Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
BRZI RASTANAK

TREBAO JE BITI ČOVJEK KONTINUITETA, A OTIŠAO JE NAKON SAMO SEDAM I POL MJESECI! ŠTO JE POSTIGAO HULJAJ? Sjajni transferi i očajni rezultati

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. veljača 2019. 09:37

Njegov životni moto je da bude - pobjednik. Tako je Jasmin Huljaj predstavljen početkom srpnja prošle godine. Izabran je na četiri godine, trebao je biti čovjek kontinuiteta, ali već sedam i pol mjeseci kasnije pišemo analizu, zbrajamo njegove plusove i minuse. Po čemu ćemo pamtiti Huljaja, sada već jednog od bivših predsjednika Hajduka?

Primarno po tri slike. Prva je loš rezultat Hajduka sa šestim mjestom, zatim smjena dvaju trenera i naposljetku prodaja Palaverse u Manchester City, odnosno odbijanje prodaje Bradarića.

ŠESTO MJESTO NAJVEĆI KRIMEN

Rezultat je najveći Huljajev krimen, jer šesto mjesto Hajduka je najbolnije od svih postignuća predsjednika u njegovu kratkom mandatu. Preuzeo je klub u jednoj kaotičnoj situaciji gdje je većina stranaca htjela što prije napustiti klub koji je prošlog ljeta počeo ulazi i u “sivu egzistencijalnu zonu”. Nije se ostalo bez novca, ali je bilo jasno da će u bliskoj budućnosti rashodi višestruko nadmašiti prihode. Skupa momčad u mentalnom rascjepu između želja i mogućnosti nije mogla kvalitetom odgovoriti zahtjevima, a Huljaj je stigao kao brucoš u nogometnom svijetu.

VIDEO: Jurica Radić

Bez iskustva u situaciji koju ni mnogo stručniji i iskusniji ne bi riješili, tonuo je zajedno s momčadi sve do šestog mjesta. Hajduk je u toj poziciji i ostavio u trenutku kada je podnio ostavku prije dva dana.

LUTANJA S TRENEROM

Huljaj je u startu na klupi dobio trenera Kopića kojeg je dočekao riječima: “Ima moju podršku na neviđeno, nisam tip menadžera koji radi nagle poteze.” Tako je postupao do početka rujna i susreta u Koprivnici koji je označio šestu uzastopnu utakmicu bez pobjede Bijelih u HNL-u. Kopiću je dva dana nakon remija s Belupom pružio maksimalnu podršku, ali samo dan kasnije potpisao mu je otkaz.

- Dao sam Kopiću podršku nakon utakmice s Belupom, a poslije dva dana razmišljanja, kada sam vidio da je situacija kritična, razgovarao sam s Bjelanovićem o tome idemo li u promjenu trenera. Pružio sam opet potporu Kopiću, jer sam bio svjestan da je teško raditi promjene. Dan poslije? To je Kopićeva odluka da se povuče iz razloga koje će on sam jednom objasniti. Njegova odluka koju sam ja prihvatio. Nisam bio u opciji razgovarati, jer on je rekao da nije u stanju dalje voditi momčad. Razlozi? Povjerenje koje je bilo narušeno nije do kraja vraćeno. Povjerenje između navijača, trenera, svlačionice... zato razumijem i odluku trenera. Iako sam je teško prihvatio. Ali nisam imao izbora - objasnio je Huljaj u rođendanskom razgovoru za SN u listopadu prošle godine.

VIDEO: Jurica Radić

Pritom je Huljaj negirao da je Kopiću presudio sastanak sa Štimcem. S Kopićem se tako rastao početkom rujna, a dva i pol mjeseca kasnije promijenio je i Vulića. Iza tog rastanka također su ostali repovi.

- Mislim i nakon smjene da je predsjednik dobar čovjek, ali držim da netko upravlja njime. Jer mene je smijenio na šestom mjestu, a Kopiću je pružao podršku dok je bio deveti - požalio se Vulić nakon smjene s klupe Bijelih.

Huljaj nije reagirao na Vulićeve riječi, nije se hvatao sintagme “netko upravlja predsjednikom”. Mirno je obavio kadrovsku promjenu, stavio je Oreščanina kao trećeg trenera u sedam i pol mjeseci. Brži od njega u recentno doba bio je Kos koji je umjesto Burića u startu mandata doveo Pušnika kojeg je nakon manje od sedam mjeseci od početka svog mandata zamijenio s Carrillom.

TRANSFERI ZA FINANCIJSKI MIR

I na kraju dolazi najbolji dio njegova mandata, a to su transferi. Potpisao je jedan od najboljih klupskih poslova, prodaju Tome Bašića za 3,5 milijuna eura u Bordeaux prošlog ljeta. Ove zime realizirao je prodaju Palaverse za 4,5 milijuna plus bonus koji će Bijelima donijeti preko 6 milijuna eura. Činjenica je da je klub nasljedniku ostavio u dobroj poziciji za optimistički pogled na sljedeći mercato.

Ulaganje u Svatoka pokazuje da Hajduk ima čak i novca za manje kupnje, a Huljaj je financijski dio pozitivno posložio. Toliko dobro da mu nije trebao ni transfer Bradarića za kojeg je Lille nudio 6,5 milijuna eura. Ali provodio je razvojnu smjernicu Nadzornog odbora prema kojoj nema prodaje mladih igrača u većem broju, Jedan, ovoga puta Palaversa, za višemjesečno rješavanje egzistencije i time se zatvara transferna priča.

Zato ćemo Huljaja pamtiti po novom kriteriju, visoko podignutoj letvici kada je riječ o prodaji igrača Hajduka. Nema više laganih i jeftinih prodaja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 09:31