Foto: Goran Mehkek / CROPIX
VEZNJAK SE PRISJEĆA

TRENUTAK KADA SU SE SVI NAVIJAČI DINAMA UHVATILI ZA GLAVU 'Ne postoji osoba na svijetu koja je željela taj gol više od mene'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. srpanj 2019. 19:13

Dugo Amera Gojaka nije bilo u medijima, imao je svoje razloge, no ovoga puta nije bilo problema, razgovor je prihvatio s osmijehom.

- Sve u redu, nova sezona, sve kreće od nule. Pamtimo lijepe stvari, one loše ostavljamo iza sebe i gradimo novu priču - započeo je Gojak koji je prošle sezone, pogotovo u njezinu prvom dijelu kad se stvarala povijest, bio jedan od ključnih igrača u momčadi Nenada Bjelice. Zato su i uspomene na tu sezonu vrlo pozitivne.

- Općenito, bila je to povijesna sezona, puna emocija i zadovoljstva. Pa ostvarili smo što mnogi prije nas nisu ostvarili. Vratili smo osmijehe na lica navijača. Ne mogu vam opisati koliko je lijepo bilo biti igrač Dinama u Zagrebu. Možemo biti sretni zbog svega što smo napravili, a sad smo još puno zreliji i još ćemo pametnije igrati i reagirati u nekim situacijama iduće sezone. Bogatiji smo za jedno veliko iskustvo.

Koprivnica, 190419. 
Gradski stadion. 
Hrvatski Telekom Prva liga, 30. kolo, 
NK Slaven Belupo - GNK Dinamo. 
Na fotografiji: slavlje igraca Dinama, Nenad Bjelica, Amer Gojak.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Puno lijepih stvari

Osobno, najviše će pamtiti dvije utakmice, dvije koje su bile vrlo važne na putu do europskog proljeća.

- Posebno pamtim utakmicu protiv Spartaka kad sam zabio gol za europsko proljeće, a onda i onu u Bruxellesu kad sam zabio gol Anderlechtu. Ta je utakmica na neki način isto bila prekretnica, pobjeda koja nam je usmjerila sezonu. U svakom slučaju, bilo je puno lijepih stvari koje će zauvijek ostati u sjećanju.

No, proljetos je Gojak malo stao, nije igrao onako uvjerljivo kao prošle jeseni. Dojma smo da je “pao” nakon onog promašaja u Lisabonu, nakon kojega je Dinamo završio svoj europski put.

Otac se brine

- Mlad sam igrač i sigurno da mi je bilo žao zbog tog promašaja, želio sam zabiti taj gol više nego bilo tko. Vjerujte, ne postoji osoba na svijetu koja je željela taj gol više od mene. No, valjda je “onaj gore” odlučio da ne bude tako. Nema povratka, život ide dalje. Na meni je da iz te situacije izvučem iskustvo i izađem što jači. Mnogi veliki igrači su promašivali u velikim utakmicama i to je sastavni dio nogometa.

Bez obzira na sve, Gojaka se sve češće spominje u kontekstu mogućeg odlaska iz Dinama, među onim igračima koji bi već ovog ljeta mogli napustiti Maksimir. Kako se on nosi s tim pričama, remete li mu mir?

- Imam ugovor s Dinamo još tri godine i moje je samo da radim, da odradim sve zahtjeve na najbolji mogući način. A tu je moj otac koji se brine o ostalim stvarima i tako je najbolje. Imam mir i posvećen sam samo nogometu i Dinamu.

Split, 030419.
Stadion Poljud, 
Nogometna utakmica HT Prva HNL , 27.kolo, derbi HNK Hajduk - GNK Dinamo.
Na fotografiji: Amer Gojak, Mijo Caktas
Foto: Vojko Basic / CROPIX
CROPIX

U Dinamu ga vodi Nenad Bjelica, u reprezentaciji Robert Prosinečki. Dva sjajna veznjaka bogate karijere. Što za mladog veznjaka poput Gojaka znači kad ga savjetuju i treniraju takvi treneri?

- Slični su kao treneri, od obojice mogu puno naučiti. Bjelica mi je jako puno pomogao savjetima. Kad nešto loše napravim, sugerira mi je kako to ispraviti u idućoj utakmici. I to je činio na normalan i ljudski način. Taj način na koji on komunicira i daje ti do znanja kako te cijeni i poštuje, nešto je što se ne da naučiti, to nešto što imaš u sebi ili nemaš. A o njegovoj stručnosti neću uopće pričati. Drago mi je da je Bjelica ostao s nama, da je i dalje dio ove momčadi i siguran sam da ćemo uz njega napraviti još velikih stvari. Prosinečki, ista stvar. Kad sam došao u reprezentaciju, dosta je pričao sa mnom. Dao mi je podršku i samopouzdanje, rekao mi je samo da se opustim i igram svoju igru. Hvala mu što mi je pružio priliku, nadam se da sam mu uzvratio na najbolji način. Naravno, to je veliko olakšanje za mene što imam čast raditi s dvojicom takvih bivših veznih igrača, kad vas oni savjetuju, znate da ne morate puno pitati, nego ih samo morate poslušati i odraditi što se traži.

U reprezentaciji priča u ovim kvalifikacijama nije krenula kako se očekivalo, BiH je trenutno daleko od plasmana na Euro.

- Žao nam je što nismo pobijedili u te dvije utakmice, ali dobro, još vjerujem u prolaz, a sad su nam utakmice s Lihtenštajnom i Armenijom presudne. Vjerujem da ćemo pobijediti i uhvatiti korak s ostalima i plasirati se na Euro. Znate, svjesni smo koliko za naše ljude u BiH znače uspjesi reprezentacije. Narod živi s nama i vrijeme je da im vratimo jednim dobrim rezultatom. Ponavljam, početak nije bio najbolji ali dok postoji šansa, ja sam uvjeren da ćemo je iskoristiti.

Nedostaje realizacija

Što očekuje od Dinama u novoj sezoni, mogu li Modri napraviti još jedan veliki europski rezultat?

- Mi smo Dinamo i uvijek idemo utakmicu po utakmicu, želimo pobijediti u svakoj utakmici. Momčadski i individualno želim korak naprijed u odnosu na prošlu sezonu, dati svoj maksimum u svemu.

U Dinamu je već pet godina, sjećamo se kad je tek došao, dok je još igrao za juniore i mlade momčadi. Brzo vrijeme ide.

- Da, iduće zime bit će mi pet godina u Dinamu. Bilo je tu uspona i padova, ali tako je u svakom poslu. Mogu reći da sam zadovoljan kako mi ide karijera. Bilo je i lijepih i teških trenutaka, ipak više lijepih. Ali iz svega v, dosta sam naučio u tih pet godina i iznimno napredovao. U igračkom smislu, ali i u karakternom. Nekada su me neke sitnice pogađale i unosile nemir, sada se na neke sitne nepravde nasmijem i krenem dalje. Imam svoj put koji slijedim, obitelj koja me prati, prijatelje, suigrače… Nisam pogriješio što sam došao, u svakom slučaju.

Što on još, po vlastitom mišljenju, treba popraviti u svojoj igri, kakvog ćemo Gojaka gledati u novoj sezoni?

- Malo mi je nedostajala realizacija. Dosta se puta nađem u šansi, a to je također kvaliteta da se igrač nađe u šansi, ali samu realizaciju moram popraviti. I nadam se da ću već u novoj sezoni pokazati i tu kvalitetu, da ću zabijati više golova nego dosad.

Inače, Gojak je u Moravskim Toplicama od srijede kada se priključio s ostalim reprezentativcima. Iza njega je tek nekoliko treninga, prve utakmice igrat će tek idućeg tjedna, vjerojatno onu protiv Dekana u srijedu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 16:09