TA DIVNA SPLITSKA NOĆ

Tisuće bengalki i raketa u čast splitskih bijelih - sretan rođendan Majstore s mora!

Za Hajduk se živi, a ne samo navija. Hajduk je emocija, a ne samo nogometna igra i rezultat s travnjaka. Za Hajduk navijaju sve obiteljske generacije i drže tu ljubav kao svetinju
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. veljača 2011. 01:00

Doživjeti stotu lako je samo u hitu Bijelog dugmeta. U sportu i životu do stotke se ipak teže stiže. Hajduku je to uspjelo, danas slavi svoj okrugli 100. rođendan. Klub koji je pod istim imenom preživio Austro-Ugarsku Monarhiju, Kraljevinu i socijalističku Jugoslaviju, dva svjetska i Domovinski rat, ulazi u drugo stoljeće života. Osvajao je silne naslova prvaka, donosio kupove, igrao velike međunarodne utakmice. Jedino se spašavao od stečaja da bi naposljetku, također jedini, prošao kroz preoblikovanje kao unikatno športsko-dioničko društvo u Hrvata. Velika je povijest Hajduka, velika i nadasve zanimljiva, ali s obzirom da je navijački slogan “Hajduk živi vječno”, 100. rođendan tek je početak povijesti.

Zašto je Hajduk tako jedinstven i zašto stota obljetnica postojanja ima tako veliko značenje, lagano se i jednostavno objašnjava. Hajduk je puno više od nogometnog kluba. Hajduk je ljubav i strast, za Hajduk se živi, a ne samo navija. Hajduk je emocija, a ne samo nogometna igra i rezultat s travnjaka. Za Hajduk navijaju sve obiteljske generacije i drže tu ljubav kao svetinju. Gdje god u svijetu spomenete Split, prva asocijacija je Hajduk. Zato je cijeli grad već tjedan dana uoči rođendanske proslave obojan u Hajdukove boje. Navijači su rođendan Hajduka odučili obilježiti na specifičan način, jer bez obzira koliko se naslova prvaka slavilo, nikada grad Split nije živio u takvom dekoru Hajdukovih boja. Na gradskim ulicama, pročeljima zgrada, balkonima stanova, svuda je prisutan Hajduk. Splićani su napravili dekor kao da svaki stanovnik grada slavi svoj osobni rođendan.

To je Hajduk. Klub za koji se živi, za koji su svi spremni dati “i dušu i tilo”. Poseban klub zaslužuje i posebnu feštu, zato će se proslava prvih 100 godina Hajduka dugo pamtiti.

Sretan ti rođendan, veliki Hajduče!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 09:47