Medulin, 100210.Press konferencija nove uprave nogometnog kluba Istra 1961. Na slici su Eljvir Raca, Rus Mihail Mihailovic Sceglov i Darko Jergovic.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Šebelić / CROPIX
MIHAIL ŠČEGLOV

'Teško je raditi u hrvatskom nogometu, neprivatizirani klubovi koče razvoj'

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 02. listopad 2010. 16:04

Nešto više od devet mjeseci prošlo je od dana ulaska ruskog kapitala u pulski nogomet. Pred Božić 2009. godine, tradicionalno financijski oskudnoj Istri 1961, kao dar Djeda Božićnjaka, ukazala se konkretna nada u bolje sutra. Naime, pojavio se Mihail Mihailovič Ščeglov, ruski poduzetnik koji je iskazao volju da uloži novac u pulski klub. Nakon gotovo godinu dana otvorio nam je vrata svog doma te pristao, prvi put, detaljnije ispričati svoju priču.

- Ne volim medijsku buku, no razumijem vaš posao. Nakon što sam ovdje već duže vrijeme, upoznao ljude i način života, sudjelujem u radu kluba i dio sam ovdašnje zajednice, red je nešto i kazati o svemu - rekao nam je Ščeglov.

Krenimo od pitanja koje mnoge zanima - zašto Pula?

- Vrlo jednostavno, jako mi se svidjela. Dolazio sam nekoliko godina s Himkijem na pripreme u Pulu i Medulin, Poreč i Umag. Odmah me se dojmila ljepota cijele Istre, izvanredna klima, fantastično more i pristupačnost ljudi. Oduvijek sam maštao živjeti na moru i takvom okruženju. S Eljverom Račom, kojeg sam upoznao u Rusiji po nogometnim pitanjima, razmotrio sam opcije za stanovanje i tako je krenulo...

Supruga Jelena brine o “tri kuta kuće”, a vi sa 51 godinom...?

- Mislite na poslove? Puno se toga pisalo i govorilo što nema veze sa stvarnošću. Doista mi je bilo i smiješno i glupo da me se stavlja u kontekst Romana Abramoviča. On je jedan od najbogatijih ljudi svijeta i jedino što nam je slično jest strast za nogomet. U svemu ostalome nemam ni “a” od Abramoviča...

Djeluje nam nestvarno u hrvatskim okvirima?

- Kako sada stvari funkcioniraju, doista je teško raditi u hrvatskom nogometu. No, mora se gledati unaprijed, imati viziju.

Što ste primijetili da koči hrvatski, a tako i pulski nogomet otkako ste akter u oba?

- U svojih 40 godina nogometnog puta vidio sam sve etape evolucije kroz ruski nogomet. Bio sam igrač, trener, direktor, dopredsjednik, i to kroz nekadašnju ligu SSSR-a, kasnije rusku, u bivšem sustavu i kasnije u tržišnom gospodarstvu. Sva iskustva zaokružio sam boraveći na specijaliziranju u Juventusu, Interu i Milanu, gdje sam upoznao kako funkcioniraju top klubovi, kakvi su im uvjeti rada, kampovi, selekcioniranje. Eto, temeljem svega, moj je dojam da HNL ima dva najveća problema i kočnice razvoja: loši stadioni i klubovi koji nisu privatizirani.

Ako Istra 1961 ispadne, što to znači u vašoj viziji nogometne Pule?

- Naš projekt ide dalje. Bilo bi bolje ostati u ligi odmah, ali ako ispadnemo nije to nikakva tragedija. Pa u nogometu se to svake godine nekom događa. Mi ćemo raditi na zacrtanom planu, neovisno o Prvoj ili Drugoj ligi.

Cijeli intervju pročitajte u Sportskim novostima!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 14:13