Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX
NEUGODNA SITUACIJA

TEŠKI DANI BIVŠE DINAMOVE 'DESETKE' S Modrima je osvajao trofeje i rušio Arsenal, a danas ne može niti pronaći klub: 'Ne znam što će biti s njim...'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 18. kolovoz 2017. 21:15

Otišao je Eduardo, otišao je Goncalo Santos, zatim i Sammir, konačno, u Brazil se vatio Guilherme. Pročistio se Dinamo u zadnjih pola godine, eto, prodao je i Pivarića u Kijev, možda još netko odleprša iz maksimirskoj jata. I, na kraju su uglavnom svi sretni i zadovoljni, klub se uspio riješiti igrača koji su bili višak, istekli su im ugovori ili su, jednostavno, pronašli klub koji ih je kupio, a i oni bi trebali biti zadovoljni, jer ipak su otišli nekamo gdje bi trebali igrati. No, u cijeloj toj priči izgubio se Paulo Machado (31).

On je, dakle, trenutno jedini od svih nabrojanih - bez kluba. Nije pronašao angažman iako je - kad je već bilo jasno da u Dinamu neće dobiti novi ugovor, jer to nije željela nijedna strana - kazao kako ima upita i ponuda i kako će na kraju sezone objaviti kamo odlazi.

- Došao sam u Dinamo kao zvijezda pa tako želim i otići, s trofejem u rukama. Tek kad odigramo finale Kupa, onda ćemo o temi mog novog kluba. No, sigurno neću dugo biti na cesti - govorio je tada.

Traži velik novac

Bio je u Dinamu već otpisan, ali opet, zaigrao je u tom finalu Kupa u Varaždinu i onda se oprostio sa suigračima. Ali, unatoč tim brojnim ponudama, još uvijek je bez kluba.

- Ne znam što će biti s njime, ali vjerujem da će na kraju pronaći klub koji odgovara njegovim apetitima i ambicijama. On možda ima malo prevelike zahtjeve - govori nam Danko Đikić, menadžer koji je Paula Machada doveo u Dinamo, bio je Portugalac tada jedan od najskupljih igrača u Dinamovoj povijesti, a godišnje je zarađivao oko 600 tisuća eura.

Jasno da je danas teško pronaći klub koji će platiti toliki iznos, iako je Machado igrač s pedigreom i još ima slobodne papire. Činilo se da će odmah nakon napuštanja Maksimira otići u bukureštanski Dinamo, no, ipak nije pristao na uvjete koje su mu nudili Rumunji.

- Ne može Dinamo Bukurešt platiti taj iznos, kao što malo koji klub to može platiti. Ja sad doista ne znam u kojoj je fazi Machado, ali mislim da je njegova realnost u nekoj ligi izvan Europe, ako će i dalje tražiti toliko koliko je imao u Dinamu. U Europi će teško dobiti taj novac - kaže Đikić.

Bliski istok i MLS

Bilo je govora da bi mogao u Tursku, zatim se spominjao povratak u Grčku, dakako, uvijek je opcija i neki portugalski klub. No, Machado se zasad nije odlučio, nije nemoguće da na kraju završi negdje na Bliskom istoku, u Indiji ili u MLS-u. Ali, nećemo prejudicirati, svašta se još može dogoditi, možda Machado samo detaljno razmišlja i možda se na kraju i skrasi u nekom klubu prema svojim željama.

No, zanimljivo je to kako je ne tako davno bio Dinamova desetka, igrač iza kojega su u Maksimiru stali i kad je pokazao srednji prst publici, Portugalac je, na kraju, odigrao ukupno 117 utakmica za Modre i zabio sedam golova. Najviše od svega pamti se onaj volej na Poljudu u 94. minuti, za remi s Hajdukom. Ili ona asistencija Fernandesu iz kornera za drugi gol protiv Arsenala. Ali, sve je to daleka prošlost, sad je Machado - bez posla. Očito, ili će morati spustiti zahtjeve ili će čekati dok se ne ukaže nešto povoljno, neka ‘nemoralna ponuda’.

A gdje su ostali Dinamovi Portugalci kad već pričamo o njima. Ivo Pinto i dalje je u Norwichu, Eduardo u Chelseaju, Goncalo je pronašao sreću u postugalskom Desportivo Avesu, dok je Ruben Lima od prošlog mjeseca u Moreirenseu. Wilson Eduardo, pak, igra u Bragi, dok je prvi Portugalac koji je ‘otkrio’ Dinamo, Tonel, završio profesionalnu karijeru na visokoj razini, moguće je da će igrati na nekom nižem nivou. Dakle, samo Machado ne zna gdje će i što će...

Linker
20. travanj 2024 22:03