HNL

Tomas i Vlaović o bivšem suigraču: 'Ne sudite Kovaču na temelju dvije utakmice'

AUTOR:
 • Alen Lesički

 • OBJAVLJENO:
 • 20.10.2013. u 13:35

 • Nitko kao Niko, nasmijao se Stjepan Tomas. Bivši reprezentativac pozdravio je dolazak suigrača na mjesto izbornika reprezentacije.

  - Niko Kovač će donijeti dašak njemačkog profesionalizma u naše redove i to je sjajno. Kao suigrača pamtim ga kao discipliniranog, proniciljivog i dosljednog. Često smo znali pričati o nogometu i već tada se vidjelo da ima žicu za trenerski posao. Niko Kovač je svemu u karijeri pristupao bez kompromisa pa će i izborničkoj funkciji - tvrdi Tomas.

  Sjajno vodio mlade

  Izvjesno je kako se zamjerke Kovaču senioru mogu pronaći po pitanju iskustva.

  - Radio je kao pomoćnik u Red Bullu, a potom i samostalno u klubu i mladoj reprezentaciji. Dakle, nije da nema iskustva. Uz to, nemojte zanemariti igračko iskustvo koje je skupljao u Njemačkoj i reprezentaciji Hrvatske, a koje je ponekada neprocjenjivo - naglasio je Stjepan Tomas.

  Bivši stoper često prati utakmice mlađih selekcije s obzirom da je skaut Rubina iz Kazana. Gledao je i U-21 reprezentaciju koja je pod Kovačem nanizala četiri trijumfa.

  - Jako je dobro taktički postavio igru mlade reprezentacije. Svatko zna gdje mu je mjesto i što mu je za činiti. Vidjelo se kako je puno uložio u analiziranje protivnika i to se pokazalo na konačnom rezultatu.

  Na kraju, Tomas je naglasio kako o Niki Kovaču ne treba suditi kroz dvije utakmice play-offa.

  - Neka to prođe na najbolje mogući način. No, ako i ne uspije, Kovaču treba dati jedan ciklus, za koji ne sumnjam da će biti profesionalan i na visokoj razini, pa tek onda podvući crtu pod njegov rad - zaključio je Tomas.

  Slično razmišlja i Goran Vlaović koji nije pobornik šok-terapija. Bivši golgeter smatra da je Igor Štimac trebao zaokružiti ciklus.

  - A dobar rezultat u doigravanju bitno bi promijenio sliku o cijelim kvalifikacijama. Tako o Niki Kovaču ne smiju govoriti utakmice baraža, već ono što dolazi nakon toga - naglasio je Vlaović koji nema sumnji u odabir HNS-a:

  Iskustvo nije presudno

  - Očekujem da nastavi smjerom kakvim je išao u igračkim danima. Dakle, karakterno, radno i požrtvovano. Takvim ga navijači pamte s terena, takav će biti i kao izbornik. Gledao sam U-21 reprezentaciju i evidentno je svoj posao odradio solidno. Vidi se po rezultatima - rekao je Goran Vlaović.

  Bivši suigrač dotakao se i tog iskustva i ne smatra to kao problem. Razloge svojih razmišljanja pronašao je u mnogim primjerima iz svjetskog nogometa.

  - Stalno se provlače takve teze, a bilo je puno trenera koji su svojim rezultatima demantirali da je za funkciju izbornika prijekopotrebno iskustvo.