Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
ATOMSKA NAJAVA

TO SU TE NAJAVE KOJE DIŽU DALMACIJU NA NOGE! Veliko pojačanje poslalo najljepši poziv na derbi u Maksimiru: 'U nedjelju ćete vidjeti pravi Hajduk!'

MIJO CAKTAŠ Najveće ovozimsko pojačanje poljudskoga kluba uoči derbija u Maksimiru
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. veljača 2018. 23:56

Mijo Caktaš sudjelovao je u promotivnoj akciji Našeg Hajduka na splitskoj Rivi. Malo su ga zaboljeli sinusi, nije bio od nekog posebnog raspoloženja za duge razgovore. Uz to nam je u startu poručio:

- Je li Gabela što pokazala?

Došao je Mijo Caktaš kao veliko pojačanje u Hajduk, pa mu se nije dopalo što smo Gabelu postavili kao test njegove spremnosti. Ali, bitno je da je Mijo položio onaj drugi test, da je već na povratničkoj premijeri u Vinkovcima zabio pogodak.

- Moram priznati, nije bila posebno dobra igra u Vinkovcima, ali vidjeli ste teren. Kako po onom terenu razviti našu igru? Teško i nikako. Ali, pravu igru Hajduka vidjet ćete u nedjelju u Zagrebu - jasan je Caktaš uz dodatak:

- Svi čekamo te velike utakmice, a derbi uvijek donosi golemi motiv.

Norveški deja vu

Proteklih sezona Caktaš je koristio taj golemi motiv. Blago rečeno, dobro je Caktašu “legao” Maksimir. Ali, kasnije ćemo o tome, prva tema su Franck i Mijo. Akcija koju smo prošle nedjelje vidjeli u Vinkovcima pravi je “deja vu”. Već smo to gledali u Norveškoj prije dvije i pol godine.

- Da, da - nasmijao se Caktaš prisjetivši se pobjede protiv Strömsgodseta.

- Jako slična akcija. I tada je Franck poveo loptu, istrčao kontru, a ja sam ga pratio za pogodak koji nam je osigurao prolaz u play-off europskih kvalifikacija.

Ohandza igra kao u najboljim danima, a upravo su njegova najbolja izdanja u Hajduku bila kod Burića u ljeto 2015. Te jeseni Caktaš je bio prvi strijelac Bijelih, a Ohandza je nosio Hajduk kroz eurokvalifikacije.

- Kada nema problema s ozljedama, Ohandza je onda pravi igrač. Uvijek u šansi.

Ili šanse stvara drugima kao što je to radio Caktašu u njihovih šest mjeseci suradnje. Nije utakmica sa Stromsgodsetom jedina koju pamtimo od tandema Ohandza - Caktaš. U HNL premijeri Kamerunca za Bijele, asistirao je Caktašu za pogodak u maksimirskom derbiju.

- Jedan od moja tri zgoditka u Maksimiru. Kažem vam, ide me sjajno u zagrebačkim derbijima.

Bolji od onog iz 2016.

Ali Caktaš još nema pobjede u zagrebačkim derbijima. Tri pogotka, različiti profili utakmica, ali fali pobjeda.

- Pamtim zadnju prije transfera u Rusiju. Odigrali smo zaista sjajnu utakmicu, ali što to vrijedi kada smo nesretno izgubili u zadnjim minutama. Koncentracija je presudna u velikim utakmicama, a nama se posljednjih sezona često znalo događati da bodove u velikim utakmicama prosipamo u finišu. Ne smijemo u nedjelju ponoviti takve pogreške.

Često se zna reći da se derbiji odlučuju u veznom redu, da je glavna bitka na sredini terena. Pritom analitičari drže Dinamov vezni red kvalitetnijim od Hajdukova.

- Neću ulaziti u pitanja tko ima bolji vezni red. Dinamo ima kvalitetne igrače, a derbije odlučuju nijanse. U nedjelju očekujem sličan scenarij u kojem će detalji presuditi.

Je li remi zadovoljavajući ishod za Bijele u nedjelju?

- Uvijek je dobro ne izgubiti derbi u Zagrebu, ali bilo bi još ljepše pobijediti.

Je li Dinamo favorit unatoč dobroj formi Hajduka? Makar zbog činjenice da se igra u Maksimiru.

- Ne držim Dinamo favoritom, bez obzira što se derbi igra u Zagrebu. Po meni, šanse su ravnopravnih 50:50. Svaka momčad ima svojih aduta za pobjedu, nema razloga nikoga proglasiti favoritom.

Nakon dvije godine vratio se Mijo u Hajduk. I što je zatekao? Kakve su impresije nakon tri tjedna u bijelom dresu? Je li ova momčad jača od one koje ste ostavili na Poljudu u siječnju 2016.?

- Ovaj Hajduk je definitivno bolji od onog kojeg sam napustio pred dvije godine. Kvalitetniji smo, ali moramo se potvrđivati na terenu. Već od nedjelje u Maksimiru.

Posebno uzbuđenje

S Caktašem u startnoj postavi, nema sumnje. Pet zgoditaka u derbijima bilježe Andrić i Pralija, a Caktaš je jedini igrač iz aktualnog kadra koji može uskoro dostići rekordere.

- Znate da se ja s tim ne opterećujem. Veseli me svaka pobjeda Hajduka, a ukoliko postignem zgoditak bit ću još zadovoljniji.

Jeste li sretni zbog povratka?

- Naravno, napravio sam odličan potez. Ovo uzbuđenje pred derbi, osjećaj velike utakmice nigdje ne možeš imati kao u Hajduku - podvukao je Hajdukov nogometaš.

TRI GOLA U ZG-DERBIJIMA Rekorder Mijo zabio u 33. sekundi

Tri pogotka u zagrebačkim derbijima i sva tri u ranoj fazi utakmice. Nestrpljiv je Mijo u Maksimiru, pa je svoj debitantski zgoditak u derbijima postigao već u 33. sekundi igre u rujnu 2012. kada je Hajduk izgubio 1:3.

Taj pogodak ujedno je i najbrže postignut pogodak u HNL derbijima Hajduka i Dinama. Drugi gol upisao jeu 8. minuti derbija iz srpnja 2015. koji je završio 1:1. Treći je ubilježio iste sezone, ponovno u Maksimiru u prosincu 2015. Minuta je bila 17. Tri zgoditka u derbijima, sva tri u Maksimiru za rano vodstvo Hajduka, ali samo jedan bod Bijelih u tim susretima. Odličan Mijo, ali slabi profit u konačnici za Bijele.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 07:00