednik Zdravko Mamić i disidenti Bišćan, Šimić, Šokota i Marić. Da baš svi i nisu “na istom brodu” pokazuju i vrlo česte pogrdne pjesme s tribina u kojima se vrhu nogometne organizacije poručuje - “HNS, pederi, nogomet ste sje...”. U trenucima velikog slavlja Šuker zadržao je pravo da o tome previše ne lamentira:

Napravili puno dobroga

- Dosta je napadanja jednog kluba, najlakše je pljuvati...

A na pitanje o optužbama Dinamove četvorke da je marioneta Zdravka Mamića:

- Ne bih rekao da je tako...Dajmo šansu nekome tko radi 10-15 godina. Napravili smo puno toga dobroga. Ta pitanja nas neće baciti unatrag?!

Linker
20. travanj 2024 04:00