Ronald Gorsic / CROPIX
VAR PRED VRATIMA HNL-a

'TI SI, BEBEKU, NAJVEĆI SUDAC U HRVATSKOJ, ALI ZABRANJENO TI JE REĆI 'NEMA POTREBE ZA VAR-om' Novinar SN-a svjedočio (još) nesavršenom sustavu

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. rujan 2019. 13:09

Vidjelo se i na subotnjem derbiju da će VAR imati posla u HNL-u, iako Domagoj Vučkov, voditelj edukacije, negdašnji nogometni arbitar i aktualni sudac Županijskog suda u Rijeci, kaže:

- Od deset pogrešaka riješit će šest. To je već velika stvar, ali ne očekujmo da je savršen. Budimo realni.

Itekako smo se uvjerili da nije perfektan. Hrvatski djelitelji pravde minuli su vikend prvi put na našim terenima sudili s VAR-om, sve ranije bile su samo simulacije. U Velikoj Gorici u subotu i u Kranjčevićevoj u nedjelju. Kako je išlo? Trnovito...

Na stadionu Gorice pojavili su se juniori domaćeg kluba i Rudeša, sučelili su se u četiri utakmice od dva puta po deset minuta, Vučkov ih je unaprijed pripremio da naprave poneki incident, bace kome loptu u glavu i slično, bilo je potezanja u kaznenom prostoru kao u najžešćim okršajima, sve da bi i suci na terenu i VAR imali što više posla. Sjedili smo u VAR sobi na dva susreta, novinar je dobio dopuštenje da bude unutra uz VAR suca, njegova asistenta (AVAR) te tehničara za pultom, iza njih je bio glavni instruktor Bruno Marić, a povremeno i pomoćnik glavnog instruktora Tomislav Šetka.

- Marić i Šetka prošli su obuku FIFA-e. I ja bih je želio apsolvirati, ali sad nemam priliku jer postoje točno određeni termini kad se ona održava - tumači Vučkov.

Velika Gorica, 310819.
Stadion Gorica.
Edukacija pomocnih video sudaca (VAR).
Na fotografiji: VAR soba.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Komunikacija štekala

Croatel osigurava tehničku potporu, a problemi su se samo redali: prvo nisu radile komunikacije, onda se počeo gasiti ekran kraj terena na kojem glavni sudac provjerava sporne situacije, a zatim nisu mogli povući crte za zaleđe. Na kraju je VAR Igor Pajač morao odoka procjenjivati.

- Kabel se pregrije na vrućini, ne može izdržati ni deset minuta - objašnjavao je tehničar zbog čega je ekran crn. Kad se sjetimo porođajnih muka Talijana i da su Nijemci u sva tri prva kola ovoljetne Bundeslige imali pad sustava, ovakvi “tečajevi” zlata vrijede. U praksi se najbolje vide problemi i zamke.

- Obveza je po FIFA-i da uz teren budu četiri kamere, dvije u sredini te po jedna na svakoj strani za zaleđe. No inzistirao sam da moramo imati i po jednu iza golova. Tek se s njom neke stvari mogu točno detektirati - rezolutan je Vučkov.

Prvu je sudio Tihomir Pejin, VAR je bio Pajač, a AVAR Ivica Modrić. U drugoj se na terenu nalazio Ivan Bebek, VAR je ostao Pajač jer je po rasporedu trebao biti Bruno Marić, a za AVAR je stigao Goran Perica. U “studiju” je bilo živo, dinamično, Marić je dobro popunio notes s prigovorima i sve im je sipao u lice. Zahtjevan je to posao, koncentracija mora biti na sto posto, kao na terenu. Dojam je da se nisu usrećili s novom obvezom, koliko god da su svjesni da će im pomoći. Većina bi nogometnih arbitara ipak radije bila na travnjaku nego za kompjuterima. Prirodnije je.

- Ako dođe do tehničkog problema, utakmica se igra, neće zato biti odgođena, ali treba sve obavijestiti, sudionike, gledatelje, novinare, da VAR ne radi. Da se igra bez VAR-a - objašnjava Vučkov.

U jednom času igrač koji izvodi aut baci suparniku loptu u glavu. Po Vučkovljevu naputku, za koji Pejin nije znao. Izvukao je žuti karton, ali ništa nije kazao. Marić je skočio, kao uboden:

- Reci Pejinu da mora naglas komentirati odluku - govori Pajaču, koji je posumnjao da je crveni karton. Ali nije ga zvao, nije u prvi mah ni znao što je Pejin presudio.

Komunikacije je štekala. Arbitri na terenu nisi navikli da su sad u svojevrsnom Big Brotheru, ne samo suci nego i komentatori. Odluke moraju jasno izreći da ih se čuje u VAR sobi.

- Ako je sudac rekao da je vidio što se dogodilo, VAR ne reagira ako je rubna situacija. Osim ako se ne radi o toliko očitoj pogrešci da bi svatko na svijetu ustvrdio da je krivo procijenio - obrazlaže Vučkov.

Velika Gorica, 310819.
Stadion Gorica.
Edukacija pomocnih video sudaca (VAR).
Na fotografiji: VAR soba.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Pejin je sudio, često se čuje pomoćnike, povremeno nešto kaže i četvrti, Pajač netremice prati, Modrić kraj njega također.

- Potencijalno zaleđe - kaže Modrić čim malo “zamiriše”. Međutim, kontrolira se jedino ako padne gol. Kod kornera i slobodnih udaraca VAR podijeli odgovornost:

- Ja pratim ovaj dio, ti prvu stativu, ove igrače - pokaže Pajač rukom Modriću po ekranu dok se pripremaju za izvođenje. Nadzire se eventualno potezanje. Nemaju ni sekunde predaha, najmanja pogreška u koracima dovoljna je da propuste što se zbilo.

Pejin daje crveni karton zbog lakta u lice. Pajač ga zove: “Zaustavi igru!” Gleda jednu kameru, drugu, treću...

- Ne, to nije crveni - komentira interno.

- Pejin, pogledaj na OFR. Lakat nije bio u lice, nego u tijelo.

Baš je proradio. Nakratko. Stavili su drugi kabel.

- Žuti - promijenio je odluku glavni sudac.

- Na provjeru smo potrošili dvije minute i 50 sekundi - referira Modrić. On mora voditi evidenciju izgubljenog vremena.

- Mnogo je to, moramo brže, budemo li ovako radili, imat ćemo nadoknade po deset minuta. To ne smijemo - upozorava Marić, dodajući:

- Pajaču, kad ga zoveš na pregled snimke, sve mora biti pripremljeno. Tako ćeš dobiti na brzini.

Došli ste nespremni

I gotovo. Pejin zviždi - kraj.

- Ovo je nedopustivo! Dajte mi Pejina na voki-toki! Počeo je utakmicu da nije pitao nikoga, nije dobio informaciju da je VAR spreman, da su prebrojeni igrači na terenu, završio je isto tako da nije pitao nikoga, nije dobio potvrdu da su sve provjere završene - nizao je Marić.

Sljedeći susret: sudi Bebek, VAR je Pajač, AVAR Perica. Tehničari ne mogu povući crtu. Za TV gledatelje to je gotovo najvažnije; svatko se hoće osobno uvjeriti da je ofsajd bio ili nije. Ne samo da VAR mora imati liniju, ona bi se trebala nekoliko minuta kasnije pokazati u televizijskom prijenosu. Kao primjerice u subotu navečer na utakmici Juventus - Napoli. Tehničari su se odmah primili posla da to riješe. Na svakom će stadionu morati dobro obojiti crte jer je kompjuteru to bitno za povlačenje linija.

Pajaču je sporna jedna situacija, misli provjeriti.

- Nema potrebe - kaže mu Bebek s terena.

Marić samo što nije iskočio iz kože:

- Ne smije on govoriti da nema potrebe. Strogo je zabranjeno. Tako vrši pritisak na VAR sobu.

Sve mu je to potom i osobno spočitnuo:

- Ti si, Bebeku, najveći sudac u Hrvatskoj, VAR može biti neki mladi sudac i ako mu kažeš: “Nema potrebe”, možda će ti se bojati reći da ima potrebe. Nema prijatelja među sucima, mi smo tu da jedni drugima pomažemo.

Bebek je završio utakmicu. Na kraju je bio kazneni udarac.

- Svirao si kraj, a nisi dobio potvrdu da je provjera završena. Što da je netko iza tvojih leđa nekoga udario laktom, a ti to nisi vidio - bila je zadnja Marićeva lekcija Bebeku.

Imao je još nešto za Pajača:

- Vratio si snimku tri sekunde da provjeriš zaleđe, a potom se dogodio potencijalni kazneni udarac. Zatim si preskočio u realno vrijeme, šest sekundi uopće nisi vidio. To se ne smije događati.

Marić u zaključku s kritikom:

- Imamo značajno poboljšanje, ali svi ste došli apsolutno nespremni. Niste pročitali naputke. Treba se pripremiti barem pola sata ranije.

Nitko mu nije proturječio. Valjda će i ozbiljno shvatiti. Posla je za njega napretek. Već sada možemo najaviti: igrači, treneri, gledatelji - strpljenje! Trebat će sigurno nekoliko kola na proljeće da se uhodaju. Bitno je da se počelo, kao i u svakom poslu, vježba i iskustvo temelj su uspjeha. Uz talent. VAR će hrvatskom nogometu donijeti dobro.

- Želimo promijeniti percepciju hrvatskih sudaca. Nisam ja kriv što su prije 20 godina sudili ljudi s velikim trbusima. A za to nam je potrebna pomoć svih koji žele da suđenje u HNL-u bude sve kvalitetnije - podvukao je Vučkov.

Tko će točno biti VAR suci, a tko AVAR, odlučit će Izvršni odbor HNS-a. Zasad postoji predložena lista:

- VAR suci će biti prvenstveno međunarodni suci, uz neke koji su u međuvremenu prestali suditi. Ima ih 12, to su Jović, Vučković, Bel, Bebek, Matoc, Pejin, Strukan, Vidulin, Pajač, Zebec te Gabrilo i Marić. Dakako, ne znamo što nam nosi vrijeme do početka sezone. Možda netko kaže da ne želi, a moguće je da mi za nekog procijenimo da ne može, da nije taj. Zasad svi imaju dosta dobre pokazatelj.

AVAR, asistent VAR-a, bit će pomoćnici...

- Od aktualnih su pomoćnih to Zobenica, Tomas, Crnčić, Pataki, Križarić, Kezele, Modrić, Šarić, Đurak, Perica i Rođak-Karšić, a od onih koji su prestali u zadnje dvije-tri godine Petrović, Krmar, Grgić i Šetka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 02:57