Boris Kovacev / CROPIX
S NJIM DINAMO NE GUBI DERBIJE

SVI PRIČAJU O STRAŠNOM 'TENKU OHANDZI', A DINAMOV MLADAC I JEDAN OD NAJVEĆIH HR TALENATA HLADNO PORUČUJE Nemamo se zašto plašiti Hajdukovih napadača!

Dinamo danas ne bi trebao izgubiti od Hajduka. Zato što će u plavoj majici na poziciji stopera zaigrati Filip Benković. Modri, naime, nikad nisu izgubili od Majstora s mora kad je u momčadi bio maksimirski Big Ben. Jedan od najvećih talenata hrvatskog nogometa šest je puta igrao u derbijima s Splićanima, ima tri pobjede i tri neodlučena rezultata.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. veljača 2018. 09:17

Osim njega, u udarnom sastavu bit će još dvojica koja nikad nisu napustili travnjak pognute glave u derbijima, Dani Olmo i Borna Sosa. Mlade nade Modrih ne gube od Hajduka...

Vratimo se ipak Benkoviću koji pohvalno govori o nedjeljnom suparniku.

- Sve smo vidjeli, Hajduk je dobro krenuo u nastavak sezone, digli su se već krajem jeseni, a sad su očito u dobroj formi.

Kad smo s Benom poveli priču o 12 bodova prednosti Dinama u odnosu na Bile, samo je odmahnuo rukom:

- Ma, nema nikakvog opuštanja. Ta bodovna prednost je zgodna, ali do kraja prvenstva ima mnogo utakmica, mnoštvo je bodova u igri, nogomet je mnogo puta pokazao kako je skroz nepredvidljiv. Zato baš svaku utakmicu moramo shvatiti ozbiljno, a kamoli ne najveći hrvatski derbi.

Ipak, koliko je vama lakše igrati derbi s obzirom na tu prednost? Jer ako slučajno i izgubite, ništa se dramatično neće dogoditi. Još uvijek ćete imati devet bodova prednosti? Možete igrati bez stresa, zar ne?

- Sad ćete se možda začuditi, ali vjerujte, ta razlika od 12 bodova nije sad neka prevelika razlika. Krene nizbrdo, jedan poraz, pa neodlučeno, pa onda kritike, pad atmosfere, pa problemi i, eto, brzo se istopi. Zato nam je ovaj derbi kao svaki drugi derbi, uvijek sa sobom nosi posebne motive, neće nam biti ništa lakše bez obzira na tu prednost. Derbi je derbi, pritisak je uvijek isti. Konačno, mi smo si zacrtali da ova tri uzastopna derbija odradimo maksimalno. Jedan derbi protiv Osijeka smo dobili, sad idemo dalje... Svaki derbi igraš, kako se to zna kazati, k’o na motoru!

Filip Benković
Srdjan Vrancic / Hanza Media / Srdjan Vrancic / Hanza Media

Volim derbije

Slika Hajduka koji dolazi u Maksimir dosta je bistra. Franck Ohandza nudi sliku napadača u odličnoj formi, u Vinkovcima je djelovao nezaustavljivo. Je li on najveća opasnost za Dinamo?

- Radili smo analizu, na “highlightsima” gledali Ohandzu. No i bez toga smo znali da je Ohandza odličan napadač. Kad je u formi, stvarno mu ide. Međutim, ako mi budemo igrali kao do sada, kao momčad, možemo dobro odigrati derbi i zaustaviti Hajdukove prijetnje.

Fokusirali smo se na Ohandzu, jer je zaista odigrao fenomenalnu utakmicu protiv Cibalije, ali Hajduk ima još napadača koji svakome mogu presoliti juhu, zagorčati život. Said također igra dobro, Mijo Caktaš gotovo redovito zabija Modrima.

- Sve stoji, Hajduk ima dobre napadače, a dižu se u formi. Međutim, ne plašimo se napada Splićana, nema potrebe. Imam svoj pogled na takve derbije. Što su teže, zahtjevnije utakmice, to je - bolje. Nogomet je tako popularan jer je zanimljiv, a derbiji su najzanimljiviji. Ne samo za navijače, nego i za nas na travnjaku. Volim derbije, jake utakmice donose posebnu dozu adenalina, zbog toga se uživa u nogometu.

Benković je imao problema na zimskim pripremama. Tek je pred kraj u Turskoj počeo normalno trenirati s ostalima. Hoće li mu nedostajati to što je propustio? Kako se osjeća?

- A eto, ušao sam malo kasnije u cijelu priču. Praktički, nisam ni odradio pripreme. Do utakmice s Osijekom odradio sam četiri-pet treninga s momčadi. Ali sad ću sve to pokušati nadoknaditi. Radim i prije i nakon svakog treninga. Uvijek... Želim se što prije vratiti u pravu formu, nadoknaditi izgubljeno. Moram uhvatiti formu, sve ono što sam propustio na pripremama.

Prije svih na trening

Upravo ova činjenica, to da dolazi prije na trening od ostalih te ostaje nakon što svi odu u svlačionicu, pokazuje kakav je momak Benković. Potpuno je posvećen nogometu, uspjehu, motiviran je i željan, a to je ponekad zapravo prava formula za veliku karijeru. Taj momak može već sad s 20 godina biti uzor mnogima. Pitamo ga kad se nada da će uhvatiti pravu formu?

- Vjerujem brzo, vjerujem da će sve biti dobro. Ako sve treninge i dodatne treninge radim kao sada, onda vjerujem da ću zaista vrlo, vrlo brzo biti u pravoj, idealnoj formi.

Skužit ćemo se

Benković je, naravno, prva Dinamova opcija za stopera. Bez obzira što praktički nije odradio pripreme, on je bio siguran za udarnih jedanaest. Bez njega se stoperska linija Modrih jednostavno ne može zamisliti. Od proljeća, od one prve proljetne utakmice u Gradskom vrtu, dobio je novog kolegu. Igra u paru s Markom Leškovićem, već iskusnim igračem koji se na pripremama izborio na svoju poziciju. Budimo objektivni, protiv Osijeka je bilo nekih nedorečenosti, nekih propusta u igri, Osječani su zabili dva pogotka. Kako ocjenjuje suradnju s Leškovićem?

- U Osijeku nam je bila druga utakmica koju smo odigrali skupa. Leško je odličan igrač, ima reprezentativnog iskustva, za njega mogu izreći samo sve pohvale. Vjerujem da ćemo iz utakmice u utakmicu sve bolje razumijevati, da ćemo se, kako se kaže, skužiti. Tada će nam biti lakše igrati - zaključuje Benković.

POGLED SA STRANE NA BENKOVIĆA

Igor Cvitanović

- Filip Benković ne stagnira, bez obzira što je imao problema s ozljedama. Problem bi mogao nastati ako opet bude ozljeda, pa opet bude stanke. U njegovoj dobi najvažnije jest skupljati minute, utakmice. Tako se dobiva potrebno iskustvo. Ukoliko uđe u naviku preskakanja treninga, priprema i utakmica, onda će stvari postati ozbiljnije. Ovaj ciklus priprema koje nije odradio u punom intenzitetu preveliki je problem, držim da se to u ovom trenutku neće osjetiti. On derbi u nedjelju može odigrati na najvišoj razini. Ponavljam, bit će nezgodno ako će priča dobiti svoj kontinuitet. Karikiram, ali ukoliko sad odigra dvije utakmice, pa onda dvije bude pauzirao, to onda definitivno neće biti dobro.

Milivoj Bračun

- Logično je da će Filipu nedostajati kontinuitet treninga, da nije dobro što je propustio veći dio priprema. U takvim okolnostima gubi se sigurnost, utječe na samopouzdanje i prezentacije. Benković je mlad, izrazito potentan i kvalitetan igrač. Držim da će sve više napredovati, ako ga ne budu mučile ozljede. Treba mu vremena, jer je mlad dečko. Vidim da ga se predstavlja kao zvijezdu već sada, to nije dobro, ne treba ga opterećivati, stavljati mu stalni pritisak. On napreduje, to se vidi. Držim da će mu nedostajati iskusni Sigali, sad bi ulogu Argentinca trebao preuzeti isto tako iskusni Marko Lešković. On mu mora pomoći u njegovu napretku. Lešković ima taj zadatak.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 16:54