Bozidar Vukicevic / CROPIX / CROPIX
OTVORIO DUŠU

TROFEJNI TRENER HAJDUKA BEZ DLAKE NA JEZIKU 'U skautingu možeš napraviti jednu pogrešku u pet slučajeva, ali ne možeš promašiti svih pet'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. studeni 2016. 09:33

Kako se aktualni trenutak Hajduka vidi s distance, iz neutralnog kuta? - upitali smo Zorana Vulića, iskusnog stratega koji je u nekoliko navrata vodio Bijele.

- Nije problem Hajduka jedan poraz od Rijeke, niti činjenica da su Bijeli zaostali 13 bodova za liderom. Hajduk je osvojio gotovo isto bodova kao i prošle sezone, ali Rijeka je puno bolja i zato se stvorila razlika. Hajduk je godinama na sličnoj razini. Uostalom, kada su Bijeli posljednji put završili sezonu na drugom mjestu? Prije četiri godine. Znači nije današnji rezultat ništa novo - kazao je Vulić bez okolišanja i dodao:


Sve preko noći

- Tužan sam zbog sadašnjeg rezultata, ali činjenice su jasne. Konkurenti su bolji i uspješniji. Primjerice Rijeka. Uzme četiri igrača koji su nekoć bili u Hajduku. Andrijašević, Bradarić, Elez i Maleš. Da su ta četvorica na strani Bijelih, vjerojatno bi epilog prošlosubotnjeg jadranskog derbija bio drukčiji. Možda i ne bi, to nikada nećemo znati, ali razvidno da su najbolji igrači Rijeke stasali na Poljudu. Ponekad se prelako odričemo svojih igrača, ne dopuštamo im da sazriju u Hajduku, jer nema svaki igrač isto vrijeme sazrijevanja.

Split, 220815.
Stadion Park mladezi.
Utakmica 7. kola MAXtv Prve lige izmedju RNK Split i HNK Rijeka.
Na fotografiji: Zoran Vulic.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX

Najbolji je promjer Filip Bradariić koji je u 24. došao do reprezentacije Hrvatske, ali iz Rijeke.

- Bradarić, zatim Andrijašević koji igra najbolji nogomet u karijeri. Ima tu još igrača o kojima bi se dalo pričati na istu temu. Zato sam tužan, jer, primjerice, skauting Rijeke očito radi najbolji posao. Prodali su ovog ljeta gotovo kompletnu ofenzivnu liniju, a drže suvereno prvo mjesto. Znači imaju “nos” za prepoznati, za “nanjušiti” igrača.

Imaju i trenera s kontinuitetom. Kek je već gotovo četiri sezone na klupi Rijeke.

- Kontinuitet je temelj, a mi bismo htjeli sve preko noći. Da je Kek ispao ovog ljeta s Hajdukom iz Europe kako je ispao u Rijeci, vjerojatno bi iste večeri bio smijenjen. Sve želimo odmah, u isti dan, u jednoj utakmici. Ali kontinuitet je najvažniji. Kontinuitet upravljanja, kontinuitet struke i momčadi. Ne može nijedan trener odmah stvoriti momčad kada dobije šest-sedam novih igrača.

Zato držite da je Pušnikov rezultat pozitivan?

- Ne želim ja kao bivši trener Hajduka nekome držati lekcije i govoriti je li pozitivan ili nije. Ali je činjenica da je sličan rezultatima, odnosno osvojenim bodovima iz prošlih sezona. U moje vrijeme se letjelo s klupe kada bi Hajduk pao na drugo mjesto, ali to su bila neka druga vremena s kojima se aktualni trenutak ne može usporediti.

Split, 290815.
Stadion Park mladezi.
Nogometna utakmica 8. kola MAXtv Prve lige izmedju RNK Split i NK Istra.
Na fotografiji: trener Splita Zoran Vulic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX

Više strpljenja

Je li Hajduku cijela jesen stane u utakmicu Kupa sa Splitom?

- Za mene je to pogrešno gledanje. Što znači ulazak u polufinale? Da se živi preko zime u nadi kako će se osvojiti Kup. A što ako se ispadne u polufinalu, opet nikome ništa. Ne živi se od jedne utakmice. Živi se od rezultata i stvaranja igrača. Hajduk je u ovom trenutku došao u poziciju da se bori za treće mjesto. Prethodnih sezona je s treće pozicije napadao drugo mjesto, ali ove godine se pojavio Osijek i poremetio hijerarhiju. Jedna utakmica neće ništa promijeniti, klub se mora opredijeliti što želi. Treba više strpljenja. Uvijek se sve hoće na brzinu. Strah me da se na takav način ne uništi i jedan nadareni igrač poput Vlašića. Ljudi moji, mi od njega očekujemo da igra kao da mu je 28 godina, da nosi momčad, da bude glavni. A tek mu je 19.... Pustite ga da se razvija postupno.

Prošlog vikenda kadeti Hajduka su izgubili 0:3 u poljudskom derbiju s Dinamom. Riječ je o generaciji 2000. u koju se polažu velike nade na Poljudu.

- Gledao sam prvo poluvrijeme i mogu reći da ima zanimljivih igrača. S obje strane. Međutim što znači jedan poraz ili što znači jedna pobjeda ako u ekipi nema igrača koji će biti budućnost kluba. Bi li netko bio sretan ako Hajduk pobijedi Dinamo, a nema igrača? Ne igra se kadetsko ili juniorsko prvenstvo zato da bi se dobio Dinamo, nego zato da bi izašao igrač iz te ekipe. Zato ne shvaćam rezultat kao mjerilo, već gledam na dulje staze. Ali, opet se vraćamo na isto pitanje, temu kontinuiteta koji nedostaje Hajduku na svim razinama. U skautingu možeš napraviti jednu pogrešku u pet slučajeva, ali ne možeš promašiti svih pet. Tada nastaje problem. Moramo biti realni i pošteni, moramo otvoriti oči.


Rad na duge staze

Što znači “otvoriti oči”?

- Treba se uhvatiti rada na duge staze, trebamo vidjeti gdje se nalazimo i kakve su nam mogućnosti. Svi bi htjeli da Hajduk bude prvi ili da se barem cijelu sezonu bori za prvo mjesto. Ali, treba vremena da se takva momčad posloži, jer nije se uzalud uvijek govorilo “igrača vidiš nakon šest mjeseci”. Svi su bili oduševljeni s dvije utakmice Hamze, pa je Gambijac počeo padati u formi. Danas je Futacs postao hit jer zabija golove. Kod nas je sve euforija ili razočaranje. Nema sredine. A sredina su rad i strpljenje. I stvaranje domaćih igrača. Da znam, dug je taj put, ali drugoga nema. Samo tako se Hajduk može podići, pa nećemo pričati o tome koliko su pobjegli neki s vrha ljestvice i nećemo živjeti od jedne utakmice.

Linker
20. travanj 2024 10:15