CROPIX
ČEKA NAS VRUĆ DERBI

'TKO SE PLAŠI ATMOSFERE NEKA NE ULAZI U AUTOBUS' Kapetan pred derbi žestoko nabrijao modru svlačionicu: 'Trofeji su naša rutina i tako mora ostati!'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 22. travanj 2018. 16:21

Ovoga puta priču o dopingu, suspenziji i dvije godine bez nogometa ostavili smo u drugom planu. Ionako je o tome sve rekao, malo se toga može dodati. U te dvije, najteže godine karijere, sigurno bi se Arijanu Ademiju sitnica poput odlaska na Poljud sa ‘samo’ plus bodova prednosti činila kao nagrada, a ne kao problem, u svakom bi se trenutku mijenjao za takvu ‘glavobolju’. No, u ovom trenutku tih plus pet, umjesto plus 12, velik je Dinamov problem, siguran naslov prvaka došao je u pitanje.

Ali, krenimo od kraja, od zadnje utakmice. Dinamo si je protiv Osijeka opasno zakomplicirao život?

- Ovo protiv Osijeka nije nam se trebalo dogoditi. Kompromitirali smo si neku ugodnu situaciju s kojom smo trebali ući u zadnji dio prvenstva. Međutim, ne treba sada raditi dramu od toga već analizirati zašto nam se dogodio poraz, izvući pouke i okrenuti novi list.

Razmišljate li uoči nedjelje i derbija o tome da poraz donosi samo plus 2, ili o tome da pobjedom idete na plus 8? Je li čaša polupuna ili poluprazna, vlada li pozitiva ili negativa?

- Nakon poraza je jasno da oko nas prevladava negativa i to je nešto uobičajeno ne samo kad je Dinamo u pitanju. Kao što sam rekao u prethodnom odgovoru, ne želim da nas bodovi sputavaju niti da nam daju neku lažnu sigurnost. Mi smo ti o kojima sve ovisi i tako se treba postaviti. To je jedini način da izvučemo ovu situaciju u našu korist.

Samo pobjeda

Dobro, kakav ćemo Dinamo vidjeti na Poljudu? Svjesni ste da će rezultat i dojam puno reći o ovoj momčadi i njezinom karakteru?

- A koja je razlika u odnosu na sve ostale protivnike? Uvijek Dinamo igra neke sudbonosne utakmice. Kada dobijemo, to se uzima pod normalno, kao što poraz uvijek kreira puno veću katastrofu nego što ona zapravo jest. Derbiji su uvijek utakmice velikog intenziteta i u fokusu javnosti, ali kada se sve završi - niti ćemo mi biti najbolji na svijetu ako dobijemo tu utakmicu, niti ćemo biti najgori u ligi ako se slučajno dogodi nešto neočekivano. Ali, optimist sam i ne zanima me ništa osim pobjede.

Možemo li vas nazvati ranjenim lavovima koji će na Poljudu biti pušteni s lanca, punima inata? Ili postoji mogućnost da se uplašite atmosfere i važnosti utakmice?

- Na to pitanje odgovor ćete dobiti u nedjelju nakon 17 sati. Mogu samo reći da od svojih suigrača očekujem inat i da Dinamu bude na tragu onoga što smo gledali protiv Osijeka nakon dvadesetak minuta igre. Što se tiče atmosfere, mislim da smo svi mi igrali u takvim uvjetima i sigurno nećemo biti impresionirani. I na kraju, ne igra atmosfera na Poljudu nego igrači. Mislim da sam time sve rekao.

Nema kalkulacija

Je li Arijanu Ademiju ovo najteži derbi na Poljudu u karijeri, s obzirom na ulog koji nosi?

- Stavljate nam leđa teret, koji je zapravo puno manji. Ta utakmica je jako bitna i puno toga bi mogla usmjeriti, ali ona sigurno neće biti konačna odluka o prvaku. Na Poljudu nije lako igrati, ali ako se netko od nas plaši atmosfere, onda neka u subotu ne ulazi u autobus. Vjerujem u svoju svlačionicu i svoje suigrače.

Koja je taktika najbolja za derbi? Krenuti od prve minute po pobjedu, ili pustiti Hajduk da se ispuše pa onda ‘ubosti’?

- Taktika i način na koji ćemo krenuti u nedjelju nije pitanje za mene već za trenera, ali mislim da nekakvim kalkulacijama nema puno mjesta. Očekujem njihov energični ulazak u derbi i na nama je da to što prije amortiziramo i krenemo sa svojom igrom.

Osijek, 100218. 
Stadion Gradski vrt. Utakmica Hrvatske Telekom Prve lige Osijek-Dinamo, 21. kolo.
Na fotografiji: Arijan Ademi 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX / CROPIX
Ademi

Trofeji su naša rutina

Možete li uopće zamisliti da Dinamo ove godine ne bude prvak?

- Ne mogu! Dinamo je klub kojem su trofeji rutina i tako mora ostati i u budućnosti. Možda bi neki htjeli gledati drugačiju sliku, ali nema šanse. Lani je Rijeka iskoristila neke slabosti Dinama, ali ove godine se vraćamo ondje gdje nam je mjesto. Dakle, gubitak naslova nije mi niti u primisli. Niti meni niti mojim suigračima. Ovaj naslov želimo više od svih.

Je li Hajduk trenutno u boljoj formi od vas?

- Da jest u boljoj formi sugeriraju posljednji rezultati, ali je li to presudni faktor za derbi? Ja mislim da nije. Uostalom, zar ih nismo nadigrali u posljednjoj utakmici pa su na kraju oni slavili? Premda je bitna, forma nije najbitnija. Kod Hajduka ne bih nikoga posebno izdvajao. Dobro djeluju kao momčad na travnjaku, probudio im se taj Gyurcso, Caktaš je počeo zabijati, vraća se Futacs, ali mislim da imamo kvalitetu zaustaviti te igrače.

Imamo kvalitetu

Puno se u zadnje vrijeme priča i o suđenju, svi se žale, svi kažu da su oštećeni. Postoji li strah da ovaj derbi presude suci i tako utječu i na završnu borbu za naslov?

- Ajmo maknuti sada neki opći i uvriježeni dojam i govoriti argumentima. Oni sugeriraju da je Dinamo najoštećeniji klub u prvenstvu! Ipak, ne pada mi napamet tražiti alibi u tome ili stvarati dodatni pritisak na suce utakmice. Evo, dva dana uoči derbija (pričali smo u petak prijepodne, nap. a.), a ja ne znam tko nam sudi, niti me to zanima. Oni su ljudi od krvi i mesa i mogu pogriješiti, siguran sam da u tome nema namjere. Želim vjerovati da će se nakon derbija najmanje pričati o sucima.

Bi li strani suci bili dobro rješenje za ovakve utakmice?

- Već sam odgovorio na prethodnom pitanju. Imamo dovoljno kvalitete da naši suci mogu to odraditi na najbolji mogući način. Pa nećemo raditi cirkus od vlastite lige! I to govorim iz položaja kapetana momčadi koja je po izvješćima Sudačke komisije najoštećeniji klub u ligi. Nije to moj dojam ili naših navijača već činjenica. Ali, ponavljam, vjerujem da će suci odraditi besprijekoran posao na Poljudu jer to im je posao.

Jesu li Splićani, bez obzira na sve, u psihološkoj prednosti pred ovaj derbi?

- Možda jesu zbog toga što igraju na svom stadionu, pred svojom publikom i što u derbi ulaze s manjim bodovnim minusom nego prije. Međutim, sve to nisu presudni faktori, najbitnija je kvaliteta i pristup.

Što, za kraj, može poručiti navijačima, kakav će Dinamo vidjeti u Splitu? Prave ratnike sa željom i gladi za pobjedom i trofejem?

- Mogu im obećati da ću dati sve od sebe da svaki navijač u ponedjeljak ide na posao ili u školu s osmijehom na licu. A znamo što to znači. Da ne vjerujem u sebe i svoje suigrače, ne bih niti istrčao na Poljud.

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 23:26