CROPIX
PIŠE JURICA RADIĆ

TO JE NAJBOLJE ŠTO HAJDUK IMA Poljudski klub je ove nedjelje ogoljen do kraja i neće mu pomoći ni stotinu Vulića bez velikog remonta u svlačionici

HAJDUK Sedmo mjesto primarno je autorsko djelo ovog Nadzornog odbora
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. listopad 2018. 15:15

Nije Kopić neznalica, niti je Vulić čudotvorac. Hajduk je bio slab na početku sezone, slab je i danas. To je jedina nesporna činjenica, jer bez obzira tko je trener, momčad ima niski limit.

Skromne je kvalitete, nema “špirita” u toj ekipi i nije slučajno da je Hajduk sedmi na ljestvici. Može do kraja jeseni biti i četvrti i osmi, ali slika se neće promijeniti. Hajduk je s Vulićem pobijedio Rudeš i Istru, ali momčad nema klasu. Nema pojedinačnu, a samim time ni kolektivnu.

Ogoljeni do kraja

Hajduk je protiv Osijeka ogoljen do kraja. Dinamo je bio “tepih” ispod kojeg su se skrile sve manjkavosti, jer Zagrepčani su više mislili na Anderlecht nego na Hajduk koji im ionako nije ozbiljno zaprijetio. Ali, Osijek je bio ambiciozniji, Osijek je došao pobijediti. I to je vijest, jer Osijek je na Poljudu pobijedio samo jednom u HNL-u, i to u proljeće 2008. godine. Međutim, tradicija više nije saveznik Hajduka, na tradiciju se više ne treba pozivati. Hajduk je sedmi na ljestvici i to je blizu realnosti. Nijanse su tek u pitanju.

Tko snosi odgovornost za ovakav sramotni rezultat iznimno skupe momčadi? Treneri jednim dijelom, ali pravi kreatori su daleko od klupe. Aktualni rezultat je primarno autorsko djelo Nadzornog odbora na odlasku. Nadzorni odbor na čelu s predsjednikom Slavenom Marasovićem sudjelovao je u stvaranju današnjeg Hajduka koji se postupno kreirao kroz pet proteklih prijelaznih rokova, od ljeta 2016. do danas.

Što su napravili, imaju danas na tablici prvenstva i financijskom rezultatu kojeg je javnosti nedavno pokazao predsjednik Huljaj. Današnji Hajduk je ogledalo rada i razmišljanja Marasovićeva Nadzornog odbora i njihovih operativaca, od Kosa, preko Branca do današnjeg tandema Huljaj - Bjelanović.

I da ne bude zabune, cjelokupni Nadzorni odbor snosi odgovornost zašto je Hajduk danas rezultatom ispodprosječan, a jedino je bogatim plaćanjem igrača, u više kategorija, visoko plasiran u hrvatskim okvirima. Zato, ako već znamo da su u prosincu sljedeći izbori za NO, treba dobro razmisliti kakvu odgovornost moraju snositi oni koji svojim neuspješnim vođenjem kluba spuštaju Hajduk na nisku razinu.

Istina je da Hajduk nije prvi put na sedmom mjestu poslije 10. kola. Prije devet godina Hajduk je također loše krenuo u sezonu i nakon 10. kola imao je 15 bodova i sedmu poziciju. Danas je još lošiji, jer ima četiri boda manje nego te povijesno loše 2009. Ali, tada je Hajduk imao momčad klasnih igrača, imao je Subašića, Strinića, Ibričića, Cernata, Skoku, Andrića... da ne nabrajamo dalje. Momčad je bila skupa, ali imala je klasu koja je do kraja sezone osvojila Kup i potom se plasirala u Europa ligu. Tko će danas povesti Bijele prema Europi, tko će ih izvesti iz krize?

Noćna mora

Najveća tragedija Hajduka i prava noćna mora za trenera Vulića jest podatak da je Hajduk protiv Osijeka izveo sve najbolje što ima. Nema nikog u pričuvi, nema kartoniranih ni ozlijeđenih. Svi najbolji su igrali prošle nedjelje, a Osijeku je nedostajalo pet važnih igrača. Treba li tome nešto dodati? Jasno, ne treba.

Zato nije Kopić trener koji ne razumije nogomet, niti Vulić ima čarobni štapić. Momčad Hajduka možda može malo više. Ali, vrlo malo. Nije to pretjerana ocjena, temeljena je na učinku u kalendarskoj 2018. godini.

Rezultati by SofaScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 09:20