Matija Djanjesic / CROPIX / CROPIX
BOGATA RIZNICA

SVE ŠTO MORATE ZNATI O NOVOM PRVAKU DRŽAVE Zavirite u jedinstven i raskošan abecedarij hrvatskih šampiona!

Piše: Edi JurkovićObjavljeno: 21. svibanj 2017. 16:53

A

Armada, navijačka skupina rođena 1987. uoči nastupa kluba u finalu Kupa Jugoslavije. Prvo gostovanje Armade bilo je na polufinalu Kupa u Titogradu, gdje je otputovalo stotinjak navijača, dok je prema stadionu JNA u Beogradu krenuo navijački Bijeli vlak s više tisuća najodanijih navijača. Finalni susret pripao je splitskom Hajduku kojem je obilno pomogao sudac Petrović, a repovi tog susreta vuku se u stalnom rivalstvu riječke Armade i splitske Torcide. Ove godine po uzoru na ime, navijači su se počeli na gostovanja uz more otiskivati brodovima pa su tako u velikom broju pohodili Split i Pulu, a obilježavanje 30. rođendana u očekivanju prve titule prvaka slave nizom impresivnih bakljada.

SN/Mateo Sučić

B

Blažević Ćiro, trener svih trenera. Ćiro Blažević počeo je svoju uspješnu trenersku karijeru u Hrvatskoj (prije Dinama) upravo u Rijeci, davne 1979./80., kada je dobio taj angažman uz dosta skepse Riječana. Bezrazložne, jer Ćiro je tadašnju Rijeku doveo u četvrtfinale Uefina Kupa kupova u kojem je za suparnike dobila moćni Juventus, s legendarnim Zoffom, Bettegom i Cabrinijem. Na Kantridi je Ćirina Rijeka izvukla 0-0, ali je posrnula u Torinu s 0-2. Ćirine veze s Rijekom su zapravo još mnogo dublje, jer je on davne 1960. kao mlado desno krilo iz FK Sarajevo došao upravo u Rijeku tražiti svoju igračku afirmaciju. Rijeka ga je 1963. lansirala kao najbolje krilo prve YU lige u švicarski Sion. A pravi je kuriozitet da je kao igrač Rijeke Ćiro neko vrijeme bio fiktivno zaposlen u - Torpedu.

Vlado Kos / CROPIX
CROPIX

C

Cico Kranjčar, Dinamova legenda koja paradoksalno uživa velike simpatije u Rijeci, čak i među navijačima. Dijelom je to razumljivo jer je upravo Kranjčarov Dinamo jesenas izgubio 2-5 od Rijeke i otvorio joj put prema vrhu. S druge strane, Kranjčar je kao trener Rijeke u sezoni 2002./2003. bio rijetko neuspješan. U pretkolu Kupa Uefe ispao je od irskih amatera, St. Patrick’s Athletica, u nacionalnom kupu ispao je od niželigaškog Grafičar-Vodovoda, a u 1. HNL izgubio je nevjerojatnih pet utakmica za redom, uključujući i onu s Pomorcem iz Kostrene. Igrala je Rijeka pod Cicom, sjećaju se kroničari, “lijepo i efikasno”, ali “puštali su na sve strane” pa je suradnja prekinuta. Tajna simpatije između Cice i Rijeke ostat će nedokučiva svim kroničarima, pogotovo nakon što nas je prerano napustio “onaj koji je sve znao”, Tomislav Židak.

Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

D

Damir Desnica, brzo reprezentativno lijevo krilo čiji su driblinzi godinama oduševljavali publiku. U povijest će ipak ući po crvenom kartonu (drugom žutom) kojim ga je sudac Roger Schoeters počastio na utakmici Real Madrid - Rijeka u 2. kolu Kupa Uefe 1984. Kako je na stadionu Santiago Bernabeu domaćin “morao” pobijediti s 3-0 da anulira poraz na Kantridi, sudac je isključio čak tri igrača Rijeke pa je u neravnopravnoj borbi 11-orice protiv osmorice Real ipak pobijedio. Desnica je isključen u 74. minuti zbog prigovora, što je jedinstven slučaj u nogometnoj povijesti, jer je riječ o igraču koji je gluhonijem od rođenja.

Rijeka, 191208.
Damir Desnica - bivsa rijecka nogometna legenda, gluhonjem od rodjenja, danas domar na Ininom igralistu u Rijeci i demonstrator u Omladinskoj skoli.
Foto: Karmen Mrkic / Cropix
-SPECIJAL SN-
Foto: Karmen Mrkic / Cropix -SPECIJAL SN- / CROPIX

E

Europska liga, natjecanje u kojem je Rijeka ostvarila najveće uspjehe u dosadašnjoj povijesti. Prava senzacija bila je serija utakmica koje je Rijeka nanizala u sezoni 2013./14. kada je u kvalifikacijama za Europsku ligu pobijedila Prestatyn Town (5-0, 3-0), Žilinu (2-1, 1-0) i Stuttgart (2-1, 2-2) te prvi put u povijesti izborila skupinu ovog natjecanja gdje je uspješno igrala protiv Betisa, Lyona i Vitorije Guimaraes. U listopadu 2014. godine Rijeka je ponovila uspjeh, plasirala se u skupinu Europske lige i na Kantridi porazila Feyenoord (3-1) te Standard Liege (2-0), remizirala protiv branitelja naslova Seville (2-2) ostavši u igri za plasmanom u nokaut-fazu sve do zadnjeg kola.

Rijeka, 040816. 
Stadion Rujevica.
Uzvratna utakmica 3. pretkola Europa lige, 
Rijeka - Basaksehir. 
Na fotografiji: Marin Tomasov.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

F

Forza Fiume, borbeni poklič na talijanskom jeziku riječkih navijača, koji nesporni hrvatski identitet žele obogatiti lokalnim štihom. Riječki mentalitet koji teži posebnosti karakterizira još jedan slogan, ali na čakavskom - “krepat ma ne molat” - koji je upisan i na dresove igrača kojih većina dolazi izvan Rijeke pa im u početku treba objasniti pravo značenje. Osebujne slogane zaokružuje onaj “Sami protiv svih/ Siamo soli contra tutti” kojima se Riječani žele distancirati i od zagrebačkih i splitskih navijača.

Rijeka, 130517.
Rujevica.
Utakmica 33 kola MAXtv prve lige HNL-a izmedju Rijeke i Hajduka.
Na fotografiji: Armada.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

G

Gračan Nenad, nogometaš, trener, izbornik mlade reprezentacije. Dijete Kantride koje je vrlo rano dobilo nadimak “Doktor” zbog perfektne kontrole lopte i savršenog pregleda igre. Sudbina mu je nažalost više puta okrenula leđa pa je tako u ionako traumatičnom debiju za Hajduk protiv matične Rijeke na Kantridi sredinom osamdesetih teško ozlijeđen, a težak udarac bio mu je, tada kao treneru, i gubitak naslova prvaka 1999. protiv Osijeka. Publika ga ipak pamti kao virtuoza i mudrog stratega.

Zapresic, 280316.
SRC Zapresic.
Utakmica kvalifikacija za EP U-21 izmedju Hrvatske i Estonije.
Na fotografiji: izbornik Nenad Gracan.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX / CROPIX

H

Hasančić Admir, drugi najbolji strijelac kluba iza Ahmada Sharbinija u 1. HNL (46 golova) trebao je biti zlatnim slovima upisan u povijest kluba, ali mu se 26. svibnja 1999. ispriječio Zoran Krečak i njegova zastavica. Tog dana Rijeka je mogla postati prvak Hrvatske pod uvjetom da pobijedi u zadnjem kolu Osijek. Sve do 89. minute bilo je 1-1, a onda je Barbanas Sztipanovics nabacio, lopta je došla do Admira Hasančića koji je zabio gol vrijedan titule! Ali slavlje 22.000 gledatelja je kratko trajalo jer je pomoćni sudac Zoran Krečak poništio gol zbog navodnog zaleđa i navukao bijes igrača i navijača. “Ni danas mi nije jasno kako sam se uspio svladati da ne skočim na njega. Na sreću, suzdržao sam se, ostao sam sportaš, iako sam bio suočen s nezamislivom nepravdom. Glavni sudac Šupraha ga je tri puta pitao: ‘Jesi li siguran?’. ‘Jesam, jesam, jesam’, kao papiga je odgovarao Krečak”, prisjeća se Hasančić.

Admir Hasančić
Srđan Vrančić / Hanza Media / Hanza Media

I

Igrači koje pamtimo. Mlađe generacije nikada neće zaboraviti aktualni sastav: Prskalo, Ristovski, Elez, Župarić, Žuta, Bradarić, Mišić (Maleš), Andrijašević, Vešović, Gorgon, Gavranović (Bezjak). Bilo je i u drugim generacijama važnih utakmica, pamtljivih sastava i velikih igrača, ali rijetki su oni sastavi koje će svatko i nakon trideset godina, nakon treće pive u tri u noći glatko izrecitirati. Recimo, starije generacije mogu uvijek napamet izrecitirati sastav iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća koji je osvajao kupove u bivšoj državi: Avramović, Machin, Hrstić, Cukrov, Radin, Juričić, Durkalić, Radović, Kustudić, Ružić, Desnica.

SN Arhiva

J

Juričić, Srećko Juričić, rekorder po broju nastupa za klub čiji je dres nosio čak 684 puta. Osvojio je dva jugokupa, a kao kapetan je vodio suigrače u europskim utakmicama protiv Juventusa i Real Madrida. Još u igračkim danima izrazio je želju da postane sportski direktor kluba što mu se i ostvarilo 2012. nakon što je ostvario zapaženu trenersku karijeru u inozemstvu i radio kao izbornik četiri reprezentacije (Oman, Jemen, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati). Dovođenjem trenera Matjaža Keka i igrača koji čine sadašnju pobjedničku momčad ostvario je svoje direktorsko životno djelo.

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

K

Kantrida, mitsko mjesto riječkog nogometa. Stadion je izgrađen u starom kamenolomu, na samoj morskoj obali, a ne bez razloga u više je izbora, uključujući onaj CNN-a, uvršten među najljepše i najneobičnije na svijetu. U svakom slučaju ovo je stadion na najnižoj nadmorskoj razini, jedva metar iznad mora, u kojem su nerijetko znale završavati i napucane lopte. Povijest veli da su prvu utakmicu 1. lipnja 1913. odigrali domaća Victoria i zagrebački HAŠK, a domaćini su pobijedili 3-0. Posljednju, za sada, odigrali su Rijeka i Slaven Belupo 19. srpnja 2015. uz dramatičnih 3-3, kada su navijačima oduzeli bar tri metra živaca. Kada će se odigrati sljedeća službena utakmica na novom (ili postojećem) stadionu Kantrida nitko se ne usuđuje prognozirati, ali fešta proslave naslova se može organizirati - već večeras.

L

Liga prvaka u kojoj je Rijeka već debitirala. Mada je u sezoni 1998./99. pod poznatim okolnostima izgubila naslov nakon remija s Osijekom, u sezoni 1999./2000. zbog tadašnjeg visokog koeficijenta Hrvatske u Uefi, Rijeka je igrala kao drugi hrvatski klub kvalifikacije za Ligu prvaka. Zapela je na prvoj prepreci, beogradskom Partizanu (1-2, 0-3), a od tužne navijačke pjesme proplakale su tada i stijene Kantride, kako je volio napisati najpoznatiji kroničar kluba Orlando Rivetti. Na Rujevici stijene sigurno neće plakati, jer će i one posljednje biti uklonjene zbog gradnje nove sjeverne tribine neophodne za igranje Lige prvaka.

M

Matjaž Kek, trener Rijeke od ožujka 2013. godine. Slovenski strateg koji je NK Maribor tri puta doveo do naslova prvaka Slovenije, kao izbornik svoju zemlju odveo na Svjetsko prvenstvo, sada je u prilici da okruni četiri godine na klupi riječke momčadi. Kek je u Rijeci oborio mnoge rekorde pa je tako postao najdugovječniji trener (i u hrvatskim okvirima), trener je koji je vodio klub na najviše utakmica i pritom ostvario najviše pobjeda. Pobijedi li Cibaliju, zabetonirat će svoj kultni status u klupskoj povijesti i napokon se opušten široko osmjehnuti na press konferenciji.

Rijeka, 080417.
Stadion Rujevica.
27.kolo HNL.
Utakmica Rijeka - Dinamo.
Na fotografiji: Matjaz Kek.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

N

Novi Sad, nogometni klub s kojim je Rijeka 1974. igrala presudnu utakmicu za povratak u Prvu ligu. Utakmica Rijeke i “kanarinaca” iz Novog Sada prva je koje se sjeća Damir Mišković kojeg je otac vodio pod stijene Kantride. Potpisnik ovih redaka pamti da je stadion Kantrida bio pun do posljednjeg mjesta, što je tada značilo dvadeset tisuća gledatelja, a pamti i da je naučio značenje fraze “hladan tuš”. Ne samo što je uoči utakmice došlo do proloma oblaka, već je Novi Sad poveo u prvoj minuti s 1-0, što je ohladilo publiku i na kratko udaljilo Rijeku od Prve lige. Stvari su brzo sjele na svoje mjesto nakon što su lopte Radina, Vujkovića, Mohorovića i Čohara sjele u mrežu Novosađana pa je uz uvjerljivih 4-1 Rijeka ponovno ušla u Prvu ligu iz koje do danas nije izostala niti jednu sezonu.

SN Arhiva

O

Osijek, klub koji je zaustavio Rijeku u osvajanju naslova prvaka Hrvatske 1999. godine. Mnogi su se pitali što im je to trebalo, ali najbolje je lekciju savladao onaj koji nije ni bio na toj utakmici, Matjaž Kek. Trener Rijeke shvatio je najvažnije, da Rijeka treba u svakoj utakmici biti bolja za dva gola od protivnika pa joj ni suci ni napaljeni protivnici neće moći ništa.

Rijeka, 250417.
Stadio Rujevica. 
Susret 30. kola MAXtv 1.HNL, NK Rijeka - NK Osijek
Na fotografiji: Josip Misic.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

P

Predsjednik kluba. Damir Mišković nije prvi predsjednik kluba, ali je prvi koji je privukao u klub pedeset milijuna eura i, što je još važnije, uveo red u poslovanje, donio viziju razvoja i u pet godina proveo je u djelo. “Najdraži navijač kluba” koji prije pet godina nije žalio ni vremena ni novca uloženog u naoko nemoguću misiju, dovođenja Rijeke na vrh hrvatskog nogometa, danas može uživati u rezultatu svoje “petoljetke” kojom je usrećio sve generacije Riječana. “Nemojte me buditi, želim i dalje sanjati”, govorio je Mišković nakon što je Rijeka pobijedila Stuttgart i ušla u grupnu fazu Europske lige. Predsjedniče, možete se probuditi, i san da je Rijeka prvak Hrvatske večeras može postati stvarnost.

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

R

Rujevica, riječko naselje koje je 2015. zamijenilo “stijene Kantride” u izvještajima s utakmicama riječkog prvoligaša. Skepticima u inat, Damir Mišković pronašao je 25 milijuna eura (milijun je izvukao čak i od predsjednika HNS-a Šukera!) i izgradio suvremeni nogometni trening-kamp iznad grada. Izgrađen je i zamjenski stadion sa 5500 mjesta koji će klub koristiti do gradnje novog stadiona ma Kantridi. Tko će i kada skupiti novac za novu Kantridu prilično je nejasno, ali do tada će i Rujevica poslužiti svrsi. Uostalom, na njoj su već odigrane neke povijesne utakmice, a niz se nastavlja.

Vedran Karuza / Novi List / CROPIX
CROPIX

S

Sudačke nepravde, koje Rijeku prate gotovo iz sezone u sezonu. Pored mitske Petrovićeve krađe u 1987. u finalu Kupa s Hajdukom, svi punoljetni navijači kluba se sjećaju “Krečakove zastavice” kada je u 89. minuti utakmice posljednjeg prvenstvenog kola zbog nepostojećeg zaleđa poništen Hasančićev gol koji bi Rijeci donio prvu titulu prvaka Hrvatske. Zla sudačka kob pratila je inače i Fiumanu, klub iz kojeg je Rijeka 1946. iznikla. Fiumana je tako 1929. ispala iz talijanske Serie A nakon što je na Kantridi prekinuta utakmica s Bolognom (tada prvakom Italije) kod rezultata 0-1, nakon što je sudac Ferro iz Milana poništio Riječanima tri gola i isključio jednog igrača (Frogliju). Iz sveopće gužve na terenu sudac se spasio tako što se ukrcao na gliser i pobjegao u Opatiju.

T

Trepča, kosovski prvoligaš preko kojeg je Rijeka došla do prvog trofeja, Kupa Jugoslavije 1978. godine. Jubilarno 30. finale Kupa maršala Tita na Marakani, pred oko 40.000 gledatelja odlučeno je u produžetku golom Milana Radovića u 91. minuti. Iz Rijeke je u Beograd na finale Kupa organizirano išlo oko 3000 navijača, a u Rijeci je na povratku više desetaka tisuća navijača priredilo veličanstven doček pred hotelom Bonavia.

U

Uefa kup u kojem je Rijeka zabilježila povijesnu pobjedu protiv Real Madrida na Kantridi. “Kraljevski klub” došao je 24. listopada 1984. godine u Rijeku odigrati utakmicu drugog kola Kupa Uefe predvođen zvijezdama na čelu s Butraguenom, Stilickeom, Camachom, Gallegom, Chendom i Miguel Angelom na vratima, ali su im Riječani pred više od 20.000 navijača priredili veliko iznenađenje i prekrasnim golovima Adriana Fegica (2) i Danka Matrljana dotukli Real s 3-1.

V

Volpi Gabriele, počasni predsjednik i većinski vlasnik Rijeke, pojavio se 2012. gotovo iz vedra neba i spasio klub od financijskog kolapsa i rezultatskog debakla, odnosno ispadanja u niži razred. Volpi, vlasnik Orlean Invest Holdinga koji se obogatio radeći logistiku za naftne kompanije u Nigeriji, ubrizgao je Rijeci posredstvom fondacije Social Sport i pod neposrednom kontrolom čovjeka od povjerenja Damira Miškovića u pet godina pedeset milijuna eura. Rezultati su vidljivi - moderan nogometni kamp na Rujevici i momčad udaljena 90 minuta od naslova prvaka Hrvatske.

Rijeka, 110714.
Stadion Kantrida.
Utakmica hrvatskog superkupa izmedju HNK Rijeka i GNK Dinamo Zagreb.
Na fotografiji: Gabriele Volpi.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

Z

Zlatna kopačka, Joško Skoblar. Vjerojatno u međunarodnim razmjerima najpoznatiji igrač i trener NK Rijeka. Nakon što je u Olympiqueu iz Marseillea postavio rekord francuske lige postigavši u sezoni 44 gola (godinu kasnije zabio je 42!), zaključio je igračku karijeru u Rijeci 1976. godine. U klubu je zapamćen kao jedini igrač koji nije koristio štitnike za potkoljenice, što je grubo zažalio već na prvoj utakmici protiv subotičkog Spartaka. Te sezone nakon jednog grubog faula u Tuzli, prosvjedovao je kod suca, ali uzalud jer je dobio pet utakmica kazne radi prigovora i potom odlučio završiti bogatu igračku karijeru. Vratio se u Rijeku kao trener, i to vrlo uspješno 1983. kada je tadašnja Rijeka trebala postati prvak Jugoslavije (dva boda zaostatka za Zvezdom), ali je tradicionalno bila pokradena od sudaca. U Skoblarovoj trenerskoj eri, remek-djelom se smatra pobjeda Rijeke nad Realom iz Madrida na Kantridi od 3-1.

Zadar, 140812.
Gradska vijecnica.
Jutros je zadarski dogradonacelnik Drazen Grgurovic primio uglednog francuskog sportskog novinara i politicara, zastupnika u Parlamentu Republike Francuske Avija Assoulyija. Assouly je u Zadar stigao sa suprugom na poziv Josipa Skoblara, legende nogometnog kluba Olympic Marseille.
Na fotografiji: Drazen Grgurovic, Avi Assouly, Josip Skoblar
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX / CROPIX

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 00:35