Vladimir Dugandzic / CROPIX
ZADNJA UTAKMICA BURIĆA

TRIJUMF I PREOKRET HAJDUKA! Gosti zabili Ljubiću kroz noge, stadion se tresao od zvižduka, a onda je stvar u svoje ruke uzeo najbolji igrač Splićana

Posljednji put pod palicom Damira Burića hajdukovci su na Poljudu s 2:1 svladali pretposljednju momčadi prvenstva Istru 1961. Za Puljane je strijelac bio Matija Fintić, a preokret je Hajduku donio kapetan Mijo Caktaš u drugome dijelu. Bijeli su trenutno na drugome mjestu s 35 bodova, a konačnu ljestvicu odredit će okršaj u srijedu između Dinama i Rijeke na Maksimiru.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. prosinac 2019. 20:25

HAJDUK - ISTRA 1961 2:1 (Caktaš 62', 69' / Fintić 43')

HAJDUK (4-2-3-1): Ljubić – Tahiraj, Ismajli, Simić, Čolina – Bradarić, Nejašmić (od 63. Teklić) – Edouk (od 46. Jradi), Caktaš, Jakoliš (od 71. Blagaić) – Jairo

TRENER: Damir Burić

ISTRA 1961 (4-3-3): Čondrić – Franić, Tomašević, Rufati, Pavić – Ivančić, Lončar, Ćuže - Gržan (od 87. Sane), Perić-Komšić (od 81. Bušnja), Fintić (od 74. Rubić)

TRENER: Ivan Prelec

SPLIT – Stadion Poljud. Gledatelja 6.262. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka)

Damir Burić je pobijedio s Hajdukom na svom oproštaju od Poljuda, i to preokretom u drugom dijelu protiv Istre 1961. Puljani su imali vodstvo od 43. minute i bili blizu da konačno pobijede u prvenstvu nakon 134 dana, no nije se dogodilo, jer dva je gola postigao Mijo Caktaš, najbolji strijelac prošle sezone, koji je s ova dva gola došao do brojke od osam ove polusezone, a bio je i blizu hat-tricka u nadoknadi.

Burić je Hajduk ostavio na drugom mjestu, na koje se vratio teže od očekivanoga u utakmici u kojoj su gosti imali povremeno ofenzivan gard i znali zaprijetiti. Hajduk je imao dva uvodna pokušaja s distance, najprije je šut s 20 metara oprobao Caktaš nakon solo prodora, ali je lopta otišla pokraj vratnice. Malo poslije Jairo je na rubu kaznenoga prostora primirio loptu, ali nije pogodio vrata, opet je lopta otišla u gol-aut.

No nakon toga je sijevnula brza akcija gostiju kada je Gržan prošao po desnoj strani i idealno ubacio pred vrata za stasitog Perić-Komšića, koji je pucao glavom. Lopta je pogodila gredu, odbila se na 10 metara od vrata, no onda je Ismajli očistio opasnost. Ubrzo je iz daljine pokušao Lončar, no nije u njegovu udarcu bilo ni snage ni preciznosti.

U 16. minuti Hajduk je bio u kontri, Jairo je dao do Eduoka, a on s ruba kaznenoga prostora pogodio suprotnu vratnicu. Dvije minute potom prošao je Jakoliš, ali je obrana Istre blokirala njegov šut, koji je završio u korneru, nakon kojega nije bilo opasnosti. U 20. minuti jako je s 18 metara pucao Eduok, ali je Čondrić obranio.

Dobru akciju po lijevoj strani odigrali su Puljani u 26., no nakon dodavanja Fintića nije dobro pucao Pavić. Raspoložen je za igru bio Eduok na drugoj strani, koji je u 30. probao i desnom nogom, no pogodio je reklamu iza vrata, a malo nakon toga pogodio je i u istarski obrambeni blok. U 41. je Čolinin ubačaj na glavu Bradarića umalo prevario Čondrića, lopta je u neobičnom luku išla pod gredu, ali se vratar gostiju ipak spasio. Onda je stigao gol Puljana, koji su nakon toga imali još jednu prigodu za šah-mat, no Gržan je sa 7-8 metara pucao u vanjski dio mreže.

U nastavak je Hajduk ušao s jednom promjenom, umjesto Eduoka, koji je nešto pokušavao u prvom dijelu, ušao je Jradi. U 50. je Čondrić uhvatio još jednu parabolu koju je poslao Bradarić i koja je išla u nezgodnom luku. Nije se ništa posebno događalo do 62. minute, kada je Hajduk izjednačio, ali je Istra već u sljedećem napadu opet mogla zabiti, no Fintićev je pokušaj prošao tik uz lijevu Ljubićevu vratnicu.

Pljesak je malo nakon gola dobio i mladi Jakov Blagaić, koji je ovom prilikom debitirao za seniore. Nakon što je Hajduk poveo, Bijelima se smanjio pritisak i lakše su igrali, i Istra je nastavila sa svojom tranzicijom i traženjem Perića-Komšića, no nisu uspijevali. Iz daljine je probao Pavić, a malo nakon toga još jedan pljesak dobio je Blagaić kada je umalo pogodio mrežu. Šutirao je iskosa s 15 metara, no nedostajalo je dvadesetak centimetara za prvijenac u debiju. U 82. je Ivančić probao s 20 metara, no Ljubić se nije dao iznenaditi, dok je kasniji pokušaj Bušnje otišao preko vrata.

U sudačkoj je nadoknadi Petar Rubić dobio izravni crveni karton zbog prigovora glavnome sucu Ivanu Bebeku.

HAJDUK - ISTRA 1961 2:1 (Caktaš 62', 69' / Fintić 43')

HAJDUK: Ljubić - Čolina, Simić, Ismajli, Tahiraj - Nejašmić, Bradarić - Eduok, Caktaš, Jakoliš - Jairo

ISTRA 1961: Čondrić - Pavić, Rufati, Lončar, Tomašević, Franić - Ćuže, Ivančić - Fintić, Gržan, Perić-Komšić

----------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90'+1' - IZRAVNI CRVENI KARTON IGRAČU ISTRE! Petar Rubić zbog jedne je odluke odlučio prigovoriti glavnome sucu Ivanu Bebeku te mu je Riječanin ekspresno pokazao put u svlačionicu! Možemo samo pretpostaviti što mu je Rubić rekao jer je Bebek zaustavio već započetu akciju Hajduka te odmah iz džepa izvadio crveni karton...

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

87' - Posljednji put mijenja Prelec. Iz igre je izvadio Gržana, ušao je Arona Sane.

81' - Druga promjena kod Istre. Izašao je Perić-Komšić, mijenja ga Denis Bušnja.

80' - Šansa za Hajduk! Lijepo se 19-godišnji Blagaić izvukao na udarac i šutirao s ruba šesnaesterca, gađao je suprotan kut, no prošlo je to pored vratnice...

78' - Vratio se Jradi u igru, stisnut će zube Libanonac, no ne izgleda to dobro, vidi se da šepa...

76' - Nevolje za Burića! Ozlijedio se Bassel Jradi, džoker s klupe koji je ušao početkom drugoga dijela, ali trener Hajduka je iskoristio sve zamjene i čini se da će Bijeli morati nastaviti s desetoricom.

74' - Prvu zamjenu radi Ivan Prelec. Ušao je Petar Rubić umjesto strijelca jedinoga gola za Istru Matije Fintića.

70' - Posljednja promjena kod Hajduka. U igri je Jakov Blagaić, izašao je Marin Jakoliš.

69' - GOOOL! Bradarić je poslao sjajnu okomitu loptu prema Caktašu koji bježi obrani Istre i s desetak metara matira Čondrića za preokret na Poljudu!

- Na Poljudu je danas 6.262 gledatelja.

64' - I odmah je Fintić mogao ponovno šokirati Splićane! Majstorski je izvozao Hajdukove braniče i opalio s ruba šesnaesterca, a udarac je prohujao tik kraj suprotne vratnice!

63' - Odmah mijenja Burić. Umjesto Darka Nejašmića u igri je Tonio Teklić.

62' - GOOOL! Izgledalo je da se nogometaši Istre uspješno nose s pokušajima hajdukovaca, a onda je sijevnuo kapetanov udarac! Tahiraj je sjajno centrirao za Caktaša koji je mirno primirio taj ubačaj, fintom se riješio Tomaševića i Franića te zatim rutinski poentirao pored nemoćnog Čondrića... Bijeli su izjednačili, rezultat je 1:1!

60' - Mnogo je mirnije drugo poluvrijeme u odnosu na prvo. Jedini faktor koji je aktivan na Poljudu je Torcida. Splitski navijači zbog kazne nisu smjeli okupirati 'domaću' sjevernu tribinu, ali je zato istočna solidno popunjena te navijanje traje od prve minute.

52' - Šansa za Hajduk! Tahiraj je ubacio za Jradija koji tuče glavom, no Franić je to blokirao. Tražili su odmah hajdukovci da Bebek sudi igranje rukom, ali ponovljena snimka pokazuje da je glavni sudac ispravno procijenio jer je branič Istre štitio tijelo.

46' - Počinje drugo poluvrijeme na Poljudu. U momčadi Istre nema promjena, a Damir Burić odlučio se na jednu izmjenu - u svlačionici je ostao Eduok, zamijenit će ga Bassel Jradi.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Furiozan početak s pregršt prilika zamijenila je monotona završnica, a onda je kao ledeni tuš hajdukovcima stigao pogodak Istre. Obrana nije reagirala kako treba te je Ljubića iz blizine matirao 22-godišnji Matija Fintić.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

43' - GOOOL! Dugo je putovala lopta oko šesnaesterca Hajduka i nitko od Bijelih nije uspio izbiti je izvan kaznenog prostora, a obrana je bila iznimno loše postavljena i nije reagirala kako treba ni kada je Fintić ostao sam na lijevoj strani te je iskosa matirao Ljubića kroz noge... Istra na Poljudu vodi 1:0!

41' - Prilika za Hajduk! Bradarić je tražio Jaira, od bloka se lopta odbila i promijenila smjer te zamalo prevarila Čondrića, no vratar Istre i ovoga je puta na viskoj razini...

35' - Previše individualnih pogrešaka u posljednjih desetak minuta bitno utječe na kvalitetu igre, kao da su se igrači potrošili na samome startu i sad samo čekaju odlazak na predah...

28' - Žuti karton dobio je Markus Pavić zbog povlačenja rukama Francesca Tahiraja.

25' - Smirio se tempo nakon furioznog početka, igrači su morali doći do daha. I dalje hajdukovci imaju inicijativu, a gostujući nogometaši zasad uspješno pariraju njihovim naletima.

20' - Eduok još jednom prijeti, silovito je opalio s dvadesetak metara, ali dobro postavljeni Čondrić brani taj pokušaj!

18' - Jakoliš promašuje zicer! Tomašević je teško pogriješio u predaji lopte, Hajdukov napadač je presjekao to dodavanje, sjurio se kao brzi vlak prema golu, a onda nije imao koncentracije u završnici - promašio je čitava vrata!

17' - Eduok pogađa vratnicu! Sijevnula je kontra hajdukovaca, Jairo je prenio loptu do Nigerijca koji šutira s ruba šesnaesterca, Čondrić je već bio svladan, no lopta se od vratnice vratila u teren!

15' - Zamalo je Jairo matirao Puljane, izbjegao je zaleđe na sjajno Bradarićevo dodavanje, a onda je pao u duelu s Čondrićem i sudac Bebek ispravno mu je dodijelio žuti karton zbog simuliranja.

11' - Strašnu utakmicu gledamo u Splitu! Jairo je nekako kroz šumu nogu provukao loptu za Eduoka, a Čondrić je pravovremenim izlaskom u posljednji trenutak spriječio mogući pogodak! U nastavku je Tahiraj dobio žuti karton zbog prekršaja na Fintiću.

7' - TRESE SE GREDA NA POLJUDU! Ćuže je započeo akciju i uposlio Gržana koji majstorski centrira za Perić-Komšića, a centarfor Istre s pet metara pogađa gredu... zamalo su sada Puljani šokirali Bijele!

5' - Druga velika prigoda za Bijele! Caktaš je sjajno prebacio težište igre s lijeve na desnu stranu do Jaira koji opasno puca s ruba šesnaesterca i gađa suprotan kut, no prolazi i ta lopta kraj vratnice!

3' - Prvi su zaprijetili hajdukovci! Jakoliš je lijepo petom ostavio za Caktaša koji danas igra s kapetanskom vrpcom, a njegov je udarac s dvadesetak metara prošao pored gola...

1' - Počela je utakmica na Poljudu. Glavni sudac je Ivan Bebek iz Rijeke.

----------------------------------------

16.30: Objavljeni su službeni sastavi. U posljednjoj utakmici pod palicom Damira Burića na Poljud će u početnom sastavu istrčati Francesco Tahiraj umjesto najavljenoga Josipa Juranovića jer se kapetan očigledno još uvijek nije oporavio od ozljede dobivene u susretu hrvatske nogometne reprezentacije protiv Gruzije. Od prve minute će krenuti i Samuel Eduok iako se očekivao Bassel Jradi.

Kod Istre nema iznenađenja, Ivan Prelec će na splitski travnjak poslati trenutno najjači mogući sastav.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 15:23