CROPIX
'BIT ĆU PRVI KOJI JE USPIO'

TO JE NAJAVA KOJA SE DUGO ČEKALA S POLJUDA: STIGAO U SPLIT I NAGOVIJESTIO LIGU PRVAKA: Iduće ćemo se sezone utrkivati s Dinamom za sam naslov prvaka!

OLEKSANDR SVATOK Ukrajinski branič odigrao je dosad pet prvenstvenih utakmica za Oreščaninovu momčad i zaslužan je što Bijeli primaju malo golova
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 20. travanj 2019. 15:20

Oleksandr Svatok (24), Ukrajinac u redovima Hajduka, od dolaska u Poljud odigrao je pet utakmica za momčad Siniše Oreščanina i, između ostalog, zaslužan je što Bijeli primaju malo golova. Ove zime su Bijeli otkupili Svatoka koji ima iskustva igranja u Europskoj ligi sa Zorjom iz koje je stigao, a Ukrajinac je prije Rijeke govorio o izazovima koji su pred Hajdukom te kako se snašao u Splitu.

Kakvi su dojmovi nakon dva mjeseca u Hajduku?

- Treneri i sve osobe koje rade oko momčadi su izvanredne. Suigrači su isto vrhunski, dosta mi pomažu u prilagodbi. Vlada pozitivna atmosfera i osjećaju se dobre vibracije.

Rezultat bi mogao možda biti bolji, premda je Hajduk blizu Europe...

- Vidim da grad i navijači žive za nogomet, a ostvarit ćemo rezultat onaj koji je najbolji za naše mogućnosti. Radimo maksimalno.

Je li to plasman u Europu, drugo ili treće mjesto?

- Nadamo se drugom mjestu do kraja prvenstva, a Europu ćemo definitivno izboriti.

Znate li da Hajduk sedam godina nije pobijedio Rijeku na Poljudu, nije slavio u 13 utakmica? Priča li se o tome u svlačionici?

- Osobno nisam čuo za tu informaciju u svlačionici, ali s obzirom na to da igramo dobro u ovoj polusezoni i dajemo svoj maksimum, taj podatak nama neće biti prepreka.

Kako ocjenjujete Hrvatsku nogometnu ligu?

- S obzirom na to da smo u prošlosti imali prijateljskih utakmica s hrvatskim klubovima, znao sam otprilike koja je to razina. Ali kada sam došao i osjetio ligu, osjećaj je da je razina ipak još viša nego sam mislio.

Koja je razlika u odnosu na ukrajinsku ligu?

- Teško je govoriti o razlikama, pogotovo zbog trenutne situacije u Ukrajini, ali suština je da Dynamo i Šahtar vladaju ligom, a u Hrvatskoj postoji više ekipa koje mogu pretendirati na visoke pozicije.

U posljednje se u vrijeme u Hajdukovoj obrani vrte tri stopera, osim vas tu još Ardian Ismajli i Borja Lopez? Što mislite o njima, s kim se najbolje slažete na terenu?

- Njih obojica igraju na visokoj razini, i Ismajli i Lopez, imaju veliku kvalitetu, pa ne pravim razliku.

Prvi crveni u karijeri

A što biste uzeli od jednoga ili drugoga, koju karakteristiku?

- Pa, recimo, da sam oštar kao Ismajli, a da imam dugu loptu kao Lopez.

Koja je vaša najveća kvaliteta?

- Teško mi je govoriti o sebi, to će bolje znati trener. Ali u svakom segmentu igre želim dati svoj maksimum, izabrati pravo rješenje o određenoj situaciji.

WARSAW, POLAND - MAY 26:  Oleksandr Svatok of Dnipro (C) warms up with team mates during an FC Dnipro Dnipropetrovsk training session on the eve of the UEFA Europa League Final against  FC Sevilla at the National Stadium on May 26, 2015 in Warsaw, Poland.  (Photo by Michael Regan/Getty Images)
Michael Regan/Getty Images / Getty Images

Nedavno ste protiv Rudeša dobili crveni karton, odnosno dva žuta u kratkom razmaku…

- To mi je prvi crveni karton u karijeri. Bližio se tada kraj utakmice, malo je i koncentracija pala. Zbog velike želje i agresivnosti možda sam napravio nesmotren potez. Nadam se da u budućnosti neću raditi takve greške.

Što vas se najviše dojmilo u Splitu otkako ste ovdje?

- Sviđa mi se jako mentalitet ljudi, jer su jako ljubazni i ugodni. Što se tiče kluba, moram istaknuti su u stručnom stožeru super ljudi koji mi daju podršku, a na to u prošlosti nisam naviknuo. Grad mi se također sviđa, prekrasan je i zaista ovdje uživam s djevojkom Darinom u svakom kutku, bilo da se radi o restoranu ili da idemo popiti kavu.

Protiv Dinama ste bili na klupi i osjetili dio atmosfere dobro popunjenog stadiona, a protiv Rijeke bi moglo biti slično…

- Atmosfera je bila veličanstvena, osjetili su to svi oni koji su igrali i koji nisu. Hvala navijačima na potpori i nadam se da će doći u istom broju kako bi nas bodrili protiv Rijeke.

U Dnjipru ste bili s nekadašnjim igračima Hajduka Nikolom Kalinićem, Ivanom Strinićem i Mladenom Bartulovićem…

- Čujem se s još s Bartulovićem koji sada u Lucku…

5 utakmica dosad je Svatok odigrao za Hajduk

445 minuta proveo je na terenu u bijelom dresu

25 godina proslavit će Ukrajinac u mjesecu rujnu

Pritisak igranja

U Hajduku je na poziciji stopera svojevremeno igrao Maksim Bilij… Možete li se usporediti s njim?

- Teško mi je reći, biti sudac. Nije mi drago uspoređivati se s kolegama, ali sigurno je da obojica imamo određene kvalitete. On je sada u Zorji, odakle sam je došao. Razgovarali smo nekoliko puta na temu Hajduka, rekao mi je da je veliki pritisak igrati, a nahvalio mi je grad, te mi je poručio da je imao samo dobra iskustva.

Što biste željeli ostvariti u Hajduku?

- Stvarno bih želio ostaviti traga u ovom klubu. Ove sezone želimo i znamo da ćemo ići u Europu, a sljedeće ćemo se boriti s Dinamom za prvo mjesto i ulazak u skupinu Lige prvaka ili Europske lige. Igrao sam sa Zorjom u Europskoj ligi dobrih utakmica, zabio Herthi (petom, nap. a.).

Bit ću prvi Ukrajinac koji je uspio

Hajduk do sada nije imao sreće s Ukrajincima, nisu ostavili neki trag ni Bilij, ni Milevskij niti Radčenko. Može li se to s vama promijeniti?

- Naravno da može, ja ću biti taj koji će to uspjeti. Dat ću sve od sebe.

Je li vas kontaktirao izbornik Andrij Ševčenko?

- Bio sam u konkurenciji, nadam se da ću biti opet u reprezentaciji.

Rezultati by SofaScore

Linker
22. travanj 2024 04:37