Josko Ponos / CROPIX / CROPIX
ONI ZNAJU ZAŠTO

TKO ĆE BITI NOVI KAPETAN HAJDUKA? Javili se slavni bivši šefovi bijele svlačionice i odgovorili na pitanje koje danima intrigira navijače

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. siječanj 2017. 20:38

Tko će biti novi kapetan Hajduka, nasljednik Lovre Kalinića? Intrigantno pitanje na koje još nema službenog odgovora. Jasno je i zašto. Joan Carrillo novi je trener, tek treba detaljno upoznati momčad, osjetiti kako diše svlačionica, stoga je oprezno na startu priprema poručio “razgovarat ću s igračima”.

Iz tog razgovora dobit će informacije koje ne moraju biti presudne, ali ujedno će i kroz treninge osjetiti koga igrači prihvaćaju za kapetana, tko je autoritet da povede ekipu na terenu u proljetnoj polusezoni. Dok Carrillo slaže mozaik, za mišljenje smo upitali trojicu posljednjih kapetana Hajduka, trojicu igrača koji su u proteklih godinu i pol obnašali tu časnu dužnost.

Mario Maloča predvodio je Hajduk tri godine. Mišo Krstičević je imenovao Maloču za kapetana i sve do odlaska iz Hajduka u ljeto 2015. godine nosio je kapetansku vrpcu na ruci. Tko bi trebao biti novi kapetan Hajduka, upitali smo Maloču.

Split, 171216
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 20. kola MAXtv Prve lige, Hajduk - Dinamo. 
Na fotografiji: Domagoj Antolic.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Bozidar Vukicevic / CROPIX / CROPIX

- Vlašić - odgovorio je bez oklijevanja današnji član poljske Lechije.

Objasnio je Maloča i zašto bi, po njemu, 19-godišnji Nikola Vlašić trebao ponijeti kapetansku vrpcu.

- Vlašić je mlad igrač, prespektiva kluba i sigurno bi mu puno značilo kada bi dobio tu jedinstvenu i časnu ulogu kapetana. Istina je da je mlad, ali držim da je ujedno i sposoban biti kapetan - kazao je Maloča.

Zagreb, 160515.
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 34. kola MAXtv Prve lige izmedju NK Dinamo i HNK Hajduk.
Na fotografiji: Mario Maloca, Pierre Travel.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Neophodan autoritet

Goran Milović je bio kapetan Hajduka u jesenskoj polusezoni 2015. Naslijedio je Maloču na toj dužnosti koju je obnašao do odlaska u Kinu u siječnju prošle godine. Stasiti stoper u 26. godini je postao kapetan Hajduka nakon tri i pol sezone provedene među Bijelima. Ozbiljan, fakultetski obrazovan, sa svojom impoznantom figurom od 195 centimetara i prije svega igrama u bijelom dresu, Milović je bez velikog razmišljanja dobio povjerenje trenera Damira Burića koji mu je na pripremama u Austriji predao vrpcu. Danas Milović drži da bi još jedan stoper trebao biti kapetan.

- Nižić je po meni autoritet koji je zaslužio da bude kapetan. Već je godina u klubu, poznaje momčad i ukupno hajdučko okruženje, a uz sve ima i ozbiljnost za takvu ulogu. Po meni ne bi trebalo biti dvojbe, da se mene pita Nižića bi izabrao - poručio je Milović koji se nalazi na pripremama sa svojim kineskim klubom Chongqing Lifanom.

Liberec, Ceska, 200815.
Stadion Nisy.
Utakmica 4. pretkola Europa lige,
Slovan Liberec - Hajduk.
Na fotografiji: igraci Hajduka pozdravljaju navijace na kraju utakmice, Tino-Sven Susic, Goran Milovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Na kraju smo došli i do Lovre Kalinića koji je pred samu Novu godinu realizirao transfer s Poljuda u Gent. Kalinić je na kapetanskom mjestu naslijedio Milovića, godinu dana je bio predvodnik Bijelih na travnjaku, a jedini od trojice bivših zna kako diše aktualna svlačionica splitskog kluba. Njegova je kapetanska vrpca trenutno bez vlasnika, a Kalinić, kao i Milović, smatra da je Nižić najbolji izbor.

- Kapetan treba biti čovjek s iskustvom i autoritetom na terenu, a Nižić ima potrebne kvalifikacija da bi postao novi kapetan Hajduka. Njegov izbor mi se čini najlogičnijim. Za Vlašića će biti vremena, mlad je igrač velikog potencijala, ali nije lako sa 19 godina postati kapetan Hajduka - objasnio je Kalinić.

Koprivnica, 041216.
Gradski stadion. 
Nogmetna utakmica 18. kola 1. HNL izmedju NK Slaven Belupo i HNK Hajduk.
Na fotografiji: Lovre Kalinic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Tri posljednja kapetana su jasno izrazili stav, Nižić je u laganoj prednosti u odnosu na Vlašića, no Carrillo ima zadnju riječ. Prije šest godina tadašnji trener Vučević je izabrao Antu Vukušića za kapetana na pripremama u Turskoj. Sa 19 godina postao je Vukušić kapetan Hajduka, ali nije se dugo zadržao u toj ulozi, jer u momčad se kasnije vratio Srđan Andrić koji je dobio kapetansku vrpcu. Mladi igrači poput danas Vlašića, prvotimci na pragu 20-ih zaista su rijetko imali privilegij postati kapetanom, uglavnom su tu čast imali stariji, iskusniji.

Kalinić je kapetan postao s 25 godina, u trenutku kada je branio treću sezonu na vratima Hajduka, a pritom je imao i status reprezentativca Hrvatske. Kapetanima su redovito proteklih godina birani igrači koji su iza sebe imali po tri-četiri sezone u klubu ili su ponikli na Poljudu. Uz to morali su imati i autoritet u svlačionici.

Zagreb, 021016. 
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 11. kola MAXtv Prve lige, 11. kolo, izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduk. 
Na fotografiji: Zoran Nizic, Amir Hodzic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Ne zna za uzmak

Biti kapetan Hajduka uvijek je značilo da taj igrač mora izaći pred medije i kada se prolaze teški trenuci kao što su uvijek radili Maloča i Milović koji nikada nisu zaobišli mix zonu, ni u najtežim porazima. Kalinić je, primjerice, jedini od hajdukovaca stao pred medije nakon ispadanja iz Kupa od Splita prošle jeseni. Kapetan je taj koji ne poznaje riječ “uzmak”.


2-1 -Zoran Nizic - GOAL - Hajduk split vs... by shpetim-aliu1

Uloga kapetana je čast, ali i obveza, stoga je jasno kakav se profil traži. Jer, kako je Hajduk poseban klub koji živi u ljubavi simbiozi s navijačima, tako i njegov kapetan mora biti osoba koja će se znati nositi s takvim obvezama. Carrillo je svjestan svih navedenih činjenica i kriterija po kojem se bira kapetan, zato će znati odlučiti kome povjeriti ulogu svoje “desne ruke” na terenu. Igrač s autoritetom koji jednako može stati pred suca utakmice, medije nakon susreta i kazati suigračima u lice sve što misli da je dobro za klub. Oni kojima imaju iskustvo iz “prve ruke” i poznaju kandidate, Nižića vide u toj ulozi.

Linker
17. travanj 2024 09:17